Wunderlich Siller 2008
A Kékfrankos – Pinot Noir – Zweigelt házasítását reduktívan készítik. Házigazdánk (Böszörményi Zsolt – gasztronómiai értékesítő) javaslatára túlhűtve kóstoltuk, ami illett a forró nyári hangulathoz. A már-már könnyű vörösborra emlékeztető megnyerő rubin színű nedű hidegen természetesen zárkózottabbnak mutatkozott, inkább animális jegyek jöttek illatából. Kóstolásnál érezhetők voltak a határozott savak, ami üdítő lehet a meleg estéken. Kissé felmelegedve kinyílik a bor, előtör a gyümölcsösség illatából és ízéből egyaránt, sötétpiros gyümölcsökkel, talán leginkább érett málnával.
Wunderlich Portugieser 2008
Nem mondható „induló” Portugieser-nek, hiszen terméskorlátozással termett a szőlő, fél évet pedig ászokhordóban töltött a bor. Közepesen intenzív bíbor-rubin szín jellemzi (különlegesen még a poharat is megszínezi), fajta-jellegzetes, friss gyümölcsök illata jön, miután kezd felmelegedni a kissé túlhűtött tétel. Diszkrét savak, alacsony tanninok érződnek, a bor egyensúlyban van, a Portugiesereknek megfelelően könnyedebb karakterű, és persze kevésbé hosszú. Ahogy melegszik, a málna-meggy az uralkodó jegyek, mellette a hordót, fűszereket enyhén érezzük.
Wunderlich Pinot Noir 2005
A Concours Mundial de Bruxelles 2009-es versenyén Valenciában aranyérmet szerző tétel. Érdemes kiemelni, hogy ez a bor törődést igényel, dekantálás után poharunkban is állni hagytuk. Ezt indokolja a két éves első töltésű új kishordós érlelés (amit utána palackban folytatnak). Világosabb rubin szín jellemzi, a szélén érettebb árnyalattal. A bor folyamatosan változtatja az illatjegyeit, érdemes mellette elüldögélni. Először intenzív hordósságot, vaníliás, dohányos, kifejezetten édes illatot éreztem, amely másodszorra teret engedett a pirosgyümölcs jegyeknek, mint a málna, cseresznye – amely behízelgő volt az édeskés jellegével. (Ez a Pinot tehát stílusában inkább a gyümölcsös-hordós jegyeket hordozza – és nem a földes-animális-minerális jelleget.) A fajtától elvárható kellemes savak és tanninok érződnek (az édesség talán az alkoholból is jön). Ízében, sőt utóízében is visszaköszön illata, betölti a szájat, nem is annyira könnyed.
Wunderlich Merlot 2006
2008 Pannon bormustra csúcsbora, amelyet két évig első töltésű barrikhordóban, majd palackban is érleltek. Közepes-mély tónusú rubin, sőt kissé érettebb színárnyalat jellemzi. A szép feltapadás magas extraktra utal. Először zárkózottabb illat, kicsit nyers, fahéjas, gyümölcsös, majd kinyílik, és túlérett meggy, likőrös bonbonmeggy érződik. Határozottabb savai vannak, mint egy megszokott Merlot-nak, de kellemesek tanninjaival egyetemben. Ízében is egyértelműen visszaköszön illata, a hordó érződik benne (fahéjas, vaníliás, tölgyes jegyekkel). Magasabb alkoholja, alkoholédessége miatt desszertekhez is ajánlható. Intenzivitás, telt íz, rágnivaló utóíz jellemzi.
Wunderlich Viktória 2003
2007-es Pannon Bormustra csúcsbora, fele Cabernet Sauvignon, emellett Cabernet Franc, és Merlot adják a tradicionális házasítást. Acéltartályban reduktívan készül a bor, amit 28 hónapos első kisfahordós érlelés, majd 2 év palack érlelés követett. Mély, intenzív színárnyalat, érettebb szín (gránát-mahagóni széllel). Dekantálni kell, a felbontásnál jelentkező animális/palackra jellemző fülledt buké miatt. Fűszeres kezdet, bors, határozott (zöld)paprika érződik, majd lekváros, túlérett gyümölcsök jelennek meg komplex illatában. Ízében intenzív, összetett, erdei gyümölcs, fűszer marad, természetesen érződik a hordóhasználat, a föld és enyhe animális jegyek is. Összetett, kiegyensúlyozott bor.
Cassiopeia Cabernet Franc γ Cih 2006
Majdnem átláthatatlan színárnyalat, magas extraktra utaló korona. Illatában elsőre fűszeres, animális, pörkölt jegyek (szivar, kávé). Ízében erős alkoholédesség, lekerekedett tanninok, szép savkarakter. Teltség, összetettség jellemzi, leginkább érett gyümölcsök, szilvalekvár. Hosszú lecsengés, sokáig megmarad a szájban.
A Cassiopeia sorozat a pincészet prémum kategóriás borait foglalja magába.
---
Összességében elmondható, hogy a technológia és tradíció, a gyümölcsösség és a hordóhasználat együtt érezhető a pincészet borainál – ami a divattal összecsengő, könnyebben érthető borokat eredményez.