Az igazsághoz azt is el kell mondani, hogy az okos kommunikációval (egyrészt maga a beaujolais '
bozsolé' kimondásával) és a bor egyszerűségével sikerült neki nagy hírnevet kivívni.
Franciaországban és főleg Párizsban minden november harmadik csütörtökén megkezdődik az ünnep, a mulatság. Megtelnek a bisztrók, éttermek és majdnem azt hihetjük, hogy a bor egyenesen a fővárosban születik meg. Bár vannak, akik azt is mondják, hogy egyre több a Loire környékéről származó 'beaujolais', mivel a kultuszt szinte már nem is lehet az eredetivel csillapítani.
A garancia legfeljebb a következő év húsvétjáig szól Maga a bor világos, néha lilába hajló, könnyed színvilágú, vannak, akik rágógumi, banán, cseresznye, eper illatokkal és aromákkal jellemzik. Technikailag az úgynevezett 'maceration carbonique', vagyis széndioxidos erjesztéssel készül, amely a frissséget garantálja. És erre a frissességre szüksége van, a garancia (évjárattól számítva, ami egyben a szüret is) azonban legfeljebb a következő év húsvétjáig szól, vagyis addig feltétlen fogyasztjuk el, mert kellemetlen élményekben lesz részünk. És itt máris egy példa arra, miszerint megdől a hipotézis, hogy minél öregebb egy vörösbor, annál értékesebb. A bornak ugyanúgy, mint az embernek van egy életgörbéje, ahogy idősödik, úgy változik, és nem mindenki egyformán.
Magyarországon legtöbbször a Csabagyöngyéből fehérújbor és a Kékoportóból (Portugiser) készül vörösújbor. A közhiedelem úgy tartja, aki Márton napján libát és kellő mértékkel fogyaszt bort (esetleg újbort), az egész évben nem fog éhezni. A legenda szerint Szent Márton, aki egyébként Savariában (Szombathely) született nem akarta elvállalni a magas egyházi rangot és elbújt a liba ólban, azok gágogása árulta el és így mégis csak megkapta a kinevezést. Magyarországon gyakori Szent Márton napján libát enni, és minden valószínűséggel mellé lehet párosítani egy-egy borász jól elkészült újborát is.
Az utóbbi időben egyre gyakrabban lehet találkozni a polcokon 'primőr' tételekkel, de
ne felejtsük el minél hamarabb elfogyasztani őket!
Kielmayer Kristian