A kultúrált borfogyasztásról


2005. május 26., 19:37


A borivás mindenkori aranyszabálya a mértékletesség. Ennek betartását a bor szépsége, esztétikai értéke is megkönnyíti. A bort csodálatos íz- és illatgazdagságával tulajdonképpen nem is inni, - hanem a pohárban nézegetve, a borról beszélgetés közben - csupán kortyolgatni, ízlelgetni, élvezni kell.
 
A borivás mindenkori aranyszabálya a mértékletesség. Ennek betartását a bor szépsége, esztétikai értéke is megkönnyíti. A bort csodálatos íz- és illatgazdagságával tulajdonképpen nem is inni, - hanem a pohárban nézegetve, a borról beszélgetés közben - csupán kortyolgatni, ízlelgetni, élvezni kell. " Először a víz borrá változik, másodszor a bor vérré változik. A víz az anyag, a bor a lélek, a vér a szellem. Az anyagból lélek, a lélekből szellem, ez a dupla átalakulás, melyet itt a földön át kell élnünk." (Hamvas Béla: A bor filozófiája)

BORKÓSTOLÁS

 
A kiváló bor készítése művészet, a bor maga is esztétikai értékekkel jeleskedő alkotás, ízlelése, értékelése hasonlóképpen művészi ténykedés. A bor ízleléskor nem csak egyetlen érzékszervünkre hat, mint a zene vagy egy festmény, hanem valamennyi érzékszervünkkel élvezhető, ha betartjuk az alábbi szabályokat.

Feltétel a tiszta, száraz, felfele szűkülő, talpas kehelypohár, amit a száránál fogunk meg, ez biztosítja azt, hogy ne melegítsük fel tenyerünkkel a benne lévő bort és ne hagyjunk ujjlenyomatokat a pohár falán.
Kóstolás a szerelemhez hasonlóan a szem örömével kezdődik. Először a bor színét és tisztaságát nézzük meg, a fény- vagy vörösborok esetében - gyertya fénye felé fordítva a poharat, majd a bor a pohárban megmozgatva, az orrunk előtt többször elhúzva a poharat - a bor illatát vizsgáljuk meg.
Végül nagyobb korty bort veszünk a szánkba, szájmozgást végzünk, mintha megrágnánk a bort, hogy minden összetevőjét megízlelhessük. Az ilyenkor észleltek határozzák meg a bor fogyasztási értékét.

NAGY ÉVJÁRATOK

Jó évjárat volt 1981, 1987, 1988, 1991, 1992, 1994, 1996, 1998.
Kitűnő évjáratként tartják számon az 1983, 1986, 1993, 1995, 1997, 1999 és a 2000 évjáratok borait a borvidéken (Villányról van szó).

BOROK TÁROLÁSA

A bor tárolása nagy gondosságot igényel. Csak kifogástalan minőségű bor tárolására vállalkozzunk, különben minden fáradozásunk kárba vész.

Tárolásnál szükséges feltételek:
Sötét, szagtalan helység (pince)
10-14 °C-os, lehetőleg állandó hőmérséklet
A palackokat vízszintes helyzetben fektetve
Megfelelő nedvességtartalmú, levegős hely

BOROK ÉRLELÉSE, ELTARTHATÓSÁGA

Vörösborok esetében a nagy tannintartalom a hosszú tárolhatóság feltétele. A vörösborok általában 2-5 évig őrzik meg minőségüket, a kimagasló minőségű szép tanintartalmú boroknál ez az időtartam:
8-10 év, de a 25-30 évet is elérheti.

Az oxidativ, kifogástalan minőségű fehérboroknál amennyiben a palackozás hibátlan, a dugó jól zár, a tárolhatóságnak szinte nincs korlátja. Általában a nagy évjáratok különleges minőségű borai 4-8 évig is megtartják csúcsminőségüket, más borok 1-6 évig tárolhatók minőségromlás nélkül.

A BOROK SZERVÍROZÁSI HŐMÉRSÉKLETE

Rose és sillerborok :
8-12°C-on (Kékfrankos Rosé, Kadarka Siller)
Friss, könnyű új vörösborok:
13-16 °C-on (Kékoportó, Pinot Noir)
Más vörösborok:
16-18 °C-on (Kékfrankos, Blauburger, Zweigelt)
Testes, érlelt vörösborok:
16-20 °C-on (Merlot, Cabernet Sauvignon, Cuvée-ék)
Fehérborok aperitifnek:
8-10 °C-on (Rajnai Rizling, Hárslevelű)
Fehérborok étkezéshez:
8-12 °C-on (Olaszrizling, Chardonnay)
Desszertborok:
9-12 °C-on (Tramini, Muskotály)

A BOROK FELSZOLGÁLÁSA ASZTALNÁL

Ez a borok bemutatásával kezdődik.

Fehér és roséborokat hőtartó edényben szokás a vendég asztalához vinni. Vörösborokat kézben vagy tányérra állítva, a palackban érlelt óborokat fekvő állapotban, kiöntőkosárban szolgálják fel.

Fontos, hogy a szervírozás alatt a palack címkéjét a vendég jól láthassa.

Kidugózáskor a palackot kendőre állítva először a védőkapszula tetejét vágjuk-vagy tépjük le. A teljes kapszulát levágni vagy letépni súlyos hiba.

A parafa eltávolítására a dugóhúzót a dugó teljes hosszába hajtsuk be és emeljük ki a dugót. A kiemelt dugó a vendég által látható legyen, külön kérésre tányérkán át is kell adni.

A 3-5 éves borokat fogyasztás előtt minimum 20 perccel szükséges kidugózni, a palackfülledtség kiszellőzése érdekében.

A vendégek közül a rendelést feladó kóstol előzetesen, illetve a gazda kóstolja meg először a bort, hogy az megfelelő minőségű-e.

A bort csak teljesen tiszta, száraz pohárba szabad tölteni. Legajánlatosabb a talpas kehelypohár, amely felfele szűkülő. A kisebb kelyhű a fehérboroknak, a nagyobb pedig a vörösbornak való.

Kitöltéskor a borospoharakat csak egyharmadáig töltjük, mert így lehet a bort jól megforgatni a pohárban.

A BOROK ÉS ÉTELEK PÁROSÍTÁSA

Nem szabad tévednünk az ételek és a hozzájuk illő borok megválasztásakor. Ez egy izgalmas kaland, amelynek során szinte minden lehetséges, de nem minden megengedett.

KÉKOPORTÓ: szárnyas és marhasültekhez, borjúpaprikáshoz, halászléhez

KADARKA : borjú- és bárányhúsokhoz, halászléhez, gulyáshoz, paprikásokhoz, makarónihoz- spagettihez

KÉKFRANKOS: sült disznó- és marhahúsokhoz, paprikásokhoz, vadpecsenyékhez, márvány sajthoz

CABERNET FRANC: vadételek, belsőségekkel készült ételekhez, vadashoz, báránysülthöz, füstölt sajtokhoz

CABERNET SAUVIGNON: frissen sütött marhahúsokhoz, vadpörkölthöz, gombás ételekhez, kemény és kékpenészes sajthoz

MERLOT: meleg sonkához, pácolt liba-kacsa ételekhez, füstölt nyelvhez, ementáli sajthoz

ROSÉK ÉS SILLEREK: főtt-párolt sertéshúsokhoz, hideg sültekhez, felvágottakhoz, zöldség- és krémlevesekhez, kecskesajthoz

CHARDONNAY: szárnyassültekhez, malacsülthöz, sült- vagy rántott halakhoz, Pannon sajthoz. Barrique bora jól illeszthető a füstölt sajtokhoz is.

HÁRSLEVELŰ: tartalmas levesekhez, szárnyas vadak és borjúhúsokhoz, pástétomokhoz, gyümölcsös desszertekhez

OLASZRIZLING: szendvicsekhez, hideg sültekhez, kocsonyához, halászléhez, borjúból készült ételekhez, Camembert, Séd brie sajtokhoz

RAJNAI RIZLING: kiváló aperitifnek, tartalmas levesekhez, tötltött káposztához, pörköltekhez, hideg sültekhez, Trappista, Óvári, Camember sajthoz

TRAMINI: fehérhúsú szárnyasokhoz, libamájhoz, sült halakhoz, gyümölcsös körítésű sertés- és borjúételekhez, desszertekhez.
Winelovers borok az olvasás mellé