Cabernet Sauvignon a kékszőlők királya

Kielmayer Kristian
2011. április 24., 03:19


...ezt sokan állítják, hiszen számtalan követője létezik és rendkívül jól, különesebb nehézségek nélkül fel lehet ismerni a tulajdonságait. A világ meghódítására hazájából, Bordeauxból indult útnak és Magyarországot is elérte…
Cabernet Sauvignon a kékszőlők királya
 
Híresebb a gyermek az apjánál
Hallottak már arről a történetről, miszerint a már sikeres apát (és anyát) még túlszárnyalja a gyermekük? Valahogy így történt a Cabernet Sauvignonnal is - és ha azt mondom, hogy Bordeaux a hazája, akkor ki is tudják találni, mely szőlők természetes kereszteződésével jött létre (spontán módon) sok-sok évvel ezelőtt. Igen, a Cabernet Franc és a Sauvignon Blanc a két szülő, hasonlítsanak össze teljesen vakon (ne lássak a bor színét sem!) Sauvignon Blanc-okat és Cabernet Sauvignon-t! Az illata hasonlósága néha megdöbbentő. Igaz a tannin a szájban már mindent helyre tesz, de „illatolják“ meg a borokat becsukott, vagy eltakart szemmel...
A szinonimái: Vidure, Petit Bouchet, Petit Cabernet, utóbbi két név az apára, a Cabernet Francra utal, mivel az ismert Bouchet és Grand Cabernet név alatt is.
A Cabernet Sauvignonnak kis méretű bogyói vannak, a mag és a gyümölcspép aránya magas a mag javára, a héj vastagsága is nagyon feltűnő, előbbi a Cabernet esetében a magas tanninokért, míg az utóbbi a mély színekért is felelős.
 
A késői érésű Cabernet Sauvignonnak szüksége van sok melegre és előszeretettel kedveli az olyan talajokat, amelyek kitűnően vezetik a vizet. Bordeauxban - elsősorban a bal parton vagyis a Médocban és Gravesban - érzi magát otthon, ahol a kavics dominál, követve a mészkőövet és agyagot.
A Cabernet lassan érik, így a szüret időpontját kedvezőbben meg lehet választani, viszont nem szereti a hűvös, hideg időjárást. Bordeauxban azért is annyira sikeres, mert ugyan nagyon dominál, de kitűnő házasítási partner a Franc, Merlot sőt a Petit Verdot-hoz is. A „recept" mindenkinél más, de a "Cab.Sav." felel a vázért, a csersavért, a színért, és a struktúráért. Az olaszok előszerettel adják a Sangiovese-hez, az ausztrálok a Shirazhoz (Syrah), bár ezt már Provence-ban is csinálják jó ideje. Bizonyos szabályt, szabályokat mindig be kell tartani a házasításoknál is, mert van, amivel nem lehet összehozni a Cabernet-t sem, például a Pinot Noirral.
Milyen aromákat, ízeket produkál?
A mérskékelt klimatikus adottságoknál feketebogyós gyümölcsök (feketeribizli, ribiszke, erdei bogyók, stb.), herbális, cédrus, menta (borsmenta), szilva, eukaliptusz, nedves avar, szerecsendió, szilva, viola, virágos aromák jellemzik. Magas tannin és magas savak is jellemzik, az általában közepesnél magassabb alkohol és test mellett.
Meleg klimatikus adottságoknál feketebogyós gyümölcsök (érettebb feketeribizli, ribiszke, erdei bogyók, cseresznye, stb. már lekváros jegyekkel jelentkezik), menta, olívabogyó, eukaliptusz, fahéj, szagfűszeg, likörös aromák. Itt közepes savak és magas tanninok mellett valószínűleg magas test és alkohol jellemzi.
Ha nem érik be a Cabernet Sauvignon akkor nyers, vegetális, néha túlzottan is paprikás, zöld babra emlékeztet, erősen fűves ízvilágot hordoz.
Ha pedig túlérett akkor kifejezetten dzsemmes, sült gyümölcsök jelenhetnek meg a borban.
Az okos kistölgy-használatot  (barrique) meghálálja, és idővel a vanilián, csokoládén túl kókusz, szalonna, mogyoró, mandula, füstös ízek, fűszeresség, toast-os, toffee jegyek is kifejlődhetnek benne. A legjobb Cabernet-k csak évek múltán érik el igazi szépségüket és a komplex aromákhoz hozzátartoznak olyanok is, mint a tabak (szivardoboz, tabak levél), cédrus, földes, vegetális, börös jegyek, szója, szarvasgomba, stb.
Az ABC
Anything but Cabernet – mindent csak ne Cabernet-t (vagy Chardonnay-t) mondták egykor azok a borkedvelők, akik megunták ezeket a borokat. De ha őszinték vagyunk, nem a szőlőt unták meg, hanem, amilyen bort készítettek belőle. Elveszítette a struktúráját, báját, mert a borászok sokszor túlzásokba estek: krémesebb, vaniliásabb lett a kelleténél, a kis tölggyel megerőszakolták a benne lévő bort. Szinte szörnyetegeket készítettek beőle...
Olyan ez, mint amikor egy eleve szép nő plasztikáztatja magát. Egészen odáig, hogy teljesen elveszíti mindazt amiért szerették - külsőleg, de belsőleg is.
A Cabernet-re mindenekelőtt a maga egyszerűségében kell odafigyelni, mert egyszerűsége miatt is nagyszerű is egyben. 
Cabernet Sauvignon a világban
Ha választhatnak, akkor Bordeauxból az első osztályú (first growth) kastélyoktól jó évjáratokból (1982, 2005 csak hogy két kiválót említsek) kóstoljanak, például Chateau Lafite és Latour-t (Pauillac) vagy Chateaux Margaux (Margaux) - de jó lesz szinte bármelyik az első öt klasszifikációból. Hogy hasonlíthassák máshoz is, nézzék meg Kaliforniával való összehasonlításban, például Mondavival vagy Shafer-rel.
Bordeaux-n kívül is előszerettel alkalmazzák másutt is Franciaországban, főleg a Bordeaux-hoz közeli borvidékeken. Az ország délnyugati részen, Buzet, Gaillacban is megtalálható házasításokban vagy önállóan. De Provence-ban is otthonosan mozog. Európában Olaszországban használják előszeretettel, Toszkánában egyes IGT borokhoz (szuper toszkánok). Nagy mennyiségben volt egykor Bulgáriában is otthon ez a szőlő.
A leghíresebb borok Franciaország határain kívül kétségkívül Kaliforniából származnak, a Napa völgyéből és Sonomából. Az 1976-os „Párizsi döntés" - amikor a legjobb bordeaux-i borok versenyeztek kaliforniai vetélytársaikkal (vakkóstolás), és amerika győzött -, 30 év múltán megismétlődőtt és papíron a helyzet változatlan maradt. A franciák lehet, hogy legyítettek akkor, de ha ebből is film készül (és valószínüleg fog is), tudjuk bármi megtörténhet. De teljesen komolyra fordítva a szót, a kaliforniai borokra most már nem csak oda kell figyelni, hanem evidens, hogy megalakották a saját Cabernet stílustusokat.
Ausztráliában a Margaret River (folyó) és a Coonawarra területén érzi nagyon jól magát a szőlő, Dél Afrikában pedig a Stellenbosch tűnik jó gazdának. Argentinában a Malbec mellett is megfér Mendozában, sőt néha közösen mutatják be a palackban, mire képesek itt a szőlők és a borok. Chilében Santiago környékén, például Maipoban mutat be nagyon szép tételeket.
Cabernet Sauvignon Magyarországon
A (Merlot után) második legelterjetebb világfajta  Magyarországra is megérkezett, a '80-as években kezdett futótűzként terjedni, ma  - Hegyalja kivételével - talán minden borvidéken ott van. Ám elsősorban Villányban érzi magát a legjobban, hiszen a melegebb borvidékeket szereti. A villányi mészkő, de a szekszárdi lösz vagy a soproni kavics, a barna erdőtalaj is kedvez neki.
Talán a legszebb Cabernet Sauvignon példák Villányból érkeznek az asztalra, kóstolják meg a Gere Attila pincészet Cabernet borait vagy a Bock pincészet tételeit.
Winelovers borok az olvasás mellé