Hungarikum recept badacsonyi módra

Németh Richárd
2012. szeptember 28., 20:42


Gasztroreform - A badacsonyi bor és gasztronómia megújulásának jegyében a borvidék pincészeteiből létrejött Badacsonyi Kör és néhány ismert étterem együttműködve kezdeményezi egy új recept meghonosítását, melynek lényege a Kéknyelűből készült bor és a szőlőlevél alkalmazása az ételhez.
Hungarikum recept badacsonyi módra
 
A kreativitásnak nem szabnak gátat, ezért azt sem tartják szükségszerűnek, hogy a Kéknyelű valamilyen szósz alapját képezze, mert elég a szőlőlevéllel készült ételhez kínálni. Klasszikus formájában persze zsenge szőlőlevélben készített balatoni fogasra gondolhatunk, Kéknyelűvel készítve és persze ugyanezzel kínálva.
 
Ugyanakkor forró nyárban például az üdítően savas szőlőlevél könnyű köret-kísérő, vagy akár egy szőlő-sorbet alapú desszert, illetve entremets dísze is lehet, melyhez késői szüretelésű Kéknyelűt adnak. Tehát a badacsonyi módra készített ételek két nélkülözhetetlen eleme, a Kéknyelű és a szőlőlevél inkább inspiráció mint megkötés.
Mivel a Kéknyelűt tartják a borvidék zászlóshajójának, javasolják, hogy ez a hungarikum-recept Badacsonyi módra megnevezéssel terjedjen el. A kezdeményező az újonnan alakult Badacsonyi Kör, melyről részletesebben itt olvashat.
Hungarikum recept badacsonyi módra
A szőlőlevél alkalmazása a görög konyhában már régi hagyománynak örvend
A gasztronómiai kezdeményezés célja, hogy a badacsonyi módra készített ételek pár év alatt ugyanúgy bekerüljenek a köztudatba és a magyar konyha sztenderjeit gazdagítsák, mint például a bakonyi módra készített húsok.
Winelovers borok az olvasás mellé