Borvilág Kihívást jelentő dűlők, extravagáns szüretek a világban - és egy kis hazai kitekintés Bemutatunk néhány igazi kihívást jelentő körülményt, amely bizonyítja, hogy a szőlőművelés, a borkészítés még a leglehetetlenebb helyzetben is lehet működőképes.
Beszámoló Hey, ponchichter! A Soproni-borvidék a mai napig különutas a magyar borvilágban. Ennek a másságnak az alapját Sopron egykori németajkú bortermelői, a poncichterek tették le – akiknek öröksége előtt immár harmadik alkalommal tisztelgett a ‘Hey, poncichter!’ névre keresztelt esemény a város történelmi Gazdanegyedének öt pontján. Beszámoló "Már most a következő Winelovers 100-at várom" Képzelj el egy csodás őszi délutánt a Corinthia Hotel fényűző termeiben, ahol poharak csilingelnek, és a levegőben ott a várakozás izgalma. Szeptember utolsó szombatján ugyanis ezen az eseményen, a 2025-ös Winelovers 100-on gyűltek össze Magyarország legjobb borai, a legkiválóbb borászok és azok a borkedvelők, akik már alig várták, hogy egy több hónapos folyamat utolsó állomásán végre együtt ünnepeljenek. Beszámoló Megvan a 100-as lista: ezek 2025-ben a legjobb magyar borok! A Winelovers 100 legjobb magyar bor rangsorát szeptember 27-én, szombaton hirdették ki ünnepélyes keretek között a budapesti Corinthia Hotelben, a Winelovers 100 Nagykóstoló rendezvényt megelőző díjátadón. Az eseményen, melyen a sajtó képviselői is jelen voltak, a díjazott borászok személyesen vehették át okleveleiket.
Beszámoló Hey, ponchichter! A Soproni-borvidék a mai napig különutas a magyar borvilágban. Ennek a másságnak az alapját Sopron egykori németajkú bortermelői, a poncichterek tették le – akiknek öröksége előtt immár harmadik alkalommal tisztelgett a ‘Hey, poncichter!’ névre keresztelt esemény a város történelmi Gazdanegyedének öt pontján.
Beszámoló "Már most a következő Winelovers 100-at várom" Képzelj el egy csodás őszi délutánt a Corinthia Hotel fényűző termeiben, ahol poharak csilingelnek, és a levegőben ott a várakozás izgalma. Szeptember utolsó szombatján ugyanis ezen az eseményen, a 2025-ös Winelovers 100-on gyűltek össze Magyarország legjobb borai, a legkiválóbb borászok és azok a borkedvelők, akik már alig várták, hogy egy több hónapos folyamat utolsó állomásán végre együtt ünnepeljenek.
Beszámoló Megvan a 100-as lista: ezek 2025-ben a legjobb magyar borok! A Winelovers 100 legjobb magyar bor rangsorát szeptember 27-én, szombaton hirdették ki ünnepélyes keretek között a budapesti Corinthia Hotelben, a Winelovers 100 Nagykóstoló rendezvényt megelőző díjátadón. Az eseményen, melyen a sajtó képviselői is jelen voltak, a díjazott borászok személyesen vehették át okleveleiket.
Beszámoló A szüret művészete: a Balaton mikroklímája és a bor minőségét meghatározó döntések A Badacsonyi borvidéken is a szüret minden évben a borászatok egyik legmeghatározóbb időszaka. Az idei év sem volt kivétel: sok borvidéken már augusztusban megkezdődtek a munkálatok, és van, ahol még mindig tart a szüret. A borvidékek és szőlőfajták sokszínűsége miatt nincs egységes időpont – minden esetben más és más körülmények határozzák meg a szüretelés ideális pillanatát. A badacsonyi tapasztalatokról Váli Pétert kérdeztük, aki a Balaton körüli időjárási viszonyokról és a szüret jelentőségéről osztotta meg gondolatait.
Beszámoló Megvan a 100-as lista: ezek 2025-ben a legjobb magyar borok! A Winelovers 100 legjobb magyar bor rangsorát szeptember 27-én, szombaton hirdették ki ünnepélyes keretek között a budapesti Corinthia Hotelben, a Winelovers 100 Nagykóstoló rendezvényt megelőző díjátadón. Az eseményen, melyen a sajtó képviselői is jelen voltak, a díjazott borászok személyesen vehették át okleveleiket. Borvilág Hogyan lesz egy jó borból még jobb élmény? Úgy, ha értjük is, mi van a poharunkban! Tanulni a borokról szerencsére nem csak a hivatásos borászok kiváltsága, egyre többen szeretnék tudatosan élvezni azokat. De vajon hol kezdjük, ha elindulnánk ezen az úton? Mi mindenre tanítanak meg minket a borkóstoló kurzusok, a sommelier-iskolák vagy épp a boros élményestek? Borvilág "A magyar borágazat minden szereplője csak profitálhat ebből" - Sikerrel zárult a BOR2025 Hungarian Wine Summit Szeptember 8–13. között Budapest és több hazai borvidék adott otthont a BOR2025 Hungarian Wine Summit-nak, amely a magyar bor eddigi legátfogóbb nemzetközi bemutatkozása volt. Az esemény során több mint 150 szakmai vendéget - köztük száznál is több nemzetközi kereskedőt - láttak vendégül, akik testközelből ismerhették meg a magyar bor sokszínűségét és értékeit.
Beszámoló Megvan a 100-as lista: ezek 2025-ben a legjobb magyar borok! A Winelovers 100 legjobb magyar bor rangsorát szeptember 27-én, szombaton hirdették ki ünnepélyes keretek között a budapesti Corinthia Hotelben, a Winelovers 100 Nagykóstoló rendezvényt megelőző díjátadón. Az eseményen, melyen a sajtó képviselői is jelen voltak, a díjazott borászok személyesen vehették át okleveleiket.
Borvilág Hogyan lesz egy jó borból még jobb élmény? Úgy, ha értjük is, mi van a poharunkban! Tanulni a borokról szerencsére nem csak a hivatásos borászok kiváltsága, egyre többen szeretnék tudatosan élvezni azokat. De vajon hol kezdjük, ha elindulnánk ezen az úton? Mi mindenre tanítanak meg minket a borkóstoló kurzusok, a sommelier-iskolák vagy épp a boros élményestek?
Borvilág "A magyar borágazat minden szereplője csak profitálhat ebből" - Sikerrel zárult a BOR2025 Hungarian Wine Summit Szeptember 8–13. között Budapest és több hazai borvidék adott otthont a BOR2025 Hungarian Wine Summit-nak, amely a magyar bor eddigi legátfogóbb nemzetközi bemutatkozása volt. Az esemény során több mint 150 szakmai vendéget - köztük száznál is több nemzetközi kereskedőt - láttak vendégül, akik testközelből ismerhették meg a magyar bor sokszínűségét és értékeit.
Beszámoló A szüret művészete: a Balaton mikroklímája és a bor minőségét meghatározó döntések A Badacsonyi borvidéken is a szüret minden évben a borászatok egyik legmeghatározóbb időszaka. Az idei év sem volt kivétel: sok borvidéken már augusztusban megkezdődtek a munkálatok, és van, ahol még mindig tart a szüret. A borvidékek és szőlőfajták sokszínűsége miatt nincs egységes időpont – minden esetben más és más körülmények határozzák meg a szüretelés ideális pillanatát. A badacsonyi tapasztalatokról Váli Pétert kérdeztük, aki a Balaton körüli időjárási viszonyokról és a szüret jelentőségéről osztotta meg gondolatait.
Beszámoló Megtalálni azt a mértéket és egyensúlyt, amelyre az életünk minden területén szükségünk van Szeptember 18. és 21. között Magyarország legnagyobb agrár- és élelmiszeripari rendezvényén, az OMÉK-on jártunk, ahol a Magyar Bormarketing Ügynökség standjára látogattunk el. Beszámoló Megtalálni azt a mértéket és egyensúlyt, amelyre az életünk minden területén szükségünk van Szeptember 18. és 21. között Magyarország legnagyobb agrár- és élelmiszeripari rendezvényén, az OMÉK-on jártunk, ahol a Magyar Bormarketing Ügynökség standjára látogattunk el. Beszámoló Ne hagyd veszni az őszi hétvégéket! Négy boros kiruccanás a hűvösebb napokra Sokan a nyarat tartják az utazás fő szezonjának, de nekem mindig az ősz marad a kedvenc időszakom, főleg, ha egy boros kirándulásról van szó. Van valami különleges varázsa annak, amikor a szőlőhegyek színei lassan aranyba és vörösbe fordulnak, a napfény már nem éget, csak lágyan simogat, és a levegőben egyszerre érződik a hűvös frissesség és a szüret illata. Ilyenkor egészen más arcát mutatják a borvidékek: intimebbek, csendesebbek, mégis élettel teliek. Beszámoló Ne hagyd veszni az őszi hétvégéket! Négy boros kiruccanás a hűvösebb napokra Sokan a nyarat tartják az utazás fő szezonjának, de nekem mindig az ősz marad a kedvenc időszakom, főleg, ha egy boros kirándulásról van szó. Van valami különleges varázsa annak, amikor a szőlőhegyek színei lassan aranyba és vörösbe fordulnak, a napfény már nem éget, csak lágyan simogat, és a levegőben egyszerre érződik a hűvös frissesség és a szüret illata. Ilyenkor egészen más arcát mutatják a borvidékek: intimebbek, csendesebbek, mégis élettel teliek.
Beszámoló Megtalálni azt a mértéket és egyensúlyt, amelyre az életünk minden területén szükségünk van Szeptember 18. és 21. között Magyarország legnagyobb agrár- és élelmiszeripari rendezvényén, az OMÉK-on jártunk, ahol a Magyar Bormarketing Ügynökség standjára látogattunk el.
Beszámoló Megtalálni azt a mértéket és egyensúlyt, amelyre az életünk minden területén szükségünk van Szeptember 18. és 21. között Magyarország legnagyobb agrár- és élelmiszeripari rendezvényén, az OMÉK-on jártunk, ahol a Magyar Bormarketing Ügynökség standjára látogattunk el.
Beszámoló Ne hagyd veszni az őszi hétvégéket! Négy boros kiruccanás a hűvösebb napokra Sokan a nyarat tartják az utazás fő szezonjának, de nekem mindig az ősz marad a kedvenc időszakom, főleg, ha egy boros kirándulásról van szó. Van valami különleges varázsa annak, amikor a szőlőhegyek színei lassan aranyba és vörösbe fordulnak, a napfény már nem éget, csak lágyan simogat, és a levegőben egyszerre érződik a hűvös frissesség és a szüret illata. Ilyenkor egészen más arcát mutatják a borvidékek: intimebbek, csendesebbek, mégis élettel teliek.
Beszámoló Ne hagyd veszni az őszi hétvégéket! Négy boros kiruccanás a hűvösebb napokra Sokan a nyarat tartják az utazás fő szezonjának, de nekem mindig az ősz marad a kedvenc időszakom, főleg, ha egy boros kirándulásról van szó. Van valami különleges varázsa annak, amikor a szőlőhegyek színei lassan aranyba és vörösbe fordulnak, a napfény már nem éget, csak lágyan simogat, és a levegőben egyszerre érződik a hűvös frissesség és a szüret illata. Ilyenkor egészen más arcát mutatják a borvidékek: intimebbek, csendesebbek, mégis élettel teliek.
Borvilág Hogyan lesz egy jó borból még jobb élmény? Úgy, ha értjük is, mi van a poharunkban! Tanulni a borokról szerencsére nem csak a hivatásos borászok kiváltsága, egyre többen szeretnék tudatosan élvezni azokat. De vajon hol kezdjük, ha elindulnánk ezen az úton? Mi mindenre tanítanak meg minket a borkóstoló kurzusok, a sommelier-iskolák vagy épp a boros élményestek? Bor 1x1 Fedezd fel a rózsaszín univerzumot! - A világ rozéi 28 tételen keresztül a Borkollégium mesterkurzusán A rozék világa hihetetlenül változatos: lehetnek üdék és játékosak, akár egy nyári szellő, vagy gyümölcsösen zamatosak, mint egy friss eper. Találunk köztük virágos karaktereket, melyek egy tavaszi mező illatát idézik, és léteznek komolyabb, testesebb változatok, amelyek elegáns hordós jegyeket és hosszabb érlelhetőséget is kínálnak. A Borkollégium szeptember 19-i tematikus mesterkurzusán most 28 gondosan válogatott tételen keresztül ismerheted meg, hogyan válik a rozé a világ különböző pontjain egyedivé és utánozhatatlanná!
Borvilág Hogyan lesz egy jó borból még jobb élmény? Úgy, ha értjük is, mi van a poharunkban! Tanulni a borokról szerencsére nem csak a hivatásos borászok kiváltsága, egyre többen szeretnék tudatosan élvezni azokat. De vajon hol kezdjük, ha elindulnánk ezen az úton? Mi mindenre tanítanak meg minket a borkóstoló kurzusok, a sommelier-iskolák vagy épp a boros élményestek?
Bor 1x1 Fedezd fel a rózsaszín univerzumot! - A világ rozéi 28 tételen keresztül a Borkollégium mesterkurzusán A rozék világa hihetetlenül változatos: lehetnek üdék és játékosak, akár egy nyári szellő, vagy gyümölcsösen zamatosak, mint egy friss eper. Találunk köztük virágos karaktereket, melyek egy tavaszi mező illatát idézik, és léteznek komolyabb, testesebb változatok, amelyek elegáns hordós jegyeket és hosszabb érlelhetőséget is kínálnak. A Borkollégium szeptember 19-i tematikus mesterkurzusán most 28 gondosan válogatott tételen keresztül ismerheted meg, hogyan válik a rozé a világ különböző pontjain egyedivé és utánozhatatlanná!
Borvilág “Ha egy bor egyszerre egyedi és kiemelkedő minőségű, az a siker kulcsa lehet. A Somló hegyen mi ezt az utat választottuk” (X) A Somló hegy borászai immár 10. éve gyűlnek össze, hogy a juhfark legnagyobb, reprezentatív kóstolóján bemutassák a közönségnek legjobb tételeiket. Ez a rendezvény a juhfark, a Somló és a közös élmények ünnepe. Légy részese Te is október 11-én!
Hírszüret A Borászportál is elkötelezett a tudatos és mértékletes borfogyasztás mellett Egy nyílt levélben borászok, szakértők, orvosok és közéleti szereplők közösen állnak ki a borkultúra értékei mellett, hangsúlyozva annak pozitív hatásait, miközben határozottan elutasítják az alkohol öncélú fogyasztását. A Borászportál mindezekkel az értékekkel azonosul, és kezdettől fogva részt vesz a kulturált borfogyasztás népszerűsítésében. Beszámoló Hét nyári úti cél, ahová mi, magyarok sokat utazunk - Mutatjuk, milyen bort kóstolj, ha arra jársz! Hét olyan úti célt mutatunk be, ahová mi, magyarok szívesen utazunk – a mediterrán tengerpartoktól a romantikus városokig, és a nyugodt vidéki tájakig. Mindegyik helyszínhez ajánlunk egy különleges bort, amely nemcsak gasztronómiai élményt nyújt, de magában hordozza a régió karakterét is. Legyen szó friss, ropogós fehérekről, gyümölcsös rozékról vagy testes vörösekről, minden úticél tartogat valami igazán emlékezeteset.
Hírszüret A Borászportál is elkötelezett a tudatos és mértékletes borfogyasztás mellett Egy nyílt levélben borászok, szakértők, orvosok és közéleti szereplők közösen állnak ki a borkultúra értékei mellett, hangsúlyozva annak pozitív hatásait, miközben határozottan elutasítják az alkohol öncélú fogyasztását. A Borászportál mindezekkel az értékekkel azonosul, és kezdettől fogva részt vesz a kulturált borfogyasztás népszerűsítésében.
Beszámoló Hét nyári úti cél, ahová mi, magyarok sokat utazunk - Mutatjuk, milyen bort kóstolj, ha arra jársz! Hét olyan úti célt mutatunk be, ahová mi, magyarok szívesen utazunk – a mediterrán tengerpartoktól a romantikus városokig, és a nyugodt vidéki tájakig. Mindegyik helyszínhez ajánlunk egy különleges bort, amely nemcsak gasztronómiai élményt nyújt, de magában hordozza a régió karakterét is. Legyen szó friss, ropogós fehérekről, gyümölcsös rozékról vagy testes vörösekről, minden úticél tartogat valami igazán emlékezeteset.
Bor 1x1 Ha szereted a pezsgőt, ezeket a stílusokat ismerned kell! A pezsgő évszázadok óta az elegancia szimbóluma, amely mára a világ minden táján saját hagyományokkal és stílusjegyekkel gazdagodott. Összeállításunkban a világ legismertebb és legizgalmasabb pezsgőstílusait mutatjuk be. Borvilág "Meg kell szelidíteni a napsütést a pohárban" A világszinten elismert pezsgő szakértő, Essi Avellan Master of Wine már a kezdetektől ott van a Winelovers Wine Awards zsűrijében, évről évre megfogalmazza a véleményét a magyar pezsgőkről, és ad látleletet a világ buborék-trendjeiről. Interjúnkban ezúttal szóba kerül az örök "fajta-kérdés", a Blanc de Noir térnyerése és a growerek forradalma is.
Bor 1x1 Ha szereted a pezsgőt, ezeket a stílusokat ismerned kell! A pezsgő évszázadok óta az elegancia szimbóluma, amely mára a világ minden táján saját hagyományokkal és stílusjegyekkel gazdagodott. Összeállításunkban a világ legismertebb és legizgalmasabb pezsgőstílusait mutatjuk be.
Borvilág "Meg kell szelidíteni a napsütést a pohárban" A világszinten elismert pezsgő szakértő, Essi Avellan Master of Wine már a kezdetektől ott van a Winelovers Wine Awards zsűrijében, évről évre megfogalmazza a véleményét a magyar pezsgőkről, és ad látleletet a világ buborék-trendjeiről. Interjúnkban ezúttal szóba kerül az örök "fajta-kérdés", a Blanc de Noir térnyerése és a growerek forradalma is.
Beszámoló Ízelítő Olaszországból: Franciacorta és piemonti borok a Winelovers X-en A Winelovers X a Winelovers Wine Awards kísérőrendezvényeként, június 30-án került megrendezésre a margitszigeti Ensana Thermal Hotelben, amely idén nem a nagyközönséget, hanem a hazai és nemzetközi szakmát, kereskedőket, vendéglátósokat hivatott összehozni a borászatokkal. Különlegesség volt az is, hogy a magyar borászatok mellett mintegy tucat olasz borászat is képviseltette magát a rendezvényen. Négyet közülük közelebbről is megismertem. Bor 1x1 Hogyan nyissuk ki a borosüveget dugóhúzó nélkül? Mentőötletek talpraesetteknek Mi történik akkor, ha nincs nálunk a jól bevált dugóhúzó? Ez a cikk mentőövként szolgál mindazoknak, akik semmiképp nem akarnak lemondani a borozás élményéről.
Beszámoló Ízelítő Olaszországból: Franciacorta és piemonti borok a Winelovers X-en A Winelovers X a Winelovers Wine Awards kísérőrendezvényeként, június 30-án került megrendezésre a margitszigeti Ensana Thermal Hotelben, amely idén nem a nagyközönséget, hanem a hazai és nemzetközi szakmát, kereskedőket, vendéglátósokat hivatott összehozni a borászatokkal. Különlegesség volt az is, hogy a magyar borászatok mellett mintegy tucat olasz borászat is képviseltette magát a rendezvényen. Négyet közülük közelebbről is megismertem.
Bor 1x1 Hogyan nyissuk ki a borosüveget dugóhúzó nélkül? Mentőötletek talpraesetteknek Mi történik akkor, ha nincs nálunk a jól bevált dugóhúzó? Ez a cikk mentőövként szolgál mindazoknak, akik semmiképp nem akarnak lemondani a borozás élményéről.
Bor 1x1 Több mint bor és szóda: életfilozófia - Fröccskisokos kezdőknek és haladóknak A város lassan lélegzik a melegben, a kávézók és borozók teraszai megtelnek beszélgetéssel, pohárcsilingeléssel, apró rituálékkal. Valaki épp most szól oda a pincérnek: „Egy nagyfröccsöt kérek.” Ez az egyszerű mondat több, mint egy rendelés. Közös nyelv. Kulturális reflex. Innen tudjuk: itthon vagyunk. Bor 1x1 Ha szereted a pezsgőt, ezeket a stílusokat ismerned kell! A pezsgő évszázadok óta az elegancia szimbóluma, amely mára a világ minden táján saját hagyományokkal és stílusjegyekkel gazdagodott. Összeállításunkban a világ legismertebb és legizgalmasabb pezsgőstílusait mutatjuk be.
Bor 1x1 Több mint bor és szóda: életfilozófia - Fröccskisokos kezdőknek és haladóknak A város lassan lélegzik a melegben, a kávézók és borozók teraszai megtelnek beszélgetéssel, pohárcsilingeléssel, apró rituálékkal. Valaki épp most szól oda a pincérnek: „Egy nagyfröccsöt kérek.” Ez az egyszerű mondat több, mint egy rendelés. Közös nyelv. Kulturális reflex. Innen tudjuk: itthon vagyunk.
Bor 1x1 Ha szereted a pezsgőt, ezeket a stílusokat ismerned kell! A pezsgő évszázadok óta az elegancia szimbóluma, amely mára a világ minden táján saját hagyományokkal és stílusjegyekkel gazdagodott. Összeállításunkban a világ legismertebb és legizgalmasabb pezsgőstílusait mutatjuk be.
Fröccs szeptember 02. Jegyezd elő szeptember 24-ig a Winelovers 100 magazint és nyerj! augusztus 28. „Sparkling Central-Europe” - Etyeken lesz a pezsgővilág közepe szeptember 5-én augusztus 01. Augusztus 15-ig nyújtható be a Szőlőkabóca elleni védekezés támogatás kifizetési kérelem július 31. Megújul és szintet is lép a BB bor- és pezsgőcsalád (X) július 11. Az olasz borok kiválósága a budapesti Winelovers Wine Awards 2025 rendezvényen július 07. Itt az új alkoholmentesített magyar bor július 01. A nyár emlékei elevenednek meg a Buborékok nyara kampány új dalában - Hallgasd Te is!
Kiemelt programok 11. 22. Bordói November Nagykóstoló Corinthia Hotel Budapest, BudapestBorfesztivál 12. 29. Sparkling Night InterContinental Budapest, BudapestBorkóstoló