A Garamvári Szőlőbirtok és Pincészet lapunkhoz eljuttatott beszámolója szerint idén vékonyabb testű, illatos, élénkebb savtartalmú, könnyedebb borokat készítenek majd. Az évjárat azonban kedvezett a cabernet fajtáknak.
Az idei év köztudottan kedvezőtlen, szélsőséges időjárási körülményeit sajnos lehetetlen volt teljesen kiküszöbölni, bár nagy erőfeszítéssel sikerült megmenteni a szőlők javát - írták. Idén ezért vékonyabb testű, illatos, élénkebb savtartalmú, könnyedebb borokat készítettünk. A mennyiség sajnos elmaradt a korábbi évektől, mintegy 12 %-kal, hektáronként a termés nem haladta meg a 70 mázsát.
Már az év kezdeténél fellépő rügykárt (kártevők) tovább súlyosbította a tavaszi szeles, viharos időjárás, mikor a hajtásokat letördelte a szél, majd a kora nyári lisztharmat, mely fokozottan támadta az érzékenyebb fajtákat. Jó növényvédelmi munkákkal azonban ezt még ki lehetett védeni.
Az augusztusi heves esőzések következménye azonban a botrytis fokozottabb elterjedése volt, amely kaput nyitott a fertőzésnek a szőlőbogyóban. A pincészetnek nagyobb termésveszteséggel kellett számolnia a sauvignon blanc, a merlot, a pinot noir és a szürkebarát fajtáknál, míg kimondottan szép évet tudhatnak magukénak a cabernet fajták. (franc, sauvignon).
Egyes fajtáknál, pl. kadarka, az összmennyiség 20 mázsa volt, míg pl. az Irsai Olivérnél 40-45 mázsa hektáronként. Összességében elmondhatjuk, hogy nehéz év volt, de jó borászati munkával ki lehet hozni az idei szüretből is a legjobbat.
A pincészet borainak java része még erjed, finomseprőn érlelődik. "Reméljük ez a technológia beváltja a hozzá fűzött reményeket, és ezáltal tovább javul a minőség" - írták.