A Rajnai Rizling és az Olaszrizling


2006. július 02., 19:47


Az írás hátralevő részében a Rajnai Rizling, nemzetközi nevén Rizling (vagy németesen Riesling) kerül leírásra.
Lehet, hogy sokan gondolnák, hogy itt most testvérekről lesz szó, de a név azonoságon kivül nem sokban egyeznek vagy hasonlítanak egymásra.
A Rajnai Rizling és az Olaszrizling
 
A néhány azonosság a név, esetleg egyes kóstolásijegyzetek hasonlóságára és az, hogy szárazon és édesen (nemespenész) is képes az Olaszrizling szép borokat bemutatni. Viszont minden nemzetközi szakember felhívja rögtön az első sorban az ember figyelmét, hogy nincsenek azonosságok ampelógráfialilag, a nevet leszámítva és ha tovább megyek sok Rizling termelő a világon nem is nagyon szereti, hogy ha egynapon említjük a két szőlőt.

Az Olaszrizling Magyarország leggyakrabban telepített szőlőfajtája és talán Hegyalja kivételével mindenhol máshol előfordul. Akárhogy is nézzük elsősorban a XX. elején indult meg a nagy arányú telepítése Magyarországon, a Balatonnál felváltotta a Furmintot és bizonyos jó képességeinek köszönhetően sokak kedvencévé vállt. És valóban egy szép bort tud adni (de a mennyiségben is ott tud lenni), ha nem terhelik agyon és kiméletes kezelés, feldolgozás mellett készítenek belőle bort. De a másik oldalt viszont le kell szögeznem, hogy a Magyarország határain kivül nem látok nagy sikereket a fajtának. Miért? Mert már van egy 'Rizling' a piacon, és a mondással élve 'két dudás nem fér meg egy csárdában' a miértre a válasz nyilvánvaló.

A Riesling egyre növekvő táborra tesz szert, köszönhetően az agresszív német marketing stratégiának. Ez az ő zászlósboruk. Származásihelye is feltehetőleg Németországban van a Rajna környékéről. Az első okleveles említése 1435-re nyúlik vissza, ahol Katzenelnbogen grófság 6 hordó Rieslinget vásárol egy Rüsselsheim-i borásztól.

Egyébként Magyarország (Tokaj-Hegyalja) után Németországban 'fedezték fel' a nagyon késői szüretnek vagyis a nemespenész (botrytis cinera) okozta jótékony hatást. Johannisberg kastélya (Schloss Johannisberg) a Fulda-i apátság fennhatósága alá tartozott, ahol csak a főapát adhatta ki csak a szüret megkezdésére az engedélyt. Ez a XVIII. században az egyik szüret alkalmával késett, mert nem ért vissza időben külföldről. Amikor a parancsot kiadták végre, érdekességet tapasztaltak, a szőlők betöpedtek és nagyon koncentrált cukortartalmú bor lett a végeredménye, németül Trockenbeerenauslese, vagy egyszerűbben TBA.
 
Az Olaszrizling származási helye nem tisztázott teljesen, neve ellenére sokan Franciaországban látják az eredetét. Mindenesetre a franciák már nem igazán ismerik, az olaszoknál még lehet találkozni a fajtával a Riesling Italico név alatt. Magyarországon kivül még nagyobb számban előfordul Ausztriában Welschriesling, szlovákoknál Vlassky Riesling, szlovénoknál és a horvátoknál Laski Riesling és Grasevina nevek alatt fut.

Általában október első felében érik meg a szüretre, fürtje hengeres és kicsi. A kóstolási jegyzetekben gyakran a keserű mandula, rezeda, zöld alma szók tünnek fel, azonban édes változata (és itt csak a valóban nemesédesre és nem a - zsákos napényre gondolok) hordozhatja a citrusok és trópusi gyümölcsök jelzőket is.

A Rieslingből szinte minden készülhet, habzóbor, jégbor, aszú szerű bor, száraz bor. De amit nem bír elviselni az a kisfahordó és nem szivesen osztozik egy ugyan palackban a hírnévvel sem, vagyis nem igazán szereti a házasítást sem.

Az Olaszrizling az egyik legjobban növekvő fehér fajta, ami a telepítéseket illeti. A Fegan: The Vinyard Handbook statisztikai adataira hivatkozva 1999-ben 47.900 ha volt ez 2002-ben már 139.800 ha-ra bővült, ami 192%-os növekedést jelent a Rizlingé csak minimálisan növekedett, 128.900 ha-ról 136.900 ha-ra emelkedett nemzetközi szinten.

És hogy visszatérve hogyan áll az Olaszrizling jövője (a Rieslingét nem kell fejtegetni különösebben, Németország mindenbizonnyal gondját fogja viselni gyermekének) érdekes kérdés. Magyarországon belül nem látok problámát, mert megfelelő terhelés és kezelés mellett szép borokat lehet és kell is belőle készíteni. Ami jobban aggaszt a név. Ugye 'Olaszri....' így kezdődik, olasz és magyar?! Rizling nem lehett, mert az már másé, de mondjuk Magyar Rizling?! Lehet, hogy a Georgikon Egyetemmel kellene megbeszélni, mert tudásom szerint van egy Magyar Rizling amit kereszteződéssel hoztak létre (Olaszrizling x Szürkebarát...). De lehetne Balatoni (akár körzetekre lebontva) Rizling, Egri Rizling, stb. Vagy felejtsük el az egész név okozta bonyodalmakat és csak élvezzük a Rieslingeket - Rizlingeket ahogy vannak...

Kielmayer Kristian
Winelovers borok az olvasás mellé