Fröccs

Tokaj pezseg: új programsorozat indul a borvidéken

Ma 16:00
Zenés programokkal, színi előadásokkal és helyi borokkal várja az érdklődőket márciustól október végéig Bodrogkeresztúron a Keresztúri esték elnevezésű programsorozat.
 
Kolár Krisztina, a sorozat programigazgatója az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában elmondta: a kínálat összeállításakor fontos szempont volt, hogy a magyar együttesek mellett felvidéki produkciók is szerepet kapjanak a sorozat pénteki estjein. A rendezvényt a Gyárfás István Trió nyitja pénteken Elek Istvánnal és Molnár Enikővel kiegészülve, április 7-én pedig Szvorák Katalin és Kudlik Júlia Szeretettel című estjére várják a közönséget.

Április 14-én a költészet napjához kapcsoldóva Földes László Hobo Tudod, hogy nincs bocsánat című estjére kerül sor, ahol a művész József Attila verseinek feldolgozásait adja elő, április 21-én pedig a ForYouAcapella felvédiki együttes koncertezik a tokaj-hegyaljai településen. Május 5-én Francia sanzonestet tartanak, 12-én Szűcs Gabi és a Stereo Swing koncertjére kerül sor, 19-én Kiss Szilvia, Gál Tamás és a Kor-Zár verséneklő együttes lép fel a sorozat helyszínéül szolgáló Henye Borbár teraszán, 26-án pedig Kassa, a szerelem városa címmel a kassai Thália Színház sanzonestjét lehet megtekinteni.
 
Amit a Keresztúri Estékről tudni kell:
  • a Keresztúri esték kikapcsolódás. Minden pénteken egy kellemes estét tölthetünk el a Henye Borbárban, lelkünket változatos zenei stílusokkal és színházzal, testünket kitűnő borokkal és borkísérő falatokkal táplálva.
  • a Keresztúri esték egy magyar-magyar találkozási pont. Műsorunkban sok felvidéki és hazai színházi és zenei együttes is megtalálható.
  • a Keresztúri esték egy metszéspont. Kassa és a Tokaji borvidék találkozása, egykori együttműködésének, kapcsolatainak helyreállítása.
  • a Keresztúri esték segítés, támogatás. A jegybevételünket a Böjte Csaba vezette Dévai Szent Ferenc Alapítványnak ajánljuk fel, hogy támogassák, védelmezzék a gyermekeket.
 
Programok májusig:
  • Március 31.: Megnyitó. Dzsesszkoncert: Gyárfás István trió feat. Elek István & Molnár Enikő
  • Április 7.: Szeretettel. Szvorák Katalin és Kudlik Júlia estje
  • Április 14.: Költészet napja. Földes László Hobo: Tudod, hogy nincs bocsánat – József Attila versei
  • Április 21.: ForYouAcapella énekegyüttes, Felvidék
  • Május 5.: Francia sanzonest. Szeder-koncert
  • Május 12.: Szűcs Gabi és a Stereo Swing koncertje
  • Május 19.: Rege a tűzről és jácintról, Nagy László műve nyomán. Kiss Szilvia, Gál Tamás és a Kor-Zár verséneklő együttes, Felvidék
  • Május 26.: Kassa, a szerelem városa – sanzonest. A Kassai Thália Színház vendégjátéka

Megvannak a Borászok Borásza 2017-es döntősei

Ma 11:53
Megkezdődött a 2. fordulós szavazatok begyűjtése.
Április 28-án kiderül, hogy ki lesz idén a Borászok Borásza.
 
Az elismerésre jelölt ötven borász közül Bodó Judit tokaji, Ipacs Szabó István villányi, Jásdi István csopakiKonyári János balatonboglári és ifj. Szepsy István tokaji bortermelő jutott a Borászok Borásza díj 2017-es döntőjébe - közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.
 
Az egyik legrangosabb hazai borszakmai elismerésként számon tartott díj jelöltlistáját hagyományosan a cím eddigi birtokosai állították össze, majd az ötven jelölt borász maga közül választotta meg a döntősöket, ahogy ők szavazzák meg végül az idei Borászok Borászát is.
 
Eddigi nyertesek:
Demeter Zoltán (2007), Lőrincz György (2008), Szepsy István (2009), Légli Ottó (2010), Kaló Imre (2011), Györgykovács Imre (2012), Szentesi József (2013), Berecz Stéphanie (2014), Bussay László (2015) és Bacsó András (2016) nyerték el.
 
A borászok minden évben egy civilt is díjaznak a magyar borért végzett tevékenységéért.
A Borászok Barátja díj idei jelöltjei:
  • Ambrus Lajos József Attila-díjas író, szőlőbirtokos, a Food&Wine vendégszerzője;
  • Csizmadia András gasztrofilozófus, a Bor-Schola alapítója és vezetője;
  • Caroline Gilby Master of Wine, botanikus;
  • Herczeg Ágnes borszakértő, a londoni WSET diplomása, a Masters of Wine intézetének első magyar női hallgatója,
  • Kovács Pál, a Debreceni Borbarátok Társasága Közhasznú Egyesület elnöke.
 

Malachúsos kézfej - szó szerint

Ma 11:19
Kézből enni nem újdonság, de kézfejről?! Az már mindjárt más!
 
Anton Piorowski séf új, playmouth-i éttermében, a Brown&Beanben a kilencfogásos degusztációs menü egyik fogását a vendégek kézfejére tálalja. A másik nyolc fogás persze tányéron érkezik, ahogyan megszoktuk. A Playmouth Herald étteremkritikusa így fogalmazott:
Újszerű ötlet és nagyszerű ízélmény – a sós hús és az édes almapüré azonnal odacsap az ízlelőbimbóknak, és még mosogatni sem kell.
 
Piotrowski, aki különben öt évvel ezelőtt megnyerte Angliában a Konyhafőnök című műsort, szereti az extrém megoldásokat a tálalásban. Az egyik desszertje például virágcserében, csokoládé “földbe” ültetve érkezik, de azért a legnagyobb látványosság a kézfejre tálalt malachús
diningguide.hu

Újranyitott Madrid legrégebbi kávéháza

Tegnap 17:51
Újra megnyitották a spanyol főváros legrégebbi kávéházát, a Café Comercialt, amely idén ünnepli alapításának 130. évfordulóját.
 
A Madrid belvárosában található kultikus hely a spanyol kulturális élet nagyjainak volt törzshelye. A márványasztaloknál költők, írók, újságírók, zenészek, filmesek találkoztak, beszélgettek és váltották meg a világot. Gyakoriak voltak a felolvasások, irodalmi estek. Antonio Machado költő és az irodalmi Nobel-díjas Camilo José Cela neve egybeforrt a Café Comerciallal. 128 évnyi töretlen, folyamatos működés után, 2015 júliusában váratlanul, egyik napról a másikra a tulajdonos család bezárta a kávéházat, lényegében magyarázat nélkül.
 
A madridiakat megdöbbentette a legendás hely elvesztése.
A kávéház kirakatüvegét búcsúüzenetek százaival borították be.
A kiragasztott cetliken voltak, akik emlékeiket, életüknek a helyhez kötődő fontos eseményeit idézték fel, nagy találkozásokat, első randevúkat, mások dühöngtek, tiltakoztak a bezárás miatt.
 
 
Amennyire hirtelen történt a bezárás, annyira váratlanul jelentették be az új üzletvezetők, hogy újranyit a kávéház, de megváltozott funkcióval, étteremként és bárként. Felújították és modernizálták a belső teret, de átépíteni nem volt szabad, és meg kellett őrizni számos díszítőelemet is, mivel az ingatlan műemlék, a madridi önkormányzat védelme alatt áll.
MTI
 

Brillante-2017: párlatverseny a Gyulai Pálinkafesztiválon belül

Tegnap 17:09
Brillante-2017 néven rendezik meg a Gyulai Pálinkafesztivál keretén belül a párlatversenyt, amelyre a magán- és bérfőzetők mellett idén kereskedelmi főzdék is nevezhetnek - hangzott el a rendezvény sajtótájékoztatóján szerdán Gyulán.
 
Gyakori, hogy egy nevező több tétellel méreti meg magát és idén a versenyre a határon túlról is lehet jelentkezni. A kereskedelmi főzdék a legjobb pálinka, illetve a legjobb kereskedelmi főzde címért versengenek, a bér- és magánfőzetők között a legjobb versenyminta, legjobb magánfőzött és bérfőzetett párlat, legeredményesebb magán- és bérfőzető, valamint a legeredményesebb bérfőzde fődíjakat osztják ki április 29-én. Emellett mindkét kategóriában champion, arany-, ezüst- és bronzminősítéseket is kapnak a benevezett tételek az április 6-án és 7-én zajló zsűrizésen.
 
Bora Imre, a fesztivál tulajdonosa elmondta, hogy idén újdonságként Kárpát-medencei civil szigetet rendeznek be a fesztivál helyszínén, a gyulai vár mellett, ahol tizenöt civil szervezet mutatkozik majd be. A rendezvény díszvendége Gyula egyik testvérvárosa, Arad lesz.
 
A 18. Gyulai Pálinkafesztivált idén április 28. és 30. között rendezik meg, a rendezvényen az ország mintegy húsz pálinkagyártójának több száz termékével ismerkedhetnek meg a belépődíjas rendezvényre látogatók. A rendezvényen fellép a Karthago, a Magna Cum Laude, Nagy Feró és a Beatrice, Kis Grofó, a Kelemen Kabátban, Rúzsa Magdi, Szikora Róbert és a R-Go, Gáspár Laci, valamint a Péterfy Bori és Love Band. A szervezők vasárnap családi napot rendeznek, délig ingyenes lesz a belépés a fesztivál területére.
 
MTI

Étterem Hét Extra

Tegnap 11:42
A 2017. tavaszi Országos Étterem Hét végén megkérték a vendégeket, hogy értékeljék az általuk kipróbált helyeket, és az így beérkezett 3160 szavazat alapján március végén hirdették ki az Étterem Hét 15 legjobb budapesti, illetve Pest megyei éttermét.
 
Mi az Étterem Hét EXTRA?

Április 3-9. között, azaz az Étterem Hét EXTRA program ideje alatt, a vendégek által megválasztott 15 győztes étteremben még egy alkalommal mindenkinek lehetősége van újra megkóstolni az Étterem Hét győztes, 3 fogásos menüsorait, továbbra is az eredeti-egységes árakon (10 étteremben 3.300 Ft-ért, 5 étteremben 4.900 Ft-ért).

Asztalfoglalás indulása: március 29. (szerda) pontban reggel 6.00-tól Érvényes foglalást csak és kizárólag online formában lehet leadni az Étterem Hét hivatalos weboldalán.
 
TOP 10 étterem a vendégek szavazatai alapján a 3.300 Ft-os menükategóriában:
1. Eiffel Bistro & Bar
2. Nika étterem
3. Bagolyvár étterem
4. Kaltenberg étterem és sörház
5. Pesti Disznó Bisztró
6. Dunacorso étterem
7. Marangona Konyha
8. Trattoria Mamma
9. Macesz bisztró
10. Jégkert Cafe
 
TOP 5 étterem a vendégek szavazatai alapján a 4.900 Ft-os Prémium menükategóriában:
1. Manna lounge & étterem
2. Mészár Steak Kitchen
3. Gundel étterem
4. Budai Gesztenyés Nagyvendéglő (Budakeszi)
5. Fire Churrascaria Steakhouse

Pályázati pénzek termelői csoportok számára

Március 27. 17:27
A Miniszterelnökség 11,29 milliárd forint keretösszeggel hirdette meg 2017. március 21-én a „Termelői csoportok és szervezetek létrehozása” című pályázati felhívást. Hasonlóan a Tokaj Y Generáció csoportjához érdemes másoknak is termelői csoportokat létrehozni vagy, akik már létrehoztak valami hasonlót, akkor lehetőségük van pályázni, mivel indul a vidékfejlesztési tender.

A Miniszterelnökség 11,29 milliárd forint keretösszeggel hirdette meg 2017. március 21-én a „Termelői csoportok és szervezetek létrehozása” című pályázati felhívást. A Vidékfejlesztési Program keretében megjelent pályázatra a 2014. január 1-nél nem régebben alakult, elismeréssel rendelkező termelői csoportok nyújthatják be kérelmeiket.

A támogatást a vonatkozó 42/2015. (VII. 22.) FM rendelet alapján elismeréssel rendelkező termelői csoportok a működési feltételeik kialakításához és az elismerés során elfogadott üzleti tervük megvalósításához használhatják fel. A pályázat keretében maximum 100 000 eurónak megfelelő forintösszegű támogatás kapható évente, 5 éven keresztül.
 
A pontos támogatás mértéke a csoport éves értékesített termelése alapján kerül meghatározásra.

A Vidékfejlesztési Program keretében megjelent pályázatra 2017. május 2. és 2019. április 30. között nyújthatók be a kérelmek a www.mvh.allamkincstar.gov.hu weboldalon. Az első értékelési szakasz 2017. június 9-ig tart. Az értékelési határnapokig benyújtott projektek együttesen kerülnek elbírálásra. A Miniszterelnökség felhívja az érintettek figyelmét, hogy a pályázati felhívás részleteiről a www.szechenyi2020.hu weboldalon tájékozódhatnak.
forrás: Élelmiszer Online

Magyar siker Közép-Európa legnagyobb párlatversenyén

Március 27. 13:12
Az ausztriai Destillatán, Közép-Európa legnagyobb párlatversenyén a magyar nemzeti győztes az Agárdi Pálinkafőzde lett.
 
A március 22-i díjátadón elhangzott, hogy összesen 119 főzde termékeit vizsgálták, Magyarországot 17 főzde képviselte. A Destillata-versenyen 12 ország több mint ezer mintájáról mondtak véleményt a bírálók.
 
Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára az eseményen kiemelte: az uniós eredetvédelem a pálinka és a törkölypálinka kizárólagos névhasználatán kívül számos termék esetében a földrajzi megjelölés védelmét is biztosítja, emellett a pálinka ma már hungarikumok közé is bekerült. Magyarországon 2016-ban a kereskedelmi forgalomba kerülő pálinka mennyisége mintegy 965 ezer hektoliterfok volt, 6 százalékkal több mint 2015-ben. Csökkent viszont a bérfőzött párlat 4 millió 757 ezer hektoliterfokról 4 millió 362 ezer hektoliterfokra.
 
Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde tulajdonosa arról beszélt, hogy a cég évente 20-25 ezer hektoliterfok pálinkát állít elő. A termékeik jelentős része belföldön fogy el, a kivitel 10 százalék alatti, 7-8 százalék. A cég árbevétele évi 300-400 millió forint.
MTI

Aranyló Koch borok

Március 24. 17:19
3 nagyarany, 2 aranyérem a Koch Borászat mérlege a 49. Villányi Borversenye

Koch Csaba villányi birtokának borai idén is remekeltek a 49. Villányi Borversenyen. A pincészet már sokszor és sokat díjazott bora a 2012-es Villányi Cabernet Sauvignon Prémium a borverseny legmagasabb pontszámot kapott bora lett (96 ponttal) nagyarany és a legjobb Cabernet Sauvignon díjat hozta el. A megmérettetés második legmagasabb pontszámával (95,6) szintén egy Koch bor dicsekedhet a 2011-es Villányi Cabernet Sauvignon Prémium.
 
Ugyancsak nagyaranyérmet kapott a birtok egyik újdonsága a 2015 Villányi Franc Super Prémium, mely egyben a borverseny legjobb Cabernet Franc különdíját is elnyerte. Szintén az idén debütált a 2015-ös Villányi Merlot Prémium ami aranyérmet kapott. A borászat 2013-as Villányi Cabernet Sauvignon Classicus ugyancsak aranyéremmel tért haza.