Buzás beszédes borai: újdonságok Kötcsén

(X)
2012. november 12., 12:04


Pinceajánló - Hogy a „Kötcsei beszédes” elnevezésű bor első szava annak származási helyére utal, mindenki számára világos. De hogy miért is „beszédes” Buzás János egyik legnépszerűbb bora, arra többféle magyarázata is létezik a borásznak. Érdemes hát ellátogatni hozzá, hogy e titkot kifürkészhessük!
Buzás beszédes borai: újdonságok Kötcsén
 
„Szóval így lettem borász” – summázza Buzás János, a dél-balatoni Buzás borok készítője, miután elmeséli: barátja és tulajdonképpeni mestere, a szintén helybéli Opperheim József annak idején csak utólag tudatta vele, hogy benevezte az egyik, Buzás János szőlejéből készített borát a helyi versenyre. Ennyi kellett ahhoz, hogy a termelő a civil foglalkozása mellett azon vegye észre magát: egyre több időt tölt el kis kötcsei présházánál. A „szerelem” olyannyira elsöprőnek bizonyult, hogy a kis földterület közelében tavaly májusban megtörtént az első kapavágás a minden igényt kielégítő, korszerű pincészet építésénél.
 
„Az Irsai szüretet augusztus elején már itt dolgoztuk fel” – meséli a lenyűgöző gyorsasággal megvalósított álomról az acéltartályok mellett. „A könnyű, illatos, fajtajelleges borokat szeretem” – ad magyarázatot a modern technológiára a tulajdonos, aki meglepő gyorsasággal jutott el a „főállású” borászkodásig.

A fehérborokat reduktív eljárással készíti az üzemben, amelynek hangulatos, ízlésesen kialakított vendégfogadó helyisége idén már a kötcsei borverseny helyszíne lehetett.
Buzás beszédes borai: újdonságok Kötcsén

„Ahogy a borban, úgy igyekeztem ebben is egy kicsit mást, másként létrehozni, mint ahogy ez eddigi életemben már megszokott” – mutatja büszkén a keresztboltíves megoldást a borász.
 
A Buzás borok közül azonnali sikere a már említett, királyleányka-chardonnay házasításon, a Kötcsei beszédesen kívül az Irsai Olivérnek lett, amely az idén is a tavalyihoz hasonló, kiváló minőségben kerülhet a palackokba. Chardonnay- királyleányka, valamint Merlot – kékfrankos rozé borok jelentették a további szárnypróbálgatásokat.

2012-ben már külön királyleányka és olaszrizling borok is készülnek, a többihez hasonlóan kizárólag helyben vásárolt szőlőből.

„Eddig talán hiányzott ezekhez az önbizalmam” – indokolja Buzás János, akinek azonban semmi oka a szerénységre, ha azt vesszük alapul: a nagyszülők családja neves borászként írta be magát Tapolca történetébe. Buzás János boros pályafutása még csak ezután kezdődik igazán. A kiváló termőhelyek, a folyamatos új tapasztalásokkal csiszolt szakértelem és nem utolsó sorban a páratlan hangulat a kötcsei pincészetnél mindenesetre a legjobb alapokat nyújtják ehhez.

Buzás Borok – Buzás Szőlőbirtok Kft.
8623 Kötcse, Petőfi u. 36.
+36-30/932-6757
www.buzasborok.hu
buzas.janos@buzasborok.hu
Keresse a Balatonföldvár turisztikai régió pincészeteit, gasztronómiai ajánlatait, böngésszen a szálláslehetőségek, programok és látnivalók között a www.balatonfoldvar.info.hu oldalon vagy forduljon kérdéseivel a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesülethez a +3684/540-220 telefonszámon, illetve az info@balatonfoldvar.info.hu címen. Keresse ajánlatainkat a Facebookon: Balatonföldvár Tourism
Buzás beszédes borai: újdonságok Kötcsén
Winelovers borok az olvasás mellé