Torrontés - az argentin fehér specialitás


2012. március 13., 10:32


A torrontés Argentína borászatának egyik csodafegyvere. Tipikusan argentin helyi fehér fajta, amely mind a termőterület nagyságát, mind a palackozott és értékesített bor mennyiségét tekintve dinamikus növekedést mutat. Piaci sikerei főleg az USÁ-ban és az Egyesült Királyságban szembetűnőek. Aki kezd beleunni a korábban kedvelt fajtákba, pl. chardonnay (ld. ABC - Anything But Chardonnay – bármit csak chardonnayt ne), és valami újra, izgalmas ízvilágú fehérborra vágyik, az rögtön ki is próbálja.
Torrontés - az argentin fehér specialitás
 
A torrontésnek Argentínában 3 fajtája, klónja is létezik, a Torrontés Riojano, a Torrontés Sanjuanino, és a Torrontés Mendocino. Ezek közül a legelterjedtebb a Torrontés Riojano, általában ezt a klónt értik alatta. A három klón jól elhatárolható argentin borvidékhez kapcsolható, a Torrontés Riojano az ország észak-nyugati felében lévő La Rioja és Salta területén, a Torrontés Sanjuanino San Juan, a Torrontés Mendocino pedig a déli Rio Negro vidékén termesztett. A legnagyobb termőterületet borító fehér fajta jelenleg Argentínában, kb. 8700 hektárral, melynek nagy része Torrontés Riojano-val betelepített. Egyes ültetvények tengerszint feletti magassága elérheti akár az 1700 métert is, például az északi Calchaquíes Valley-ben. Az itteni időjárási kondíciók fontosak a bor savainak megőrzése és jellegzetes aromatikájának kialakulásában. A leggyakoribb klón szőlő növénye általában nagyméretű, tömött fürtökből álló, világos színű. A belőle készült bor magas minőségre képes, de ezt nagyban befolyásolja, hogy savait mennyire sikerül megőrizni és mekkora a termésmennyiség. Jancis Robinson szerint gyors elfogyasztásra szánt, nem túl testes, magas savtartalmú, egy kicsit a Muscat fajtára hasonlító ízvilágú bor. Emellett lehet egy fűszeres, kicsit florális karaktere is, ezáltal a gewürztraminer fajtára is emlékeztetve a kóstolót.
 
Az általunk tesztelt bor, az Ortega Fournier Urban Uco Torrontes 2009, a spanyol-francia érdekeltségű Bodegas y Vinedos Ortega Fournier csoport Cafayet Salta területén található szőlőjéből készült. A csoport jelenleg három országban van jelen, összesen mintegy 400 hektár termőterülettel rendelkezik, melyből 160 hektár 60 éves vagy annál idősebb tőkékkel van betelepítve. Összesen évi 1,5 millió palack a jelenlegi kapacitásuk, ami igencsak figyelemre méltó mennyiség. Azonban a minőségre is nagy figyelmet fordítanak, az alacsony, átlagosan 1-1,5 kg-os tőketerhelés a garanciája annak, hogy csak a legjobb szőlőket dolgozzák fel. A szemek zúzása után a gravitációt kihasználva juttatják a mustot az erjesztő tartályokba. A komolyabb borokra ezután 225 literes tölgyfahordós érlelés vár, mégpedig nem akármilyen környezetben, ugyanis a hordók a föld mágneses vonalai szerint vannak elhelyezve, és a nap 24 órájában halk zsoltárt játszanak a hangszórókból, így biztosítva a biodinamizmus tanaiból ismert állandó rezgést a borok nyugodt pihenéséhez.
Torrontés - az argentin fehér specialitás
A kóstolt 2009-es torrontés azonban reduktív tétel, csavarzárral, 1750 m tengerszint feletti magasságban termett, kézzel szüretelt szőlőből készült. A közepesnél mélyebb citrom színű. Közepesnél kicsit intenzívebb illatában érezni, hogy a csavarzár még 3 évesen is megőrizte a borban a friss gyümölcsös jegyeket. Elsőre citrusok jönnek belőle, aztán némi muscat-os ill. muskotályos illatok, majd déligyümölcsök, főleg ananász. A pohárban forgatva némi fűszeresség is megjelenik, fehérbors elsősorban. Ízében szintén a gyümölcsök vezetik, ananász, őszibarack, kevés banán, maracuja, majd szépen előbújnak a fűszeres jegyek is. Három éves kora ellenére nagyon szépek a savai, lendületesek, jól tartják a közepes testet. Krémes, olajos textúrájú, a szájban szétterül, betölti azt, és meglehetősen hosszú utóízzel búcsúzik. Egyedi, karakteres bor, melyet hiába javasolnak gyors elfogyasztásra, ez a 3 éves példánya is még nagyon szép állapotban van, megfelelő gyümölcsösséggel, szépen magmaradt savakkal és szép hosszú lecsengéssel. Akik valami egyedire, új ízvilágra, nem a megszokott fehér fajtákra vágynak, azoknak bátran ajánlom. Jó kísérője lehet salátáknak, illetve sárga húsú gyümölcsökből készült mártással kombinált szárnyasoknak, vagy csak úgy, beszélgetésekhez kortyolgatva. De hűtsük le előtte kb. 10 Celsius fokra! Ha valaki egy kóstolón találkozik ezzel a fajtával, ne hezitáljon, bátran próbálja ki! Jelenleg Magyarországon a WineAge forgalmazza, így náluk lehet hozzájutni.

WineAge borok lelőhelyei

  • Anita Delikát és Kávézó (1123 Budapest, Alkotás u. 53.)
  • Bor & More (1192 Budapest, Szondi tér 4.)
  • Borárium-Budai Borvár (Aréna Bevásárlóközpont - 1087 Budaepst, Kerepesi út 9.)
  • BOR-BOX (1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 1.)
  • Borkápolna (1071 Budaepst, Damjanich u. 52.)
  • Culináris Finomságok és Fűszerek (1036 Budapest, Perc utca 8.)
  • Piccante Delicatesse (1037 Budapest, Szépvölgyi út 63/A)
  • Radovin Borkereskedés (1028 Budapest, Hidegkúti út 71.)
  • Radovin Borműhely (1137 Budapest, Pannónia u. 17/B)