A Nyakas-hegy árnyékában - Varga Dániel vízilabdázó a Nyakas Pincészetben

Decanter Bormagazin
2009. február 24., 10:22


Varga Dániel olimpiai bajnok vízilabdázó, festő és üzletembertanonc. Ez csodálatra méltó, de nehézséget is okoz: a sportoló minden nap kétszer edz, egy kurta fél szerdát sikerül kiszakítania, így ismét egy közeli borvidéket kel választanunk. A Nyakas Pincészet annyi finom bort és kellemes percet adott már nekünk, hogy kapóra jön a helyzet, hozzájuk viszi hát Nagy Sebestyén az ifjú bajnokot.
A Nyakas-hegy árnyékában - Varga Dániel vízilabdázó a Nyakas Pincészetben
 
Ez ajándék lesz? – kérdezem Varga Dánielt, amikor beszállok az autójába a Komjádi Uszoda előtt. Persze nem a Volvójára gondolok, és nem is arra, hogy nekem lesz… A hátsó ülésen egy vízilabda vár (legalábbis úgy tudom, hogy az ilyen), és teljesen össze van firkálva.
Tizenhat olimpiai bajnok írta alá a huszonegyből – mondja Peking olimpiai bajnoka, aki a jelek szerint nem tudja, hogy leendő vendéglátónknak két kisfia van… (Akik persze az aláírásokat még így is eloszthatják.)
A rövid út alatt, az Etyek–Budai borvidékhez tartozó Tök felé a bor és a vízilabda közötti kapcsolatot is megtaláljuk Danival: az összekötő nem más, mint dr. Lőrincz György, a St. Andrea expólósa, aki sok évvel ezelőtt Varga Dániel bátyjával együtt vízilabdázott a másodosztályban.
 
A Nyakas család
„Már találkoztunk a kedves Nyakas úrral, meg az ifjabbik Nyakas úrral is, akkor biztos maga lesz a Nyakas lány” – elevenít fel egy borfesztiválos legendát Nyúlné dr. Pühra Beáta, a Nyakas borászat vezető borásza, míg az udvaron bámuljuk a zord budai tájleírást. Az egyik hegy a Nyakas-hegy, mely ismeretlen névadóját, aki egyetlen nagy embernek nézte a vidéket, nyakra-főre emlékeztette. A borászat a hegyről kapta a nevét, „Nyakas úr”, a 2002-es év borásza valójában Maya Ernő, aki már csak heti két alkalommal segíti itt tanácsadóként a munkát, a borászatot a „Nyakas lány”, Pühra Bea vezeti.
Az orrunk előtti tabló súlyos, komor és fennkölt: hatalmas, ködös síkság lovakkal, meg a szomszédos Patkó csárda negyedgőzzel üzemelő épületeivel; mintha az egész területet Munkácsy rendezte volna be kritikai realista korszakában.
Kár, hogy már nem úgy működik ez a csárda, mint régen – mondja Bea. – Nagy lovas turizmus volt itt régebben, állandóan jöttek-mentek az emberek, ami nekünk most nagyon jól jönne. De mintha az üzemeltetők belefáradtak volna.
Közben a borászat végéhez érünk, a kapu előtt egy nagy acéltartály áll egyedül, melyet csak az év egy rövid időszakában használnak: a kadarkát erjesztik benne. A pincénél egyébként nagy fejlesztéseket terveztek, egy megnyert EU-s pályázat segítségével úgy volt, hogy megveszik, amire Bea már régóta vágyik…, egy nitrogéngázas prést, ezenkívül egybenyitják a feldolgozó két helyiségét, és további tartályokat és kis fahordókat szereznek be, de a válság miatt egyelőre halogatják a beruházást.
Én már úgy vagyok vele, hogy inkább nem is nézek tévét, és nem hallgatok híreket – mondja szomorúan Bea, hogy aztán inkább gyorsan a borászatok legvidámabb részébe, a kóstolóhelyiségbe lépjünk.
Egy kapufa
A nagy teremben ki van állítva a Nyakas pince összes kapható bora, mindegyikből több karton, az időszaki kiállítás állandó teremőre Maya Ernő portréja, mely a polcon, fő helyen díszeleg.
Egy hozzáértő ismerősöm azt tanácsolta, hogy ezt dicsérjem meg – mondja Varga Dániel a 2007-es Sauvignon Blanc kupaca előtt.
Nem rossz, de a 2008-as még jobban sikerült – mondja Bea. – Az olyan, amilyennek az itteni sauvignon blanc-nak szerintem lennie kell. Bodzás, füves, egy kicsit zöldpaprikás…
– Akkor most kapufát lőttem? – kérdezi a pólós, de aztán megnyugtatjuk, hogy ez most nem tétmeccs.
A barátságos találkozó egy Müller Thurgauval kezdődik, 2008-ból. A szőlőfajta másik neve a rizlingszilváni; rajnai rizling és zöldszilváni vagy rajnai rizling és saszla keresztezésének tartják.
Müller Thurgau néven nem igazán ismerik az emberek. Ha viszont rizlingszilváni névvel jönnénk ki vele, valószínűleg sokan csak „kocsmaborként” tekintenének rá.
Könnyű, illatos bemelegítő bor, virágokkal, citrusjegyekkel, egészen alacsony alkohollal.
– A helyiek szeretik ezt a fajtát, főleg nyáron megy, fröccsként nagyon jó.
– Én is erre gondoltam, de nem mertem megkérdezni – mondja Dani, de szóda nélkül is elég hamar kiürül a pohara.
Azért a fontosabb győzelmek után előfordul, hogy ünnepeltek egy nagyot? – tér a lényegre Bea.
Néha előfordul, persze. De ha azért kérdezed…, nem jellemző, hogy borral. De még fejlődhet a személyiségünk!
Varga Dániel azért ha mégis, khm, „ünnepel”, akkor inkább borral. A játékostársak közül Steinmetz Ádámmal egyedül ő „boros” még a labda aláírói közül.
Na és Kínában tudtatok helyi bort kóstolni? – tesz fel Bea még egy sportújságírói kérdést, de még mindig nem bír kiderülni, hogy a versenysport és a borfogyasztás között kimutatható kölcsönhatások vannak.
Nem. Az olimpiai faluban nincs alkohol, persze be tudtunk volna csempészni, de ez nem fordult elő. A sportolói közeg, főleg ha a borról beszélünk, azért elég igénytelennek mondható. Még egy komolyabb győzelem után sincs nagy, közösségi igény egy jó borozásra...
...folytatása a márciusi Decanter Bormagazinban!