Egri Korona Borház - családi birtok 269 hektáron

(X)
2013. március 19., 12:28


A lenyugvó nap fénye bámulatba ejtő színpompában fürdeti az egri dombok lágy ölén méltóságteljesen helyet foglaló Egri Korona Borházat. Ezen a mesebeli tájon található a Rácz család szőlőbirtoka és pincészete, mely oltja a szomjat, otthont ad, feltölt és elrepít a tengerentúli pincészetek varázslatos világába. A szőlőbirtok közepén miközben messze földön híres boraik erjednek és érlelődnek, ínycsiklandó falatok készülnek a konyhán, s forró gyógyvíz bugyog fel a mélyből az itt pihenők legnagyobb örömére...
 
A Vidék Magazin Rácz Kingával készült interjújából kiderül, hogyan hozták létre és miképpen működtetik Magyarország leginnovatívabb családi borászatát.
 
- Ez nem egy kifejezetten női szakma. Három fiú testvére közül miért mégis Ön választotta a borászatot hivatásának?

- Kicsi korunktól fogva a hétvégéket és a szünidőket a vállalkozásunk különböző területein töltöttük, így mind a négyünknek adott volt a lehetőség, hogy kiválasszuk a számunkra legérthetőbb és legszerethetőbb területet. A bátyám racionális gondolkodásmódjánál fogva a közgazdaságtan felé orientálódott, míg számomra a gyakorlatias és természetközeli feladatok tetszettek. Az idegen nyelveken kívül nagyon szerettem a kémiát, ami a borászat alfája és omegája, és persze mondanom sem kell, hogy mennyire lenyűgöztek a külföldön látott pincészetek, így hamar eldöntöttem, hogy borász szeretnék lenni. Abban az egyben állapodtunk meg, hogy úgy osztjuk fel a szakterületeket, hogy később egymást kiegészítve és segítve működtetni tudjuk a vállalkozást.

Egri Korona Borház - családi birtok 269 hektáron


- Induljunk el az elejéről. Mikor és honnan jött az ötlet?

- Nem titok, hogy családunk a kezdetek óta gombatermesztéssel foglalkozik, édesapám örökségül kapta a szüleitől. A Kertészeti Egyetem elvégzését követően a gombatermesztés teljes vertikumát felölelő vállalkozást hozott létre, mely ma is nem csak térben, hanem működtetésében is szervesen összefonódik a borászattal. A szőlő és a bor iránti szeretet sosem állt távol tőlünk. Az ük- és dédnagyapám vágta a legelső boros pincét a Szépasszonyvölgyben, majd ők voltak abban az időben térség legnagyobb bormérői. 1980-ba édesapám hozta létre Magyarországon az első Szőlész-Borász Szakcsoportot, de a nagy elhatározás csak az ezredfordulón született meg: létrehozni egy jövőbe mutató, a kor elvárásainak minden tekintetben megfelelő borászatot, amely távol a nagyváros zajától, a természet lágy ölén, a szőlőtábla közepén kerül kialakításra.

- Mekkora a birtok?

- Összesen 269 hektáron gazdálkodunk. A javarészt újtelepítésű szőlőt 2000-ben és 2002-ben telepítettük. A legnagyobb egybefüggő táblánk 104 hektáros, melyben Kékfrankos, Chardonnay, Leányka és Turán hozza szemet gyönyörködtető fürtjeit. Ennek a táblának mindenki a csodájára jár, hiszen a lankákon elnyúló hosszú sorok páratlan látványt nyújtanak.
 
- És hogyan kapcsolódtak be Önök, a fiatal generáció?

- Sosem volt kérdés, hogy a családi vállalkozásban látjuk a jövőnket, így az iskolai évek alatt a szünidőben, az egyetem befejezését követően pedig nap mint nap próbálunk helyt állni és szívvel-lélekkel végezni a munkánkat.

- Úgy érzem, nagy divatja van ma a borfogyasztásnak. Önnek is ez a tapasztalata?

- Nem csak Magyarországon, hanem az egész világon hatalmas túlkínálat van a borból, így rendkívül nehéz helyzetben van az ágazat. Kínában például naponta nyílnak több száz hektáros új borászatok, melyek előbb-utóbb a mi lehetőségeinket is korlátozni fogják. Éppen ezért alakítottunk ki a borászat körül egy úgynevezett ”Borfalut”, amely 12 kisházból, kültéri medencékből, wellness központból, teniszpályábó,l első osztályú étteremből, valamint tanösvényből áll, hogy a hozzánk érkezők biztosan maradandó élményben részesüljenek. Éttermünkben mesterszakács készít a borokhoz illő fogásokat, melyekhez sommelier-nk kínálja és mutatja be a Borház borait. Kaliforniában láttuk, hogy esküvőket tartanak az ottani borászatokban, s e furcsának tűnő szokást végül mi is átvettük. Májustól szeptemberig a hétvégék nagy részén lakodalmas népek töltik meg a Borfalut.

Egri Korona Borház - családi birtok 269 hektáron


- Tavaly megnyerték az OMÉK Innovatív Borászat díjat. Vannak még ezek után is tervek?

- Hogyne! Non progredi est regredi. Azaz, aki nem halad előre, az tulajdonképpen hátrál - tartja a latin mondás. Ennek tükrében szükségét érezzük a folyamatos fejlesztéseknek. A napokban nyitja meg kapuit a pálinkafőzdénk, ahol a Selection borcsalád minden tagjához elkészítjük a törkölypálinkát. Emellett ínyenc gyümölcspálinkákat is főzünk a tüzesebb élvezetekre vágyó vendégeknek.

- Apropó, meséljen a boraikról!

- Számos helyen elérhetőek a termékeink, melyek teljes egészében lefedik a mai borfogyasztók igényeit. Borainkat három egymás fölött álló kategóriára bontjuk: az áruházakban érhető el a legszélesebb kategória, amelyhez közel húsz féle bor tartozik. E fölött a Selection borcsalád foglal helyet, amelyet csak kitűnő évjáratokban, dűlőszelektált alapanyagból készítünk. A Korona Borház csúcsborai pedig a Grand Selection borcsalád limitált darabszámú kézműves borai. Túlnyomó részt kékszőlőnk van, azon belül is nagy hangsúlyt fektetünk a magyar fajtákra. Véleményem szerint egy hazai fajtából, ami itthon otthon érzi magát, s teljes egészében megfelelnek számára a körülmények, szebb bort lehet készíteni, mint egy nemzetközi szőlőfajtából. Egyik nagy kedvencem a Kékfrankos, amely mindhárom osztályban megtalálható.

Egri Korona Borház - családi birtok 269 hektáron


- Mely borok köthetők Önhöz, mint fiatal borászhoz? Engedjen bepillantást az egri várvédők újkori történetébe!

- Borászatunk fennállásának 10. évfordulója alkalmából készítettem el a Grand Selection borcsaládot, amellyel emléket kívánok állítani Eger 1552-es ostroma feledhetetlen hőseinek és azoknak az erényeknek, amelyek egyszerre jellemzik a várvédőket és ezeket a borokat. A család ifjú borászaként a borvidék legszebb fajtáiból, szigorúan terméskorlátozott ültetvényekről készítettem kézműves boraimat, fajtánként mindössze 6 hordóval, azaz 1552 palackkal. A Grand Selection borokat négy jól ismert egri várvédő ihlette:
A helyi értékeket összefogó okos erő, ami oly naggyá tette Dobó Istvánt, a hős várkapitányt. A megalkuvás nélküli helytállás és rátermettség, amit Bornemissza Gergely hadnagy testesített meg példamutató hazaszeretetével. Az asszonyosan megtartó erő, azaz Dobó Katica és a félelmet nem ismerő, bajvívó egri nők példamutató tulajdonságai. A kedvességgel telt szerelem, a légies szépséggel és az édes csókokkal hódító Vicuska lényege. ...és mivel hősök nem születnek ellenség nélkül, a legismertebb török bajkeverőre is gondoltam: A tűzrőlpattant, furfangos, keleti selymekbe bújt bajkeverőre, amit Jumurdzsák képvisel. Ők a történelem és a Korona Borház nagy alakjai.
S még valamit a személyességről: a 269 hektár szőlőbirtok nagysága ellenére is olyan családi vállalkozás vagyunk, melyben mindannyian - szüleimmel és három testvéremmel - teljes odaadással, a szőlő és a bor iránt érzett szeretetbe feledkezve veszünk részt. Minden reggel, amikor kiérek a dűlőbe, hálával a szívemben azt érzem, hogy ez a vidék nemcsak a szőlők hazája, hanem az enyém is.
Forrás: Vidék Magazin
Winelovers borok az olvasás mellé