Szupertoszkán érzés Kisjakabfalván


2011. december 31., 14:38


Előbb volt a gondolat, majd követte a tett. Így született a Jackfall Bormanufaktúra. A borokat a kezdetektől Kőszeli András nevelgeti. Folytatódjon a fiatal magyar borászok bemutatása. Ma egy Villány melletti sváb zsákfaluba utazunk, a tündéri Kisjakabfalvára.
 
Szupertoszkán érzés Kisjakabfalván
Kőszeli András, Jackfall Pincészet
 
A Jackfall Bormanufaktúrát 2001-ben alapították. Majd 2003-ban Kisjakabfalván (a Jackfall Kisjakabfalva sváb neve, ennek megfelelően ejtése "jakkfall") megvásároltak egy műemléki jellegű sváb házat, amit felújítottak. Mögé építettek régi téglákból egy új pincét.
Jelenleg mintegy 13 hektár területtel rendelkeznek Kisharsányban és Nagytótfaluban. Merlot, cabernet franc, syrah, kisebb részt cabernet sauvignon. A végső céljuk, hogy maximum 20 hektár szőlőjük legyen.
Kőszeli András a Jackfall Bormanfaktúra fiatal borásza 2005-től, gyakorlatilag a kezdetektől, alakítja a borok lelkét és arcát. Andris a Kertészeti Egyetem elvégzése után Amerikában járt gyakorlaton, majd Gál Tibor tanítványaként Toszkánában sajátította el a "szupertoszkán" érzést, ami a Jackfall borokban is utolérhető egy kis villányi fűszerezettséggel. Borai a Villányi Borverseny és a Pannon Bormustra állandó résztvevői és nyertesei. A 2007-es Pillangó névre keresztelt bora az első olyan, ami András szigorú önkritikáján is túlmutatva, a kedvence és nagy büszkesége.
Winelovers borok az olvasás mellé