Advent idején


2007. december 02., 23:45


Fahéj illat, narancs, vanília; gyertyák, mécsesek, koszorúk, vásárok forralt borral, sült gesztenyével. Elkezdődött az Advent, a szent karácsonyi várakozás, az ünnepre való lelki felkészülés ideje.
Advent idején
 
'Advent' jelentése és eredete
Advent az Adventus Domini, azaz az Úr eljövetele szavakból ered. A felkészülés ideje, az Úr kegyelmének eljövetelére való várakozás. Advent egyben az egyházi év kezdetét is jelenti. A Szent András ünnepet (november 30.) követő vasárnap veszi kezdetét. Ezt az időszakot régebben böjttel és bűnbánással együtt volt szokás megtartani. Ilyenkor tartózkodtak a zajos összejövetelektől, csupán az erre az időszakra jellemző disznótorok voltak megengedettek. Régen az Advent kezdetét harangszóval jelezték, s a meghitt hangulathoz a hajnali mise bevett szokása is hozzájárult.
 
A koszorú
Hangulatos, szép koszorúért nem kell mindig boltba menni. A házi készítésnek megvan az az előnye is, hogy maga az elkészítés is nagy örömöt okozhat, és segíthet ráhangolódni az ünnepre. Hagyományosan három szín dominál a koszorún, de ettől nyugodtan eltérhetünk. Katolikus hagyományok szerint három lila és egy rózsaszín gyertya kerül rá; a rózsaszín a harmadik vasárnapon kerül meggyújtásra. További színek lehetnek még a dekorációban az arany, amely a fényt szimbolizálja, a piros, amely az életet, illetve a zöld a termést. A különböző termések, falevelek, gyümölcsök rendkívül alkalmasak a koszorú díszítésére. A legegyszerűbb, ha fenyő, illetve más örökzöld növények apró ágaival vonjuk be a koszorúalapot. A gyertyákat, majd a különböző díszeket egyéni ízlés szerint helyezhetjük el. A legegyszerűbb rögzítés a gombostű, amely megfelelően tart, és nem is látszik. A gyertyákhoz pedig vásárolhatunk speciálisan erre a célra gyártott talpat, amely nagyban megkönnyíti annak rögzítését.
Italok nagyoknak és kicsiknek
Télen, a kinti hideg és hóesés akkor igazán szép, ha bentről, egy meleg kandalló és egy forró ital mellől szemléljük. A forralt bor és a különböző italok illata és íze képes valódi téli hangulatot varázsolni az ember köré.  A forralt borra nem lehet általános receptet adni. Ahány ház, annyi szokás. A lényeg az, hogy a bor, amelyet felhasználunk hozzá, mindig kifogástalan minőségű legyen. Mindenféle fűszert felhasználhatunk. Gátat ennek tulajdonképp csak az ízlésünk szab.
Álljon itt a klasszikus forralt bor receptje:
Hozzávalók: 1 liter bor (ízlés szerint vörös - vagy fehérbor), 8 dkg cukor, 1 rúd fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, fél citrom
Elkészítés: A bort a hozzávalókkal együtt forráspontig hevítjük (de ne forraljuk, mert árthat a bor aromájának). Ha elkészült, akkor a citromot karikára vágva tegyük bele és forrón tálaljuk.
Tippek: a cukor helyett használhatunk mézet, a bor egy része helyett gyümölcslevet, ízesíthetjük még vaníliával, narancshéjjal, gyömbérrel is.
Ebből a nem mindennapi ízvilágból azonban nem szabad kihagyni a gyerekeket sem. Íme egy recept, a külföldön csak „kinderpunch”-ként emlegetett alkoholmentes ital-féleségről:
Téli lélekmelegítő alkohol nélkül:
Hozzávalók 4 személyre: 2,5 dl narancslé (vagy gyümölcslé), 4 (ízlés szerint) szegfűszeg, 1 rúd fahéj, 3 evőkanál fekete tea, méz, 1,5 dl ananászlé, kevés szerecsendió
Elkészítés:
A narancslevet, a szegfűszeget és a fahéjat 5 percig forraljuk, majd állni hagyjuk. Közben elkészítjük a teát, amit mézzel ízesítünk, és szintén állni hagyunk. A narancslét, a teát és az ananászlevet összekeverjük és hozzáadjuk a szerecsendiót. Ezt együtt felforraljuk majd átszűrve fogyaszthatjuk. Ízlés szerint szintén használhatunk citromot, vaníliát is.
Gesztenyesütés
A forró italok csak sült gesztenyével az igaziak. Gesztenyét sütni nem igényel nagy szakácstudományt, fontos azonban néhány dolgot tudni:
Mielőtt gesztenyét szeretnénk sütni, 2-3 órán át áztassuk azt. Ezután a domború felét vágjuk be kereszt alakban. Majd úgy süssük, hogy a lapos oldala legyen a tűz felől. Fontos, hogy először nagyobb lángon süssük, hogy megrepedjen rendesen, és a gőz távozni tudjon. Így nem durrannak el a gesztenyék Sütés közben tanácsos néha megrázni őket. Akkor készült el, ha a héjak szinte teljesen szétnyílnak, és a gesztenye könnyen kiszabadítható.
Winelovers borok az olvasás mellé