Gombás vadnyúl - Tokaji Furminthoz


2008. július 28., 17:06


Ha bor-étel párosításról beszélünk előbb-utóbb menthetetlenül előkerülnek a vadból készült ételek. Jobbára a vörösborok kapcsán, ám nem feltétlenül... egyes testes fehérborok - például a tokaji borok - képesek megbírkózni a különleges csemegének számító vadakkal.
Gombás vadnyúl - Tokaji Furminthoz
 
Hozzávalók
4 konyhakész vadnyúllapocka (80 dkg)
15 dkg füstölt császárszalonna | 3 vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma | 10 dkg vaj | 2 evőkanál finomliszt
15 dkg paradicsompüré | 4 dl víz | 2 dl Száraz Furmint
1 csapott evőkanál só | 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
fél csokor petrezselyem | 1-2 ág zellerzöld | 30 dkg csiperke.

Elkészítés
A nyúllapockát megmossuk, lecsöpögtetjük, vékony hártyáját lefejtjük. A szalonnát kis kockákra vagy csíkokra, a megtisztított vöröshagymát és fokhagymát finomra vágjuk. Mindezeket a hússal együtt nagy lábasban a fölolvasztott vajon kevergetve megpirítjuk. A liszttel meghintjük, a paradicsompürét hozzáadjuk, és további 2 percig pirítjuk. A vízzel és a borral felöntjük, megsózzuk, megborsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel és zellerzölddel fűszerezzük, majd a cikkekre vágott gombát is belekeverjük. Ha felforrt, kis lángon lefedve kb. 1 óra 20 perc alatt puhára pároljuk. Főtt makaróni illik hozzá köretnek.
 
Winelovers borok az olvasás mellé