Kis pohárhatározó - avagy milyen bort, miből érdemes fogyasztani 1. rész

Polyák Dóra
2015. június 14., 21:14


Nagyon sokféle formájú és méretű boros pohár létezik, melyek segítségével a különféle borok egyedi karakterét emelhetjük ki. Nem csak kóstolásnál lehet a segítségünkre egy jól kiválasztott pohár, nagyban hozzájárulhat a bor fogyasztásának élvezetéhez.
Kis pohárhatározó - avagy milyen bort, miből érdemes fogyasztani 1. rész
Fotó: Trudy/Flickr
Kis pohárhatározó - avagy milyen bort, miből érdemes fogyasztani 1. rész

A talpas kóstolópohár felépítése az alábbi tényezőket befolyásolja borkóstolás közben:
 
  • a vékony, vágott perem megkönnyíti a bor áramlását a nyelvre
  • nagyobb kehelyben (illatgyűjtő zónában) a bor nagyobb felületen tud levegőzni, segítve ezzel a benne rejlő aromák kibontakozását
  • a hosszú szár lehetővé teszi a pohár megfelelő fogását, illetve forgatását, elkerülve ezzel a bor felmelegedését, az ujjlenyomatok zavaró hatását
A fehérboros és vörösboros poharak mérete és alakja különböző, a fehérborokat az üdeség, gyümölcsösség kifejezésére alkalmas közepes méretű, karcsú pohárban szervírozzuk. Általában körülbelül 20 cm magasak és a különféle típusok közötti különbség csak a kelyhek öblösségében rejlik.
Kis pohárhatározó - avagy milyen bort, miből érdemes fogyasztani 1. rész
 
Alapvetően két típus különböztethető meg; a sauvignon blanc-os (szokták rizlingesként is említeni), mely karcsúbb megjelenésével az aromatikus fehér borok gyümölcsösségét, virágos jegyeit emeli ki. Ilyen típusú pohár ajánlott a rizlingek, chenin blanc, fumé blanc, sémillon kóstolásához.

A chardonnay-s pohár magassága azonos az előzővel, de kelyhe szélesebb, hogy kibontakozhasson a Chardonnay bársonyos textúrája és kiemelje gyümölcsösségét, hosszúságát. De ez a típus ideális nagyobb testű, fahordós fehérborokhoz és a rozéborokhoz is.
 
Kis pohárhatározó - avagy milyen bort, miből érdemes fogyasztani 1. rész

A vörösborokat magasabb és nagyobb kelyhű pohárból célszerű fogyasztani, így több levegővel tudnak érintkezni, ami segíti az aromák és ízjegyek kibontakozását.

Két alapvető típust tudunk itt is megkülönböztetni, a bordeaux-it és a burgundit. A két pohár hasonló kehelyszélességű, míg magasságuk változó; a bordeaux-i magasabb, a burgundi pedig zömökebb.

A burgundi pohár ideális a közepes testű, alapvetően gyümölcsös vörösboroknak, különösen a pinot noirnak.
 
A bordeaux-i pohárból kóstoljunk, ha a bor testesebb, koncentráltabb, magasabb tanninszinttel rendelkezik, mint például a bordeaux-i fajták, a cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, vagy a riojai borok, de ilyen típusú pohárból érdemes kóstolni a shirazt és a sangioveset is.

Cikkünk folytatásában a desszertboros, a pezsgős, a párlatos és a specilis poharakat vesszük sorra!
Winelovers borok az olvasás mellé