Portói tételek kóstolása

Hradszki Róbert szövegésfotó
2011. április 23., 12:50


Nem mindennapi borokkal búcsúztunk a téli szezontól. Valahogy ehhez a cudar évszakhoz illenek leginkább ezek a borok. Felmelegítik az embert. Meg tudom érteni a briteket, hogy magukévá, kultúrájuk részévé tették, és hűvös, nyirkos szigetükön esténként kandallóik mellé húzódva szürcsölgetik - immár évszázadok óta.
Portói tételek kóstolása
 
A portugál, alkohollal erősített boroknak évszázados hagyományai vannak. Az országot keresztben átszelő Duoro folyó völgyében lévő teraszokon termesztett portugál szőlőfajtákból igen testes és tüzes borok készülnek. Jórészüket évszázadok óta avinálják. Az alkohol hatására pedig az erjedés megáll és a bor megőrzi cukortartalmának jelentős részét. Ezután a hordókat a folyó torkolatánál fekvő Portó érlelőházaiba szállítják, autentikus esetben magán a folyón. A – kisebb-nagyobb hordóban illetve a palackban érlelés ideje alapján – többféle stílusban elkészített Portói aztán innen kerül szerte-szét a nagyvilágba. Hiszen a borkedvelők világszerte megbecsülik.
Calem White and dry Porto
 
A Portóira általában vörösborként gondolunk, ám fehérszőlőből is készítik. Mégpedig kiválót! Ez a tétel már szalmasárga színe, mozgása alapján sem tűnik nagy testűnek. Első blikkre, pontosabban szaglásra pedig a spanyolok sherryjére emlékeztet. Valóban egészen hasonló kategória, hiszen szintén avinált, azaz alkohollal erősített borról van szó. Ám a Portóinak még ebben a száraznak nevezett tételében is sok édesség van – nem úgy mint egy száraz sherryben. Illatában érződik, hogy avinált borról van szó, de ízében nem kell félni, hogy kilógna az alkohol, a keserűmandula dominál.
Portal Lágrima Porto
Szintén fehér tétel, de egy magasabb minőségi kategória. Ez megjelenésében, illatában is tükröződik: „Ragadósabbnak” tűnik ha megmozgatjuk a pohárban, színe pedig arany. Illatban is több édességet sejtet. Szájba véve teltebb, édes. És az alkohol itt sem lóg ki. Legfeljebb a korty után tüzel, elkésetten, mint egy rossz cowboy. Utóízében az előzőnél hosszabb, ahogy a teltségéből következtetni is lehetett rá.
Noval Fine Ruby Port
Nevét ugyan a színe alapján kapta, ám kékes jegyeivel már a bíbor felé hajlik. Illatában a piros bogyós gyümölcsök érződnek. Leginkább talán málnás, és egyúttal édesség is jön belőle, talán valami cukrosra – málnás nyalóka, ha van ilyen… – asszociálok. Az alkoholra érzékeny vagyok – de nem lóg ki! Pedig tartottam tőle, hogy ez fogja rányomni a bélyegét a borokra. Kifejezetten az ízlésem ellen való, ha alkoholbombát kell kóstolni – de ezúttal is nyilvánvalóvá vált, hogy az alkoholérzet nem elsősorban a relatív szesztartalomtól függ. Lehet egy bor 12 alkoholfokkal is alkoholhangsúlyos, és akár 18-19 fokot is szépen elfedhet a bor teste, savgerince, édessége.
Cálem Special Reserve Porto
Ez szintén egy Ruby, de szintén nem rubin, hiszen kifejezetten a borostyán felé hajlik. Igazán intenzív diós illatokkal köszönt. Sőt rumosdió! Illata és lefolyása a pohár falán már kifejezetten teltnek és édesnek sejteti. Később mintha a mogyoró, sőt a dohány illata is előjönne belőle. Ez kicsit égető érzést kelt szájban – talán elkiabáltam az alkohollal kapcsolatban? Ízben diólikörre emlékeztet, noha természetesen ez egy bor. Nem is akármilyen.
Cálem Fine Tawniy Port
Színben épp az előzőek folytatása, hiszen ezt leginkább terrakottának látom, talán némileg több piros pigmenttel. Az előzőhöz hasonló intenzív illatot hiába keresem. Egy kevés dió azért itt is megtalálható, ez a bor oxidáltságáról is ad infót. Ízben édes, ahogy mindegyik, az előzőnél kevésbé intenzív, és rövidebb.
Cálem Late Bottled Vintage 2004
Rögtön szembetűnik a szín mélysége, a bor bíborba hajló magján nem láthatunk át. Még a pohár falát is megszínezi! Illatában valami határozottan újat hoz: fűszeres illatával sokkal borszerűbb, a nem erősített vöröshöz közelebb áll. Ízben is valami más mint az eddigiek:  szintén „borszerűbb” – már a mi fogalmaink szerint, akiknek az avinált bor csak kuriózum. Egy meleg villányihoz akár hasonlítható, de persze édes. Meggy, csokoládé asszociációk az ízlelőbimbókon. Kiváló bor, nagy élmény!
Cálem Late Bottled Vintage 2000
Egy korábbi évjárat ugyanebből a stílusból. Valamivel melegebb szín, mag, szinte fekete! Orrban fűszeres, diós. Alapvetően az előzőhöz hasonló mind illatban, mind ízvilágában, ám kissé diszkrétebb, elegánsabb. Nem annyira hosszú. Nem annyira hivalkodó szépség.
Niepoort Colheita 1995
2007-ben palackozták le. Tehát 12 évet töltött hordóban. Színe is erről árulkodik: mély borostyán, szinte narancsba hajlik. Intenzív illat: kókuszos-rumos csokoládéra emlékeztet, és egy kevés dió, ahogy nyílik. Szájban édes, és a számunkra ismerős tokaji ízvilág ugrik be, ez talán az oxidáltság miatt van. De szép savgerinc is van mögötte. Utóíze igazán szép, telt, korántsem az alkoholról árulkodik, diós kesernye időzik a szájban.
Noval 10 years old Tawny Port
Mély borostyán szín. Illatban diszkrét, elsősorban az alkoholt jelzi, és némi diósság. Ízben is ez folytatódik: diós kesernye. Kellemes szájba venni, édes, ám az alkohol csakhamar átveszi a dominanciát.
Cálem 20 years old Tawny Port
Igen „öreg” borok házasítása, üledékes, dekantálást igényel. Nem tekinthető már tükrös tisztaságúnak, de ez nem von le értékéből. Terrakotta színe is hordóban töltött évei számát mutatja. Zölddiós, diós illatok. Ár-érték arányát tekintve gyengébb az előzőeknél.
Sandeman Vintage Porto 2000
A portóik csúcsa a Vintage stílus. A meghatározott, kitűnő évjáratból származó bor nem csak hordóban, de palackban is hosszú éveket töltött. Meleg, igen mély bíbor szín, magja van. Illatában intenzív cassis (feketeribizli), málna, de aszalt gyümölcsöké, plusz fűszeres is. Üledékes, ami nem csoda, inkább az ellenkezője lenne az – dekantálni kell. Az alkohol teljes mértékben beépült az ízképbe, teljes mértékben összeérett ízek, melyben csokoládé és aszalt gyümölcsös ízek jelentkeznek.
Portal Vintage Port 2003
Méginkább üledékes. Hasonló mély bíbor szín maggal. Ízében édes,  igazán harmonikus, összeérett. Itt méginkább a keserű csokoládé íze dominál. Emellett gyümölcsös is: málna, sőt talán még a kávé aromái is kiérezhetők összeérett, telt ízéből.
 ----
A borokat Mészáros Gabriella mutatta be, aki a Portói nagy kedvelőjeként-ismerőjeként az ismertetett jegyeken túl gyakran földes (fekete föld, nedves avar), növényi jegyek (vargánya gomba, dohány), további gyümölcsös jegyek (sárgadinnye, kajszibarack a fehérnél – meggy, málna a vörösnél), kávé, csoki trüffel, kenyérhéj (élesztő), mineralitás asszociációjával jellemzi a Portói borok aromatikáját.
Winelovers borok az olvasás mellé