Pörgesd meg a rozé-kereket!A rozék korántsem egyformák! Egy korábbi cikksorozatunkban a Borászportálon bemutattuk a Jennifer Simonetti-Bryan Master of Wine által leírt négy legfőbb stílust: a Blush, a Fruity, a Crisp és Rich rozékat. Az egyes stílusokba többféle bor is beletartozik. Hogy melyek ezek? Olvasd le a rozé-kerékről!
Több mint 16500 rum várja a világon, hogy felfedezd - Nyerj betekintést sokszínű világukba!A Premirum iránymutatást ad a merész, karakteres száraz rumok, a fűszeres és gyümölcságyon érlelt italok, valamint az egészen lágy, behízelgően édes rumok útvesztőjében.
Édes vagy nem édes? A borok cukortartalmaÉrzékszervileg nem mindig könnyű meghatározni, hogy az édesnek érzett bor valóban édes-e, sok száraznak tűnő bor pedig édesebb, mint gondolnánk. Hogy is van ez pontosan?
Mitől jobb az egyik bor mint a másik?Ha a legismertebb borpontozási rendszert, az OIV 100-at vesszük alapul, azt láthatjuk, hogy a megfelelő minőséget elérő borok valójában 80 ponttól fölfelé helyezkednek el. (Bár a 70 és 80 pont közötti borok is fogyasztási értékkel bírnak, ezekben kisebb-nagyobb borhibák még fellelhetők.) 80-85 pont között technológiailag megfelelő, bár nem különösebben izgalmas borok találhatók. A BLIC rendszer (balance, lenght, intenity, complexity) 85 pontig egész jól működik, de mi van efölött? Mi a különbség egy 85, egy 90 és egy 95, netán 98-100 pontos bor között?
A sommelier és a borrajongók nélkülözhetetlen (?) eszközeiVannak olyan boros kellékek, amelyekre a jövőben talán kevesebb szükség lesz, de bizonyos eszközök nélkülözhetetlenek maradnak a tökéletes borélmény megteremtéséhez.
Ha túl drága a Champagne, itt a Crémant!A Crémant a Champagne régión kívülről származó de azzal nagyon hasonló módon, palackos erjesztéssel készülő pezsgők csoportja. A Borkollégium mesterkurzuson közelebbről is megismerkedhetsz az egyes stílusokkal.
Milyen az ideális borhűtő?Milyen szempontok mentén induljunk el, ha - akár karácsonyi meglepetésként - borhűtő vásárlásra adjuk a fejünket?
Terroir: sokan sokfélét értenek alatta - Mit takar a fogalom valójában?Sok borszakértő hangsúlyozza a terroir szerepét a borkészítés során, de hogy mit értenek pontosan ez alatt, azt már nagyban meghatározza, hogy melyik iskola képviselői. Érdemes újra és újra körbejárni a fogalmat, mert az elmúlt évtizedekben sokat változott a jelentése.
Nincs olyan kérdés, amit ne tehetnél fel a borokrólA winespectator.com Ask Dr. Vinny rovatában bármit megkérdezhetsz, ami érdekel, szakértő és szórakoztató választ kapsz rá.