Mit iszik a nyúl? Chiantit!

Németh Richárd
2011. augusztus 09., 14:42


Szeretjük a nyulat. A múltkor sütöttük, most főzzük. A múltkor fehérbort itattunk vele, most vöröset kap. Ezúttal Olaszország polcára nyúltunk egy üveg Chiantiért.
Mit iszik a nyúl? Chiantit!
 
Hozzávalók 4 főre:
1 konyhakész nyúl (kb. 1,5 kg), 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál vaj, 3 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál paradicsompüré
A páchoz:
1 fej vöröshagyma, 1 db sárgarépa, 1 szelet zellergumó, 2 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 10 egész fekete bors, 6 szem borókabogyó, 1 cs kakukkfű, 1 cs rozmaring, 6 zsályalevél, 1 üveg chianti
(A cikk a hirdetés után folytatódik.)
 
Előkészítés
A nyulat főzésre előkészítjük, feldaraboljuk. A belsőségeket hűtőszekrénybe tesszük. A nyúlhúst nagyobb tálba rakjuk. A hagymát, a sárgarépát és a zellert meghámozzuk és felaprítjuk. A fűszereket és a leöblített zöldfűszereket a húshoz adjuk, a bort ráöntjük, letakarjuk, és hideg helyen két napig pácoljuk.
Elkészítés
Felhasználáskor a húst kivesszük, szárazra törölgetjük, megsózzuk, megborsozzuk, és enyhén belisztezzük. A páclevet leszűrjük. A vajat és az olívaolajat mélyebb serpenyőben felhevítjük, a nyúldarabokat minden oldalon megpirítjuk benne. A belsőségeket apróra vágjuk, hozzáadjuk, és röviden megpároljuk. A páclevet ráöntjük, a paradicsompürét is belekeverjük. A nyúlhúst két és fél-három órán át kis lángon pároljuk. A húst kivesszük, melegen tartjuk. A visszamaradt mártást leszűrjük, és ha szükséges, besűrítjük. A nyúldarabokat visszatesszük a mártásba, felmelegítjük és nagyon forrón tálaljuk. Köretnek friss polenta, kísérőnek pedig chianti illik hozzá.