Isabelle lelkesen kóstolta a magyar borokat

Hradszki Róbert szövegésfotó
2009. január 26., 20:41


Isabelle Legeron, a Travel Channel borspecialistája sajátos magyar fajtákat kóstolt hazánkban tett bortúráján. Isabelle Journey into Wine (Borban utazva) című műsora - melyben a borszakártő hölgy felderíti a világ legnagyszerűbb borait - ezúttal Budapesttől a Fekete-tengerig címmel jelentkezik.
Isabelle lelkesen kóstolta a magyar borokat
 
A premier adás január 26., 20.00 órakor volt.
A felvezetőben Isabelle az amerikából visszatelepült Kovács Nimródtól - a borexporttal és -termeléssel foglalkozó Monarchia Matt International  alapító tulajdonosától - tájékozódott a szocialista időszak lezüllött borkultúrájáról, és az azóta eltelt helyzetről. A beszélgetés után talán kissé túl lelkesen állapította meg, hogy Kelet-Európai bortúráját azért kezdi éppen Budapesten, mert a szocializmus bukását követően a magyaroknak sikerült a leggyorsabban szakítani a korábbi állapotokkal, de sebaj - a borászatunkra talán még igaz is. 
Mivel a Travel Channel borszakértője kifejezetten magyar fajtákat akart kóstolni - és ez feltétlen üdvözlendő - egy budaörsi pincét látogatott meg, ahol a kevéssé ismert Szentesi Józsefet, a Csókaszőlő egyik "feltámasztóját" látogatta meg. Úgy tűnt, a számára nehezen kiejthető nevű bor 2004-es évjáratát, Szentesi első Csókáját csak illemből dícséri, ám más forrásból is dícsérni hallottam a bort. Ami nem hangzott el a műsorban, hogy maga a szőlő persze nem Budaörsön - hanem Sukorón termett.
 
A Csóka-kóstoló után Isabelle a Balatonhoz utazott, ahol a sok kis borvidék közül a két - talán - legismertebbnek, a Badacsonyinak és a Somlóinak szentelt egy kis figyelmet. Bár a Somló távolabb fekszik a tótól, kétségkívül van létjogosultsága egy Balaton borrégióban való gondolkodásnak. Legalábbis a marketing szintjén.
A Somlón ismét egy csak a beavatottak által ismert termelőt talált meg a francia borszkértő és nem hiába... Takács Lajos 2006-os szűretlen Juhfarkját már-már az egekig magasztalta, elsősorban a terroirt dícsérve a borban.
Ezt a szemléletet folytatva láthattunk ezután egy vakkóstolót 6 Balaton környéki termelő részvételével, akik 9 olaszrizlinget (badacsonyit, somlóit és egyéb balatoni olaszrizlingeket) kóstoltak. A kezdeti nagy magabiztosság után bortermelőink csak 60-70 százalékos aránnyal tudták a somlói illetve a badacsonyi borvidékhez kötni a borokat, ami ennek ellenére nem rossz, hiszen a két borvidék hasonló terroirt képvisel. Ami figyelemre méltó, hogy az olaszrizlinget választották a terroirok összehasonlításának eszközeként. Ez a fajta talán az egész országban, de a Balatonnál mindenképpen a legelterjedtebb fehérszőlőfajta. Noha nem számít hungarikumnak, és a Rajnai mellett legfeljebb csak kisrizling lehet, azért szeretjük!
A félórás műsor ismétlését vasárnap este 20.30-kor és éjfélkor is megtekinthetik. A sorozat következő új epizódja, február 2-án, hétfő este nyolckor még mindig a magyar borokkal foglalkozik - ekkor Isabelle Egerbe és Tokajba látogat.
Winelovers borok az olvasás mellé