Badacsonyi Szürkebarát 2007 / 13,5
Halvány aranysárga színéből, mozgásából rögtön az átlag fehérbornál nagyobb testre következtethetünk. Illatban zárkózott, csak tüzességéről árulkodik egyértelműen, főleg ha melegszik a pohárban. Szájban száraz, legfeljebb az igen magas alkohol miatt van némi édességérzet. Harsány savai azonban - a bor teltségével, testességével együtt - tökéletesen ellensúlyozni képesek az alkoholbombát. Talán még némi tannin is hozzájárul teltségéhez. Egyensúlyban van, ami nagy bravúr ennyi szesz mellett. Ízében egy nagyon határozott kesernye dominál, ami azonban egyáltalán nem kellemetlen, sőt! Hosszan megmarad a szájban. Komoly bor készült a Badacsonyi szőlőhegy hagyományos régi fajtájából.
Somlói Juhfark 2007 / 13
Sárgászöld színű, de mozgása mégis jelez már némi testességet. Illatában diszkrét - nem találni benne a Somlói borok jellegzetes tűzkő-illatát. Száraz, savai harsányan jelentkeznek, de nem bántón, főleg a fajtához képest. Itt is a kesernye a meghatározó íz - de nem olyan erejű, mint a Szürkebarátnál. Vagyis ízben sem az általam ismert és várt ásványosság van jelen. Szintén harmonikus, tüzessége csak akkor bújik elő, ha melegedni hagyjuk. És szintén szikár, a lényegre csupaszított bor, amely nem díszeivel, hanem összhatásával, egyszerűségében rejlő erejével nyűgöz le.
Badacsonyi Rizling 2007 (olaszrizling)
Zöldessárga, fürge bor. Az előzőekhez képest határozott, de nem kifejezetten fajtajelleges illattal köszönt be. A nagy illatgazdagság bizonyára annak eredménye, hogy részben reduktív tétel. Az érett alma illata árad belőle. Az acéltartály megőrizte az érett szőlő aromáit. Jól áll neki. Olyan kedves, szinte behízelgő illatvilág, hogy rajnainak hittem az illat és a címke alapján. Száraz a szájban, és ugyanúgy a kesernye dominál ahogy az előzőeknél. Kissé vékonyabb tétel az előbbieknél, ezért kissé rövidebb is. Az alkoholt azonban így is kezelni tudja, sőt, valahogy kellemesebb szájba venni, ha kissé melegszik. Egyensúlyban van, szép bor, illatban is kaptunk már valami pluszt.
Somlói Olaszrizling 2007 /13,5
Külcsínre nem tudnám az előzőtől megkülönböztetni. Illatban viszont már zárkózottabb. Ízben nagyjában-egészében ugyanazt hozza, mint az eddigiek. Ez is mintha kerekedne, teltebbé válna, ahogy melegszik. Egyszerűen kellemesebb érzés szájba venni. Ez is szép harmonikus bor. A pohár szárazpróbája igen érdekes: telt, édeskés illatokat mutat, akárha tokaji lett volna a pohárban. Számomra furcsa, hogy a Laposa Bazaltborokban nem az általam tipikusnak ismert somlói karakter jelentkezik – még a somlói tételekben sem.Viszont örülök, hogy valami újat ismertem meg, mely ráadásul egyéni ízlésemhez még közelebb áll.
Bazalt cuvée 2007
Szép tükrös tisztaság, ahogy az eddigieknél, színben halványsárga, talán némi zöldes reflexekkel. Illatban ez is diszkrét, legfeljebb egy tiszta borillat jellemzi, talán némi virágos jelleg jön elő belőle, ahogy melegszik. Szájban száraz, és persze ez is tüzes, sok alkoholt tartalmazó bor. De ha lehet, még szebben simul bele a szesz az összképbe. „Nagyon össze van dobva.” Tulajdonképpen csak a korty után derül fény a bor tüzességére. Az évjáratot meghatározó ízjegy itt, a cuvée-nél jelentkezik legkevésbé, de azért ez is beleillik a sorba. Egyébként Olaszrizling (80%) – Pinot Blanc házasítás. Szép bor.
Rizling2 2007 / 14
Halvány sárgászöld szín után ér az est legnagyobb élménye. Rendkívül intenzív mandarin bomba robban az orrban, ami ízben is határozottan folyatódik! Valószínűsítem az acéltartályos erjesztést. Igazán intenzív mandarinos ízeket eredményezett, nekem nagyon tetszik. Száraz bor, a fa is felfedezhető benne, de nagyon finoman, s talán némi vajasság is. A bor díszei pedig itt is egy egyensúlyban lévő testre rakódnak. Itt is csak utólag konstatálom, hogy alkoholgazdag. Az olaszrizlinget a rajnai rizling teszi kedvesebbé ebben a borban, melyben mindkét fajtából igazságosan került. Kilóg a sorból, de pozitív irányban. Különleges bor.
Rózsakő 2007
Ritka, technológiai fajta, melyet a Budai Zöld (ő az autochton Badacsonyi Kéknyelű porzója) helyettesítésére nemesítettek anno a Badacsonyi ÁG-ban. Becsületes neve B36.
Halványsárga szín, orrban úgy jelentkezik mintha illatos fajta lenne. Szájban félszáraz, 12 g cukorral már-már félédes. El lehetne adni egy Gewürztraminer-nek is. Az édességet a kesernye-jegy ellensúlyozza, hosszan megül a szájban, időzik.
Erről szól a Bazaltbor 2007-es évjárata. És valamiféle ősi harmóniáról, ami már inkább a borász lelkében kellett, hogy megszülessen, mielőtt belecsempészték a borokba.
---
Ellenpróba
Kíváncsi voltam, mi a helyzet a 2007-es tételeket meghatározó kesernyével a korábbi évjáratban, ezért megkóstoltam Laposáék 2006-os Rajnai Rizlingjét. Nyoma sem volt benne a 2007-es évjáratot meghatározó ízvilágnak. Viszont szintén egy harmonikus, tüzes borral találkoztam, és a rajnai kedves - fajtajelleges - illat-, és ízvilágával.
Fotók: Jordán Gábriel