Főoldal - Carpe diem - Íme, a legjobb bikavérek 2013-ban

Íme, a legjobb bikavérek 2013-ban

Szöveg és fotó:
Németh Richárd

2013. március 05., Kedd 20:11

Címkék:   bikavér  Bikaviadal  borminősítés  borteszt  borverseny  Spoon  vakkóstoló  vakteszt 

Borászportál Bikaviadal - Február 28-án a Spoon állóhajón tartotta szerkesztőségünk nagy bikavér vaktesztjét, melyre a szekszárdi és egri termelők összesen 42 tételt küldtek be. A lapunk munkatársaiból és az általunk meghívott vendégekből álló - szám szerint 24 tagú - zsűri értékelése alapján közzétesszük a legjobban szerepelő borok listáját.


 

Szerkesztőségünk idei első, nagyszabású vaktesztje ezúttal a bikavér köré szerveződött. A helyszínt a Budai Várral szemközti, a Lánchíd lábánál állomásozó Spoon állóhajó biztosította, mely páratlan eleganciájával, kifinomult és részletgazdag enteriőrjével, dunai panorámájával és nem mellékesen oxigéndús, fényáradatban úszó, télikertesített különtermével a tökéletes kóstolótér non plus ultrája. A teszthez biztosított személyzetük szintén dicséretet érdemel; a sommelier-k precízen, összehangoltan, udvariasan, a legapróbb részletekre is odafigyelve, szóval maximális profizmussal töltögették a zsűritagok poharába a kóstolandó tételeket.

A vaktesztre összesen 42 mintát küldtek be a termelők a két bikavéres borvidékről, Egerből és Szekszárdról. A két csoportra bontott zsűri így 21-21 különböző tételt értékelhetett, mely alapján az alábbi borok kerültek a TOP 12-be.

 1. St. Andrea - Hangács Egri Bikavér 2009 (86,75 pont)
 2. Bodri Pincészet - Faluhely Bikavér Válogatás 2009 (86,6 pont)
 3. Mészáros Pál - Szekszárdi Bikavér Reserve 2009 (85,62 pont)
 4. Demeter Csaba - Egri Bikavér 2003 (85,09 pont)
 5. Fritz - Szekszárdi Bikavér 2009 (84,87 pont)
 6. Egri Korona Borház - Egri Bikavér 2010 (84,37 pont)
 7. Gróf Buttler - Nagy Eged Egri Bikavér 2008 (84 pont)
 8. Thummerer - Egri Bikavér Superior 2009 (82,45 pont)
 9. Demeter Csaba - Egri Bikavér 2009 (82,2 pont)
 10. Gál Lajos Pincészete - Egri Bikavér 2009 (81,87 pont)
 11. Gál Tibor - Egri Bikavér Superior 2009 (81,62 pont)
 12. Vesztergombi - Szekszárdi Bikavér 2009 (81,12 pont)

 

Pontozás menete, zsűri összetétele

Az értékelést a Magyar Bor Akadémia által is használt, 100 pontos, csendes borokhoz igazított értékelőlapján végeztük el, melyet egyébiránt az OIV (L'Organisation Internationale de la Vigne et du Vin - Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal), valamint az UIOE (Union Internationale Oenologues – Önológusok Nemzetközi Szervezete) is alkalmaz borversenyein.

A teszt során a tisztaságot, a színt, az illat technológiai tisztaságát, intenzitását és minőségét, a zamatok technológiai tisztaságát, intenzitását, tartósságát és minőségét, valamint az általános harmóniát értékelték a zsűritagok.

A borok végső pontszámát az összes tesztelő pontjainak számtani átlagától pozitív és negatív irányba 6 ponttal jobban eltérő bírálati pontszámok kizárásával kaptuk meg. A kizárt pontszámok száma maximum kettő lehet a fent említett nemzetközi szervezetek ajánlása szerint, tehát ha mondjuk pozitív irányban kettőnél több pontszám is hatnál jobban eltért az átlagtól, úgy a nagyobb eltérést mutató pontszám esett ki az átlagból. Ugyan ez a szabály volt érvényes a negatív irányba „kilógó” pontszámok esetén is.

 

A zsűrit szerkesztőségünk szak-újságírói valamint a Borászportál média- és együttműködő partnerei alkották. Név szerint:

Kling József – borszakíró, VinCE

id. Kamocsay Ákos – 1997 Év Bortermelője, a Hilltop Neszmély főborásza

Sztanev Bertalan – borszakíró, Borászportál

Dusek Mónika – értékesítési vezető, Hotel Eger*** & Park****

Kiss Zoltán – igazgató, Saliris Resort Hotel****

Knap Gábor – portálmenedzser, Borászportál

Székely István – marketingvezető, Szent Tamás Pincészet

Fütő Bea – szak-újságíró, Borászportál

Szabó Edit – főszerkesztő, Népszabadság Top 100 Bor

Nagy Sebestyén – borszakíró, rádiós műsorvezető, Borjour

Bognár Attila – szak-újságíró, Borászportál

Kígyós Hanna – pr menedzser, Borászportál

Demők Nóra – projektigazgató, Borigo Magazin

Ercsey Dániel – szerkesztő, Borigo Magazin

Szerdahelyi Krisztina – főszerkesztő, Vendéglátás Magazin

Neppné Ságodi Hajnalka – ügyvezető, Dionysos Borház

Nepp Zoltán – tulajdonos, Dionysos Borház

Geönczeöl Attila – ügyvezető igazgató, Vinopolis

Mátyók József – producer, Borkultusz

Konkoly Mihály – kereskedelmi igazgató, Gróf Buttler Zrt.

Rein Krisztián – sommelier, Kovács Nimród Pincészet

Rácz Kinga – borász, Egri Korona Borház

Tábor István – tulajdonos-ügyvezető, Borászportál

Csizmadia Miklós – borszakíró, Borászportál

További fotók Facebook oldalunkról érhetők el.hirdetés

Regisztráció

Alapadatok

A * csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail:*
E-mail újra:*
Leggyakrabban előforduló e-mail címek helyes végződése: gmail.hu, gmail.com, freemail.hu, citromail.hu, freestart.hu, hotmail.com, mailbox.hu, t-online.hu, mail.datanet.hu

Kérjük ellenőrizze, helyesen adta-e meg e-mail címét!

Jelszó:*
Jelszó újra:*
Töltse ki a fenti űrlapmezőket és élvezze a regisztrációval járó előnyöket:
 • hozzáférés exkluzív cikkeinkhez
 • akciós áron elérhető, aukciókon meghirdetett termékek vásárlása
 • részvétel a regisztrált olvasóinknak szervezett nyereményjátékainkon, amelyeken szebbnél-szebb boros ajándékok találnak gazdára: borfesztivál-, bortanfolyam belépők, borkülönlegességek, borhétvégék...stb.

Fontos, hogy adatait pontosan adja meg, mivel a nyereményről a regisztráció során megadott e-mail címen tájékoztatjuk,
valamint a nyeremény átvételekor esetlegesen felmerülő azonosítási problémák kockázata is csökken!


A regisztrációval Ön elfogadja a következőket:

 • A Borászportál rendszerében a későbbiekben létrejövő regisztrációhoz kötött funkciók a megadott adatokkal (e-mail cím, jelszó) használhatók.
 • A Borászportál rendszere eseti jelleggel hírlevelet, marketing célú üzeneteket küld a regisztráció során megadott e-mail címre.
 • Amennyiben Ön NYER, a Borászportál rendszere megjeleníti oldalain az Ön nevét, lakóhelyét (csak a települést) és e-mail címét.
A regisztráció menete:
 • Töltse ki a fenti űrlapot!
 • Kattintson a "Mehet" gombra.
 • Aktiválja regisztrációját, a megadott e-mail címre a Borászportál rendszere által küldött elektronikus levélben található linkre történő kattintással!

Jelszó emlékeztető

E-mail cím:


Adja meg a regisztrációhoz tartozó e-mail címét, hogy rendszerünk elküdhesse Önnek az ahhoz tartozó  jelszavát.

Szabályzat

A Borászportál aukcióin csak a regisztrált felhasználók vehetnek részt. Amennyiben Ön regisztrált felhasználónk, a licitáláshoz be kell lépnie.

Amennyiben a Vevő a termékre (az aukció tárgyára) érvényes licitet tesz, akkor a Ptk. 211. § szerint köteles azt az eladótól, a licitben megadott áron átvenni és pénzügyileg teljesíteni.
Az ellenérték üdülési csekkel nem egyenlíthető ki.

Leütött termék vagy szolgáltatás ellenértékét az aukció lezárultát követő 10 munkanapon belül kell kiegyenlíteni. 10 000 forintot meg nem haladó nyertes licit esetén a Borászportál által kiállított 1000, 2000 és 3000 forint értékű kuponok nem használhatóak fel.

Nyeremények átvétele:
Az aukción leütött nyeremények átvételére az alábbi lehetőségek vannak:

 • postai úton utánvéttel
 • adsfutárcég közreműködésével, utánvéttel
 • személyesen a Borászportál szerkesztőségében

Az átvételi módok közül az aukció nyertese szabadon választhat.
A nyerteseket munkatársunk a regisztrációkor megadott elérhetőségeken keresi meg a részletek egyeztetésével kapcsolatban.

Kérdés esetén az info@boraszportal.hu e-mail címen adunk felvilágosítást.

A "Licitálok" gomb:
Ha a "Licitálok" gombra kattint, Ön az aukción felkínált termékért vagy szolgáltatásért azt az árat ajánlja, amely "Az Ön ajánlata:" felirat mellett található. Ez rendszerint 1000 Ft-tal (kisebb értékű aukciók esetén 500 Ft-tal) magasabb, mint az előző ajánlat.
Amennyiben az aukció nem éri el a leütési árat, és az aukció lejáratának időpontjában Ön kínálta a legmagasabb árat, Ön nyeri az aukciót. 
Ha ez az ár megegyezik a leütési árral, szintén Ön nyeri az aukciót.

A "Licitálok" gombon minden esetben ki van írva, hogy Ön mekkora összeget ajánl az adott termékért/szolgáltatásért. Ezt az összeget a rendszer a más licitálóktól érkezett licitek figyelembe vételével 3 másodpercenként frissíti. Ha ön már licitált az adott termékre szolgáltatásra, a "Licitálok" gomb fölött kiírásra kerül, hogy az adott időpontban Ön áll-e nyerésre.

Az "Elviszem azonnal leütési áron" gomb:
Ha az "Elviszem azonnal leütési áron" gombra kattint, Ön a Leütési árat ajánlja az aukción szereplő termékért vagy szolgáltatásért. 
Ebben az esetben az aukció azonnal lezárul, és Ön nyeri azt a leütési áron.

Az aukció záró időpontja

Az aukció a Licit határidőnél megadott időpontban zárul (kép alatt jelölve). Abban az esetben, ha az aukció határidejét megelőző 5 percben érvényes licit érkezik az adott termékre/szolgáltatásra, az aukció határideje automatikusan meghosszabbodik 5 perccel.

Szómagyarázat

Licit: A licitáló az aktuális ár alapján - abból kiindulva - tesz egyszeri ajánlatot az adott szolgáltatásra vagy termékre, azaz az aukció tárgyára. Az egyedi licit mindig 1 licitlépcsővel magasabb, mint a legutoljára tett ajánlat.

Vevő: A vevő az a licitáló, aki az aukció lejártakor a legmagasabb összeggel licitált az aukció tárgyára vagy az a személy, aki a leütési árat ajánlotta a termékért, szolgáltatásért.

Leütési ár: Amennyiben a licit a licit határidő előtt eléri ezt az értéket, az aukció lezárul. A leütési árat ajánló licitáló nyeri az aukciót.

Kikiáltási ár: A kikiáltási ár az az ár, amelyről az aukció indul.

Eredeti ár: Az az ár, amelyért a szolgáltatás vagy termék az eladótól (pl. szállodától, fürdőtől) megvásárolható.

Licit határidő: Az az időpont (év, hónap, nap, óra, perc formában megadva) amikor az adott termékre vonatkozó aukció lezárul. Ha ezt megelőzően az aukció nem éri el a leütési árat, az a licitáló nyeri az aukciót, aki a legmagasabb összeget ajánlott a felkínált termékért vagy szolgáltatásért. A licit határidő meghosszabbodik, ha az azt megelőző 5 percen belül licit érkezik az adott termékre/szolgáltatásra.

Licitlépcső: A licitlépcső mindig a legutoljára tett ajánlat (aktuális ajánlat) összegétől függ, mértéke az alábbi táblázat szerit változik:

1 Ft-tól 100 Ft-ig 10 Ft
100 Ft-tól 1.000 Ft-ig 50 Ft
1.000 Ft-tól 2.000 Ft-ig 100Ft
2.000 Ft-tól 5.000 Ft-ig 200 Ft
5.000 Ft-tól 10.000 Ft-ig 500 Ft
10.000 Ft-tól 100.000 Ft-ig 1.000 Ft
100.000 Ft-tól 500.000 Ft-ig 5.000 Ft
500.000 Ft-tól 1.000.000 Ft-ig 50.000 Ft
1.000.000 Ft-tól   100.000 Ft

Ajánlja a cikket ismerőseinek!

Feladó neve:*
Feladó e-mail címe:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Magamnak is elküldöm:

Megjegyzés:

* a csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!