Diplomata szüret az Egri Korona Borházban

Borászportál
2013. október 02., 12:54


Szüret - A Vidékfejlesztési Minisztérium 16-dik alkalommal is megrendezte a minden évben nagy sikerű Diplomata Szüretet. Ezen a napon majd’ kétszáz nagykövet, diplomata, miniszter és államtitkár érkezett az Egri borvidékre, ahol kulturális és gasztronómiai programmal egybekötött szüreti rendezvényen vett részt.
Diplomata szüret az Egri Korona Borházban
 
Diplomata szüret az Egri Korona Borházban


Az Egri Korona Borház és Borfalu az Egri történelmi borvidék egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő családi pincészete. Alapításának évében, 2003-ban a tulajdonos Rácz József elnyerte az Év Vállalkozója díjat, majd a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően 2011-ben az OMÉK Innovatív Borászat Díjat, 2012-ben pedig ismét az Év Vállalkozója Díjat érdemelte ki. A Korona Borház borai mára majd’ minden áruházláncban, borszaküzletben, szállodákban és éttermekben megtalálhatók, s számos más országba is exportálják.

A Borászat egy ötven hektáros szőlőbirtok közepén fekszik, s körülveszik domboldalak, szőlőskertek, vendégházak, gyógyvizes medencék, étterem és grillterasz, és természetesen fahordókkal teli pince finomabbnál finomabb
borokkal.
 
Szeptember 26-án több mint száz nagykövetségről (belga, német, mongol, izraeli, indonéz, chilei, japán, venezuelai, stb.) érkező diplomaták és családjaik töltötték együtt a szüretet az Egri borvidéken. A Vidékfejlesztési Minisztérium által szervezett busszal és diplomata autókkal délelőtt fél 11-re érkeztek meg az elszánt szüretelők a Korona Borház körüli birtokra. Helyben sütött pogácsával és saját főzésű pálinkával fogadta a tulajdonos Rácz József és családja a vendégeket. A 2013-as Diplomata Szüretet Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter nyitotta meg. Köszöntő beszédében Bába Iván közigazgatási államtitkár a magyarországi szőlőtermesztés és borkészítés több száz éves hagyományáról beszélt, amely az Egri borvidéken mindig is kiemelkedő jelentőségű volt, s köszönetét fejezte ki a vendéglátásért a 2003-ban, a borászat alapításának évében Év vállalkozója díjat nyert házigazdának. Végül Rácz József tulajdonos örömmel üdvözölte a szüretre nagy létszámban érkezőket, édesapját idézte, aki mindig is nagyszerű embereknek nevezte a szőlőmunkára jelentkezőket.

Délelőtt 11 óra után kicsivel harsona szó jelezte a szüret kezdetét, mint anno az Egri borvidéken. Elsőként a portugál nagykövet úr és felesége érkezett a szőlősorokhoz, kesztyűt húztak és szemlátomást szakszerűen láttak munkához. Mögöttük a mongol nagykövetség három tagja lelkesen kezdte el a kékfrankos szőlő szedését. A Fülöp-szigeteket és Belgiumot képviselő diplomácia is hamar munkához látott, s egymást követve álltak a szőlősorokba a különböző nemzetiségű vendégek. Paraszt ruhába öltözött legények vitték puttonnyal a szőlőt a présekhez, lovaskocsiról kínálták a szüretelőket helyben sült finomságokkal, pálinkával, s népzenével teremtettek igazi szüreti hangulatot. Kis idő múlva boldogan jelentkezett a portugál hölgy, hogy hat ládát teleszedett, mert náluk is családi hagyomány a szőlőtermesztés, gyermekkorában Portugáliában sokat szüretelt. A kézi présekből kicsurgó friss szőlőlevet előszeretettel fogyasztották a vendégek, a megmaradt mustból pedig a házigazda ígérete szerint a Diplomaták bora fog készülni.

Diplomata szüret az Egri Korona Borházban


A szüretet követően egy kis kulturális programra invitáltuk a vendégeket, valamint kézműves kiállítók termékeit (lekvár, méz, pálinka, egzotikus gombák, stb.) kóstolhatták, s régi népi mesterségeket kísérhettek figyelemmel (kosárfonó, kovács, kádármester).

A svédasztalos ebédre délután került sor. Ebédhez a következő borokat kóstolhatták a vendégek: Egri Csillag 2012, Egri rosé 2013, Egri Bikavér 2010, Selection Merlot 2011, Tramini 2009.

Késő délután pincelátogatással egybekötött borkóstolót tartott a házigazda, a résztvevők hallhattak a szőlőtermesztés és borkészítés rejtelmeiről, az idei év várható terméséről, és a gyönyörű több száz fahordóval teli pincében borkorcsolya kíséretében kóstoltak fahordóból lopózott tételeket. A vendégek olyannyira megelégedetten távoztak, hogy megígérték, hamarosan visszatérnek a borászatba.
Winelovers borok az olvasás mellé