Furmintok a Kadarkában

Varga Andrea
2015. március 02., 21:45


A mádi Zsirai Pincészet évjárat bemutatóján jártunk február végén, melynek a Kadarka borbár adott otthont. Zsirai Kata kalauzolt bennünket a tételek között, mesélt a borok születéséről, a szüretről, a nehézségekről.
Furmintok a Kadarkában
Tíz tételt kóstolhattunk, szépen sorba szedve 2013-ból, mégpedig: Tokaji Hárslevelű- birtok bor, Tokaji Hárslevelű Betsek, Tokaji Furmint- birtok furmint, Tokaji Furmint Középhegy, apjalánya, Tokaji Cuvée, késői Tokaji Furmint Betsek, késői Tokjai Hárslevelű Betsek és Tokaji Katika Cuvée. 
2013 fordulópontnak számít a pincészet életében, Kata is ekkor költözött Mádra, ahogy fogalmazott: ők még egy útkereső pincészet, de mindenképp édesapja hitvallása mentén szeretne munkálkodni: a hagyomány és az újítás tökéletes melanzsát megteremtve, a kóstoltakat tekintve pedig megállapítható, hogy jó lesz ez az irány. A bemutatott tételek mind dűlőszelektáltak, átlagban 6-7 hónapot töltöttek hordóban, frissek, ropogósak, tele gyümölcsökkel, jó savakkal. 
 
Nagy kedvencem – és mint utóbb kiderült Katának is - a Tokaji Furmint Középhegy volt: szép gyümölcsösségével, citrusokkal, őszibarackkal, almával, körtével, kellemes mineralitásával, melyek mind illatában, mind pedig ízében visszaköszöntek, jó savszerkezetével, közepes teltségével, szép lecsengésével.
 
Furmintok a Kadarkában
 
Különleges tétele volt a sornak az Apjalánya, mely Kata első bora, és melyből csupán 173 palack készült, és amely nem fog forgalomba kerülni. Rendkívüli élmény egy borász első borát kóstolni. A Padi hegy tetején termett furmintból mindössze 17 láda lett, régi hordóba került, először 220 literesbe, majd 136 literesbe, onnan pedig palackba, melyeket egyesével festettek meg.  
 
A bemutatót pedig azzal a 2008-as 6 puttonyos aszúval zártuk, amely tavaly a borvilág egyik legrangosabb versenyén, a Vinalies Internationales-én aranyérmet nyert. A 90% furmint, 10% sárgamuskotály házasítás szép aranyszínű, telt, gyümölcsös (citrusos, barackos, almás, alamkompótos), fűszeres, kicsit gyógynövényes, finom ásványossággal, jó savszerkezettel, és hosszú: tökéletes befejezésnek bizonyult. A kóstoltak alapján kíváncsian várom a folytatást, és szívesen megnéznék majd a kóstoltakból pár tételt néhány hónap illetve év múlva is. 
Winelovers borok az olvasás mellé