Egyre több Villányi Franc-t igényel a világ

Ferenczi Csilla
2016. november 23., 17:30


A ma már a borvidék zászlóvivőjének számító Villányi Franc kilenc arca mutatkozik be az idei Bordói November Nagykóstoló első mesterkurzusán. Az előadóktól előzetesen megtudtuk: Magyarországtól Kínáig egyre többen imádják ezt a bort.
Egyre több Villányi Franc-t igényel a világ
A Bordói November Nagykóstolón két exkluzív mesterkurzuson is részt vehetnek a jelentkezők, melyeken a bordói fajták hazánkban betöltött szerepét ismerhetik meg. A Bordeux-ban inkább házasításokban megjelenő, itthon pedig önálló fajtaként taroló cabernet franc egy egyedülálló, három előadó által tartott képzésen mutatkozik be 100% Franc 100% Villány címmel. 
 
A Villányi Franc hátterét, a borvidék éghajlati, természeti adottságait, az úgynevezett evoluciós folyamatot a Vylyan Pincészet borásza Ipacs Szabó István mutatja be, a kialakított borsorral az idei legjobb bordói házasítását készítő Gere Zsolt segítségévél ismerkedhetünk, a Csányi Pincészet borásza, Szakál Zoltán tolmácsolásában pedig a franc jövőjéről és lehetőségeiről is szó esik.
 
"A Villányi eredetvédelmi rendszert is bemutatjuk a közönségnek, ez volt ugyanis az egyik első Magyarországon, ezért kiemelten fontos szerepe van" – mondta István, amikor arról kérdeztük, hogy mire számíthatunk. Szerinte a Villányi Franc-ban az a jó, hogy úgy tud nagy bor lenni, hogy nem túl nehéz. "Érezhetően megvan benne az a könnyedség, amit a mai trend diktál, és ami felé 2016-ban fordul a borfogyasztó közönség" – tette hozzá. 
 
Egyre több Villányi Franc-t igényel a világ
 
Egy dimenzióval több
 
"A franc értékesítést megdupláztuk az idén, és nem csak itthon egyre népszerűbb, de nemzetközileg is felkeltette az érdeklődést. A mesterkurzus boraival pedig pontosan be tudjuk mutatni, hogy mi az új irány: a Villányi Franc mindenben nagy, miközben a szőlőfajta gyümölcsössége sem szorul háttérbe. Elegáns, hűvös, részletgazdag borokat kóstolhatnak majd a kurzus résztvevői, melyekre nem telepszik rá a hordó" – így Gere Zsolt. 

"1999 óta dolgozom a Vylyan Pincészetnél. Akkor még csak másfél hektáron volt franc, míg 14 hektáron pedig cabernet sauvignon. Tulajdonképpen már akkor egyértelmű volt, hogy ez fontosabb fajta lesz, ezért további 15 hektáron telepítettünk franc ültetvényeket" – mesélte Ipacs Szabó István. Elmondása szerint ma már a Villányi Franc-ból érezhetően több fogy a gasztronómiában és a borszaküzletekben is, mint például a cabernet sauvignonból. A fogyasztói visszajlezések is egyre jobbak itthon és a Villányi Franc-ból egyre többet igénylő kínai piacon is.
 
Elárulta, a Vylyan Villányi Franc 2012 most egészen érett, kellően mély és tartalmas, finoman kakaóporos, csokoládés, amiben az izgalmas marcipános jelleg is megjelenik. Az évjárat kiemelkedő volt, nem úgy mint 2014, ami egyáltalán nem volt alkalmas a Villányi Franc készítésére, nem tudtak volna kellően színvonalas tételeket készíteni. A Gere Tamás és Zsolt Villányi Franc 2011 Válogatás is halad csúcsa fel. Gere Zsolttól azt is megtudtuk, nem igaz, hogy a bor azonnal öregedni kezd, miután elérte csúcsát: "teljes érettségben ugyanis hosszú éveket tölt még".
 
Egyre több Villányi Franc-t igényel a világ
 
Mit nevezhetünk Villányi Franc-nak? 
 
A Villányi borvidék különleges termőhelyének, klímájának és alkotó borászainak köszönhetően az eredetvédelmi törvény követelményeinek megfelelő, 100% villányi cabernet franc-ból készült bort – premium és super premium minőségben – Villányi Franc-nak nevezzük. Elegáns, összetett, gazdag, jó tartású, lendületes bor, illatos fűszerekkel, komoly struktúrával, élénk, feszes savakkal, bársonyos tanninokkal, szép egyensúllyal.
 
Zsolt és István szerint egyértelműen a franc-é a jövő, hiszen ez egy öngerjesztő folyamat. Míg a merlot és a cabernet sauvignon szerepe a házasításokban és a rozékban fontos, addig a cabernet franc-é önmagában. A merlot ráadásul továbbra is számos villányi termelő csúcsborának alapanyaga, a cabernet sauvignon pedig mennyisége miatt is megmarad vezető szerepben, de a dobogó legfelső fokán ma már egyértelműen a kimagasló minőséget produkáló cabernet franc áll, méghozzá minden évjáratban.
 
A 2016-os évjárat

Az idei évvel a Vylyan, Csányi és Gere Tamás és Zsolt pincészetnél is kimondottan elégedettek. Bár a nyár és az ősz kezdete sok izgalommal járt, a szeptember végül mindent kisimított, így pedig egy igazán szép és tartalmas évjárat várható idén is. Míg a cabernet sauvignon kevésbé értékes oldalát mutatja idén, a franc idén tökéletesen beérett – köszönhetően Villány magasabb évi hőösszegének. Már hordóban a 2016-os Villányi Franc nagy része, mi pedig izgatottan várjuk az eredeményeit.
 
Borsor a 100% Franc, 100% Villány mesterkurzusán:
 
Bock Pince: Villányi Franc 2012
Csányi Pincészet: Chateau Teleki Villányi Franc 2012
Gere Attila Pincészete: Villányi Franc 2012
Gere Tamás és Zsolt Pincészete: Villányi Franc 2011 Válogatás
Malatinszky Kúria Organikus Szőlőbirtok: Kúria Cabernet Franc 2008
Polgár  Pincészet: Cabernet Franc 2012
Stier Pincészet: Cabernet Franc 2011
Tiffán Ede és Zsolt Pincészete: Cabernet Franc Grande Selection 2011
Vylyan Pincészet: Villányi Franc 2012
 
A 100% Franc, 100% Villány mesterkurzusra jegyet váltani itt lehet!
 
Winelovers borok az olvasás mellé