Forralt bor - a tél szívmelengető itala


2006. november 23., 16:47


Ahogy haladunk az év vége felé, bizony egyre hidegebbek, sötétebbek az esték, s ilyenkor jólesik valami meleg ital, amely felmelegít bennünket. Akik azonban valami különlegesebbre vágynak, mint egy csésze finom tea, azoknak ajánljuk a forralt bort.
 
Variációk forralt borra
A variációk száma tulajdonképpen szinte végtelen, ami a forralt bor receptjét illeti. Elkészítésének csak ízlésünk, hozzávalóink, és fantáziánk szabhat gátat. Néhány klasszikus recept e remek italból:
Hagyományos forralt bor
Hozzávalók:
3 dl vörösbor, 3 dl fehérbor, 3 dl víz, 10 dkg cukor, fahéj, szegfűszeg és egy fél citrom

Elkészítése:
A vörös – és fehérbort, a vizet, a cukrot, fahéjat és szegfűszeget összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a fél citrom reszelt héját, majd az egészet felforraljuk. Végül hozzáadjuk a citromlét is, majd poharakba szűrve, forrón tálaljuk.
Forralt bor aszalt gyümölcsökkel
Hozzávalók 6 személy részére:
1 narancs, 3 szegfűszeg, 2 darabka fahéj, 1 kávékanál reszelt gyömbér, 5 dkg mazsola, 5 dkg vegyes aszalt gyümölcs, 1 l vörösbor, 15 dkg kockacukor, 1 kis pohárka rum

Előkészítés:
A narancsot meghámozzuk, egy kis darab héjat félreteszünk, a gyümölcsöt vékony karikákra szeljük. A mazsolát és az aszalt gyümölcsöket megmossuk. A fűszereket és a félretett narancshéjat sűrű vászondarabkába kötjük, és benedvesítjük.

Elkészítés:
A bort rozsdamentes lábasba öntjük, hozzáadjuk a kockacukrot és a fűszereket a vászonzacskóban. Lassú tűzön felforraljuk, míg a tetején fehér hab nem keletkezik. Ezt kanállal eltávolítjuk. Hozzáöntjük a rumot, beletesszük a mazsolát, az aszalt gyümölcsöt, összekeverjük, és állni hagyjuk kb. 20 percig, hogy az ízek jól összeérhessenek. Végül eltávolítjuk a fűszeres csomagocskát, a poharak aljára egy-egy szelet narancsot teszünk, és ráöntjük az aszalt gyümölcsös forró italt.
 
Forralt bor rummal
Hozzávalók 12 személyre:
1 narancs, 1 citrom, 1,5 l vörös bor, 10 db szegfűszeg, 2 darab fahéj, 1 vanília rúd, 8 db kardamom mag, 30 dkg cukor, 2,5 dl rum

Elkészítés: Nagy lábasba öntjük a bort, beletesszük a fűszereket, a megmosott és vékony szeletekre szelt narancsot, citromot, a cukrot és felforraljuk. A felforralt borhoz öntjük a rumot, és flambírozzuk (meggyújtjuk). Amikor a láng elaludt, azonnal szervírozzuk, a fűszereket és a gyümölcsöt nem tesszük a poharakba.

Gyümölcsös forralt bor
Hozzávalók:
1 liter vörösbor, 8 szem szegfűszeg, 6 dkg mazsola, 5 dkg aszalt alma, szilva és meggy, 1 alma, 0,5 citrom, 5 dkg cukor, fahéj

Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük, majd felforraljuk. Almakarikákkal forrón kínáljuk.

Fahéjas forralt bor
Hozzávalók:
3 dl vörösbor, 3 dl fehérbor, 3 dl víz, 12 dkg cukor, fahéj, szegfűszeg, 0,5-1 citrom leve, a díszítéshez citromkarikák

Elkészítés:
A fehér- és a vörösbort összeöntjük. A vizet a fahéjjal és a szegfűszeggel felforraljuk, majd beleszórjuk a cukrot. Amikor elolvadt a cukor, hozzáadjuk a bort, és gőzölgésig hevítjük. Végül a tűzről levéve hozzákeverjük a citrom levét.

Szalai Nikoletta
Winelovers borok az olvasás mellé