Spanyolország Michelin-csillagokat vesztett

HVG Online
2011. december 07., 22:10


Az ibériai félszigeten is az év nagy eseményének számít a vörös könyv, a Michelin éttermi kalauzának megjelenése. A félsziget két államában, Spanyolországban és Portugáliában olyan sok a Michelin-csillagos éttermek száma, hogy egy külön kiadvány is megtelik velük. Tóth Sándor írása
Spanyolország Michelin-csillagokat vesztett
 
Az új, 2012-es kiadás hivatalos megjelenésére 250-en vártak a barcelonai Palace Hotelben november 24-én megrendezett Michelin-gálán. A gasztronómiai nagyhatalomnak számító spanyoloknál úgy dukál, hogy ez alkalommal a legjobb séfeknek és a meghívott vendégeknek is szaktekintélyek főznek. Az öt menüsoros díszvacsorát a katalán Joan Roca irányításával Carme Ruscalleda, Javier és Sergio Torres, Jordi Cruz, Romain Fornell mesterséf-brigád prezentálta. (A cikk a hirdetés után folytatódik!)
 
Sokak számára a vacsoránál természetesen izgalmasabb volt az új csillagkiosztás, s hogy fel- vagy leminősítik a gasztronómiai kalauz ítészei az éttermüket. A Michelin-csillagok számát tekintve kicsit elbillent a mérleg nyelve: 16 új csillagot nyertek, 17-et viszont elveszítettek a spanyolországi vendéglátóhelyek (bár sok ország ezzel az eredménnyel is szívesen cserélne). Úgy tűnik, a szakírók sem elégedettek, főként azért, mert a három csillagra jelöltek közül egyetlen sem került be a „kiemeltek” közé. Sőt, a korábbiak közül kettőt is veszítettek: az El Bullit, mivel Ferran Adrià már ismert új tervei miatt az étterem bezárt az idén júliusban; illetve a Can Fabestől egy csillagot megvontak Santi Santamaria halálát követően. Bár sokan úgy ítélik meg, hogy a társséfből jelenlegi irányítóvá előlépett Xavier Pellicer érdemes arra, hogy az étterem jövőre visszakapja az elveszített csillagot.
Be nem vallottan is az lehet a spanyolok gondja, hogy az immár hét háromcsillagos éttermet magáénak mondható Olaszországgal szembeni versenyben alulmaradtak. Ugyanis 2012-ben Hispániában „csak” öt étterem rendelkezik majd a legjobb Michelin minősítéssel: az El Celler de Can Roca (Girona) a Roca-fívérek irányításával (hatodszor nyerték el a három csillagot), Carme Ruscalleda Sant Pau (San Pol de Mar) étterme, Martín Berasategui vendéglője, a Restaurante Martín Berasategui (San Sebastián), a Restaurante Akelarre (San Sebastian) Pedro Subijana és a Restaurante Arzak (San Sebastian) Juan Mari Arzak mesterséfek „vezérletével”.
De nemcsak a baszk San Sebastiant nevezethetjük a gasztrocsillagok városának, hanem Madridot is, mivel a Michelin csillagtérképén 18 minősítő jele gyűlt össze. Ebből négyet az új kétcsillagos Club Allard és a DiverXo éttermek tudhatnak a magukénak. Az elismerés már a nagy öregek nyomdokain haladó fiatalabb szakácsgeneráció képviselőinek, Diego Guerreronak és David Muñoznak jutott. A harmadik kétcsillagos befutó a barcelonai Restaurante Àbac, Jordi Cruz étterme.
A veszteségek ellenére, amely még néhány két- és egycsillagos étterem leértékeléséből áll, alapjában véve igazán nincs mit röstellnie a spanyoloknak, mivel a Michelin étteremkalauz minősítői 13 új egycsillagos vendéglátóhellyel is gazdagították az országot.
Winelovers borok az olvasás mellé