Mandulával töltött aranygaluska - Tokaji aszúhoz


2008. július 10., 15:20


Gondolták volna, hogy még desszertekhez is fogyaszthatunk bort? Sőt! Ha jól megválasztjuk a párját, igazán nagy gasztonómiai élményben lehet részünk. Elő a féltve őrzött tokaji aszúkkal!
Mandulával töltött aranygaluska - Tokaji aszúhoz
 
Hozzávalók (8 személyre)
A tésztához:
1-1,5 dl tej | 3 dkg élesztő | 40 dkg liszt | 1 tojás | 2 tojássárgája
csipetnyi só | 1 csomag vaníliás cukor | 1 citrom reszelt héja | 5 dkg vaj.
A forgatáshoz:
10-15 dkg olvasztott vaj.
A töltelékhez:
1,25 dl tej | 2 csapott evőkanál cukor | 12 dkg durvára darált mandula | 2-3 evőkanál piskótamorzsa | 1-2 evőkanál rum | csipetnyi őrölt fahéj.
A tetejére:
porcukor | 1-2 evőkanálnyi vékony lapocskákra vágott mandula.
A boros öntethez:
2,5 dl fehérbor és 2,5 dl víz | 1 kiskanál liszt | 4 tojássárgája | 2 tojás | 4 evőkanál cukor | fél csomag vaníliás cukor.

Elkészítés
A tetejét meglangyosítjuk, a cukrot beleszórjuk, az élesztőt belemorzsoljuk. 1 evőkanálnyi lisztet is hozzákeverünk, és 15-20 percig pihentetjük, ezalatt a térfogata a duplájára nő. Közben a lisztet tálba töltjük, a közepébe mélyedést nyomunk. Ide kerül a felütött tojás, a tojássárgája, a só, a vaníliás cukor, és a reszelt citromhéj. A felfuttatott élesztőt ráöntjük, és 4-5 percig dagasztjuk, közben az olvasztott vajat is beledolgozzuk. Akkor jó, ha a tészta az edény falától elválik. Belisztezett deszkán kb. 21 centi átmérőjű körlappá lapítjuk, majd egy 4 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Mindegyik lapocska közepére1-1 kiskanál mandulás keveréket halmozunk, ami úgy készül, hogy a tejet a cukorral felforraljuk, és a tűzről levéve a mandulát, a morzsát, a rumot és a fahéjat is hozzáadjuk. Végül a tésztát a töltelék felett összecsípjük, és egyenként összegömbölyítjük, majd olvasztott vajban meghempergetjük. Tűzálló tálba rakjuk úgy, hogy közöttük egy kis hely maradjon. Meleg helyen 30 percig kelesztjük, majd előmelegített sütőben közepes lánggal kb. 35 percig sütjük. Tálaláskor a töltött galuskákat tányérra rakjuk, porcukorral meg a lapocskákra vágott - esetleg meg is pirított - mandulával megszórjuk. Boros öntettel kínáljuk, amihez az összes hozzávalót kis habüstbe töltjük, és vízgőzön kevergetve addig főzzük, amíg krémszerűen be nem sűrűsödik.
 
Winelovers borok az olvasás mellé