Ihatnak vegetáriánusok bort? És mi van a vegánokkal? - A borkészítés rejtelmei

Kielmayer Kristian
2011. május 14., 14:14


Persze, hiszen a bor szőlőből készül. A szőlő pedig nem hús. Bárcsak ez ilyen egyszerű lenne. Első ránézésre az is, de a szürettől a palackozott borig hosszú az út - és sok minden történik ezidő alatt a világ legtermészetesebb alkoholos italával, a borral. Ezt nézzük most meg kicsit közelebbről.
Ihatnak vegetáriánusok bort? És mi van a vegánokkal? - A borkészítés rejtelmei
 
Vegetáriuánusok és a vegánok
A definíció alapján a vegetáriánus olyan személy, aki nem eszik húst, míg a vegán olyan vegetáriánus aki nem fogyaszt semmilyen állati eredetű ételt tehát - többek között - tojást, tejet, mézet  sem.
Az organikus (öko) szőlőtermesztés, vagy akár a következő fokozata: a biodinamikus szőlészet/borászat egy másik írás témája legyen, itt erről csak annyit, hogy nem feltétlenül jelenti azt, hogy a bor elkészítésében nem nyúltak állati eredetű forráshoz, segítséghez. Főleg ha belegondolunk, hogy egyik fontos, nem csak filozófiai eleme utóbbinak a tehénagancs.
Ha az alapját nézzük akkor a bor valóban a legtermészetesebb alkoholos ital ami létezik. Olyan ital, amely a szőlőlé alkoholos erjedésével keletkezik. Tehát a szőlőt leszüreteljük, préseljük (ill. saját súlyánál fogva a lé amúgy is kijön), és mivel szinte mindenhol van élesztő (sokan természetes élesztőt használnak nagy sikerrel), ezért a megfelelő hőmérséklet esetén megindul az erjedés, aminek a végén bor keletkezik. Lehet, hogy nem mindenkinek fog tetszeni a végeredmény ezen a legegyszerűbb szinten, de valamilyen bor lesz a végeredmény. Ha ezt nézzük akkor állat itt sehol nem szerepelt a borkészítésben! Maximum ha húzta az ekét/szekeret.
 
Ilyen egyszerű lenne az eset minden bornál?
Természetesen nem. A XXI. században egyre több technológia lehetőség áll a borászok rendelkezésére, amivel sokan élnek is. Egyes technológiák újak, míg másokat alkalmaznak régóta, vagy akár kivontak már forgalomból elavultságuk, használhatatlanságuk miatt.
Tisztításnál (derítés), stabilizációnál és filtrációnál találkozik a bor legtöbbször idegen anyaggal, amely a végtermékben nem játszik fontos szerepet. Míg a derítés arra hivatott, hogy „szépítse a bort” addig a filtráció a nem kivánatos anyagokat távolítja el a borból (élesztő, mikroorganizmusok, stb.).
A derítést, más néven tisztítást, két ok miatt végzik: egyrészt a zavaroságot távolítják el a borból (kristálytisztává varázsolják) másrészt csersav-csökkentés céljából, hogy elősegítség a bor egyensúlyát. Egyes proteinek molekulái nagyok, de nem elég nagyok, hogy filteres szűréssel el lehessen őket távolítani, ezek a kolloidok. Egyes molekulák (az instabil kolloidok) pozitív töltéssel rendelkeznek, míg más molekulák negatív töltéssel vannak ellátva. A derítés tehát nem más a gyakorlatban, mint egy másik kolloid ellentétes töltéssel való hozzáadása a fiatal borhoz - ezek vonzák egymást homogén, szilárd anyagot képezvén. Lehet szűrővel eltávolítani vagy ülepítéssel.
Derítés nem szükséges minden esetben, és tényleg kellő óvatóssággal kell eljárni vele, egy kiegészítő eljárás csupán, optimális esetben minimális beavatkozás.
Kikkel derítünk és miért nem örülnek a vegetáriánusok?
Azt elöljáróban el kell mondani, hogy a derítő segédelemek eltávoznak a borból, hiszen kolloidokkal lépnek reakcióban. Azonban, hogy az elmélet minden esetben tükrözi-e a valóságot az más kérdés... És csakis komoly analízisekkel lehet teljes mértékben meggyőződni, hogy a bor mit tartalmaz.
Volt egy időszak amikor az állatok vérével is derítettek (marhavérrel elsősorban), de ezt a kergemarhakór miatt teljes mértékben betiltotta az EU. A fehérje, tojásfehérje azonban nagyon is elterjedt. És mi van a szalmonellával - kérdezhetik? Semmi, kutatások bizonyítják, hogy nem kedveli az alkoholt. Tojásfehérjét (ma már porban is kapható, a szalmonellától való félelem mégiscsak nagy) elsősorban a vörösboroknál alkalmaznak, például a tannin csillapítása miatt. A zselatint szintén alkalmazhatják derítésre. Legtöbbször állatok csontjának kifőzésével nyerik (ma már növényi kivonat is létezik),  majd kezelik és fehér- vörösboroknál egyaránt alkalmazhatják.
Derítő anyagok között találunk még tej alapú terméket, de akár isinglass-t is, amit a tok(hal) belső szervéből nyerték és elsősorban a fehérboroknak adhat kristálytisztaságot. Talán a betonit a legelterjetebb derítő anyag ami nem fehérje alapú, hanem egy agyagfajta.
És akkor most ihatnak a vegetáriunosok bort vagy sem?
Nem tudom. Én nem vagyok vegetáriánus, szívesen elfogyasztom a húst. Azt talán túlzás lenne ráírni, hogy: "fogyasztás előtt kérdezze meg a borászát vagy borkereskedőjét" de tény, hogy legjobban a borász tudja elmesélni a bor útját: szőlőtől a kész borig.
A bor a legtermészetesebb alkoholos ital, és ha nem avatkoznak bele a életébe többet a kelleténél, akkor ezzel szerintem nincs is különösebben baj. De elvégre a fogyasztónak kell tudnia, hogy miért szereti a bort. Szerintem 4 T a fontos: a természet, a talaj, a történelem és a társadalom - a hely szelleme jegyében. 
Winelovers borok az olvasás mellé