Főoldal - Címkék - szőlőművelés

Címkék / szőlőművelés


Lehúzták az idei termést a hazai borászok

A Terroir Consulting ágazati tanácsadó cég 131 hazai borászattól begyűjtött adatai szerint idén egyetlen pincészet sem értékelte kiválóra a termést.

A romlás virágai - így pusztultak idén a szőlők

Több borvidékünkön is, a szokatlanul csok nyári csapadék miatt jelentős lisztharmat-fertőzésről panaszkodtak a borászok. Aki nem kezelte megfelelően az ültetvényt, úgy járt, mint az a gazda, akinek a földjén az alábbi fotók készültek.

Rohad a szőlő a tőkéken

A sok csapadék miatt a Soproni borvidék szőlői nem érnek be és már zölden rothadni kezdenek a tőkéken.

Betegek szőlők, kevés lesz a bor

Tízmilliárd forintnyi terméskiesést okozhatott a szőlőültetvényeken az idei csapadékos időjárás, illetve az átlagosnál nagyobb kórokozói kártétel. A legnagyobb károkat a szőlőlisztharmat idézte elő.

Dúzsi Tamás: nincsen komoly baj a lisztharmattal Szekszárdon

Ifj. Dúzsi Tamás cáfolja azokat a híreszteléseket, amelyek a szekszárdi szőlőültetvények butális lisztharmat-fertőzéséről szólnak. A borász Facebook bejegyzése szerint a fertőzöttség „nem borvidéki szintű probléma”.

Szinte minden szőlő fertőzött Szekszárdon

Szinte minden ültetvényben megjelent a lisztharmatfertőzés a szekszárdi borvidéken, ahol a szakemberek szerint jelentős terméskieséssel és megnövekedett növényvédelmi költséggel számolhatnak a szőlészetek.

Pokoli hőség jöhet júliusban

Vasárnap, június 8-án volt Medárd napja és a népi hiedelem szerint, ha ezen a napon esik, akkor a következő 40 napon hasonló lesz az időjárás. Megfordítva is igaz: ha nem esik, akkor negyven napos szárazság következik.

Kiváltságos helyzetbe hoz a Luna Privilege

A Luna Privilege egy új, nagy hatékonyságú gombaölő szer, amely az igazán egészséges gyümölcsöket biztosítja a szőlőtermelőknek, 2014-től már Magyarországon is.

Törökországban készítettek először bort?

Bortörténelem - Egy a közelmúltban végzett genetikai kutatás azt sugallja, hogy a mai Törökország délkeleti részén, kőkorszaki földművelők művelték meg először a borszőlőt valamikor i.e. 8500 és 5000 között. A tudósok szerint ráadásul több száz európai szőlőfajta őse is ebben a térségben termett. A kőkorszaki földművelők által megművelt Vitis vinifera összesen 13 ősnek adott életet.

Szőlőtermesztés metszés nélkül?

Művelésmód - A szőlőnövényről már több ezer éve tudjuk, hogy liánszerű kúszó növény, amelyet elődeink az erdők szélein, fákra felkúszó növényként fedeztek fel. Később rájöttek arra, hogy metszéssel gyümölcse nagyobb bogyójú, zamatosabb lesz. Azóta metszőkéssel, ollóval tartjuk az általunk kívánt formában a szőlőt. Metszés, támberendezés nélkül a szőlő elvadul, hamar elveszti értékét. Vagy mégsem?

Szőlőtelepítés: a jövő befektetése

Életmód - Korunk fogyasztó társadalmának gondolkodásába az iskolaalapítás és a szőlőtelepítés biztosan nagyon nehezen gyömöszölhető bele. A jövőt is felélő fogyasztani akarással lehetetlen összeegyeztethetni azt a gondolatot, hogy amit ma elültetek, annak termését valójában a következő generációnak szánom.

Fazekas Sándor: Élhetőbbé kell tenni a vidéket

Gazdaság - A vidék életminőségének javítása a Nemzeti Vidékstratégia és a Darányi Ignác Terv elsődleges célja - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Miskolcon hétfőn, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Államigazgatási Kollégium ülésén. A stratégia jelentős ágazati programokat - egyebek mellett szőlészet, borászat, föld és birtokrendezés, erdő és gyepgazdálkodás - is tartalmaz.

Cseke: a hagyományos szőlőfajtákra kellene koncentrálni!

A magyar bor tekintélye valószínűleg már sosem lesz olyan fényes, mint amilyen száz éve volt – állítja a Zalai Hírlapnak nyilatkozó Cseke Gábor. Magyarország sommelier bajnoka szerint nincs értelme 50-60 szőlőfajtával foglalkozni, ha csak 10-12 tud kivételes minőséget produkálni a Kárpát-medencében.

Új szemléletet, technológiákat hoznak a fiatal borászok

Friss szemlélettel és nagy kísérletező kedvvel követel magának mind nagyobb teret a borászok új nemzedéke. A fiatalok népszerűségben lassan utolérik szüleiket - írja a Heti Válasz. A hetilap munkatársa, Iványi Balázs a Juniborászokról, közülük miklóscsabiról, Demeter Endréről és Árvay Angelikáról írt cikket.

A globális felmelegedés a világ "bortérképét" is átrajzolja

Az elkövetkező három évtizedben a felére csökkenhet az Egyesült Államok egyik legnagyobb borvidékének számító Napa-völgy prémium bortermése. A Stanford Egyetemen készült tanulmány szerint az ok a klímaváltozás, amelynek következtében a pinot noir, a chardonnay és a cabernet sauvignon termőterülete a felére zsugorodhat.

Chianti: az olasz macsó

A chianti Itália leghíresebb vörösbora. Neve azonos Toscana tartomány egyik ősi bortermelő területének nevével, amely a Firenze, Arezzo, Siena és Grosseto környéki településekre terjed ki.

Sting: a saját bioboromat iszom

A hetedik koncertjére Budapestre érkező világhírű zenész nemcsak a brazíliai esőerdők védelmezője, hanem az itáliai Toszkána természeti értékeinek lelkes híve is. Firenzétől délre levő birtokán gazdálkodik, „belekóstolt” a borászatba, az olívatermesztésbe, a méhészkedésbe és biotermékeket is forgalmaz.

A spanyol borok leg-jei

Ismert, hogy Spanyolország rendelkezik a világon a legnagyobb szőlőtermő területtel. Vajon miben vezető még az ibériai borkultúra? Ennek jártunk utána cikkünkben.

Június, a gombás betegségek

A peronoszpóra, a lisztharmat és a szőlőorbánc a szőlő legelterjedtebb gombás eredetű megbetegedései. Ezen kívül előfordul hazánkban még a szürke- és fakórothadás is. Mint minden ilyen megbetegedésnél, a lisztharmatnál, peronoszpóránál és szőlőorbáncnál is kiemelten fontos a megelőzés.

Vágjuk ki az ültetvényeket, vagy telepítsünk újakat?

Az Európai Unió állásfoglalása szerint Magyarországon túl sok a szőlőültetvény, s nincs piaca az itt megtermelt bornak. Ezért az elkövetkezendő években csökkenteni kell ennek nagyságát. A kivágáshoz támogatást is el lehet nyerni az Uniótól. De mi a helyzet, ha valaki telepíteni szeretne?

Természetesen telepíteni is lehet, ugyanakkor csak úgy érdemes, ha vállalni tudjuk a megfelelő minőséget, illetve a szőlőnek, bornak piacot tudunk találni. Ezért nagyobb esély van a sikerre, ha például biogazdálkodással próbálkozunk, amelynek magvalósítását akár még az állam és az Európai Unió is támogathatja.

Gombás betegség a szőlőben - Peronoszpóra

A hazai szőlőtermesztés legnagyobb ellensége a peronoszpóra, amit szőlőragyának is hívnak. A betegség egymaga akkora terméskiesést tud okozni, mint a többi kártevő összesen. Ma már teljesen ismert a peronoszpóra életmódja, és ez nagyban megkönnyíti a védekezést.

Szőlőművelés és borkészítés Magyarországon

A szőlő egyike a legrégebbi kultúrnövényeinknek. Valamennyi földrészen őshonos, de hosszú idő kellett ahhoz, hogy a vadon termő, savanyú bogyójú ősszőlő nemes kultúrnövénnyé válhasson. A szőlőművelés világviszonylatban mintegy 6000 éves múltra tekinthet vissza, a szőlőkultúra őshazája a mai Törökország és Irán területére tehető.

Zöldmunkák a szőlőben

A különböző zöldmunkákkal befolyásolhatjuk a szőlő termésmennyiségét és minőségét, valamint hozzájárulhatunk a hatékony növényvédelemhez.
Időrendben haladva az első zöldmunka a hajtásválogatás vagy fattyazás. Ezt a műveletet csak kézzel lehet végezni, ezért nagyüzemekben gyakran kimarad ez a nagyon fontos művelet.

A szőlő élettani betegségei, szőlővírusok

A szőlő élettani betegségeinek kiváltó okai a légköri- és a talajhatások. A légköri hatások közé sorolható az alacsony hőmérséklet (fagy), a magas hőmérséklet, az aszály, a vihar okozta károk, jégeső, villámcsapás, szélverés. A talajhatások alatt valamely tápanyag hiányát, túladagolását értjük, amelyek olyan élettani megbetegedéseket okozhatnak, melyek a termés hozamát és minőségét rontják.

A szőlő metszése

A szőlő metszése kettős célú. Egyrészt szabályozható vele a növekedés nagysága és kézben tarthatósága. Másrészt viszont a rendszeres és kiegyensúlyozott termést alapozhatjuk meg vele. Ezért is kiemelten fontos a megfelelő biológiai ismeretek és szakértelem megléte.

Szüreti étkek, borbamártogatók, borágyak

Kicsi országunk nagy szüreti hagyománnyal és szintolyan nagy szüreti konyhaművészettel rendelkezik, s most ez utóbbiról szeretnék szólni. Ebben nagy segítségemre lesz a Dlusztus Imre, Papp Csaba, Szabó Magdolna által jegyzett "Borkóstoló" című könyvecske, amit kilencvenkilencben adtak ki Szegeden.
hirdetés

Regisztráció

Alapadatok

A * csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail:*
E-mail újra:*
Leggyakrabban előforduló e-mail címek helyes végződése: gmail.hu, gmail.com, freemail.hu, citromail.hu, freestart.hu, hotmail.com, mailbox.hu, t-online.hu, mail.datanet.hu

Kérjük ellenőrizze, helyesen adta-e meg e-mail címét!

Jelszó:*
Jelszó újra:*
Töltse ki a fenti űrlapmezőket és élvezze a regisztrációval járó előnyöket:
 • hozzáférés exkluzív cikkeinkhez
 • akciós áron elérhető, aukciókon meghirdetett termékek vásárlása
 • részvétel a regisztrált olvasóinknak szervezett nyereményjátékainkon, amelyeken szebbnél-szebb boros ajándékok találnak gazdára: borfesztivál-, bortanfolyam belépők, borkülönlegességek, borhétvégék...stb.

Fontos, hogy adatait pontosan adja meg, mivel a nyereményről a regisztráció során megadott e-mail címen tájékoztatjuk,
valamint a nyeremény átvételekor esetlegesen felmerülő azonosítási problémák kockázata is csökken!


A regisztrációval Ön elfogadja a következőket:

 • A Borászportál rendszerében a későbbiekben létrejövő regisztrációhoz kötött funkciók a megadott adatokkal (e-mail cím, jelszó) használhatók.
 • A Borászportál rendszere eseti jelleggel hírlevelet, marketing célú üzeneteket küld a regisztráció során megadott e-mail címre.
 • Amennyiben Ön NYER, a Borászportál rendszere megjeleníti oldalain az Ön nevét, lakóhelyét (csak a települést) és e-mail címét.
A regisztráció menete:
 • Töltse ki a fenti űrlapot!
 • Kattintson a "Mehet" gombra.
 • Aktiválja regisztrációját, a megadott e-mail címre a Borászportál rendszere által küldött elektronikus levélben található linkre történő kattintással!

Jelszó emlékeztető

E-mail cím:


Adja meg a regisztrációhoz tartozó e-mail címét, hogy rendszerünk elküdhesse Önnek az ahhoz tartozó  jelszavát.

Szabályzat

A Borászportál aukcióin csak a regisztrált felhasználók vehetnek részt. Amennyiben Ön regisztrált felhasználónk, a licitáláshoz be kell lépnie.

Amennyiben a Vevő a termékre (az aukció tárgyára) érvényes licitet tesz, akkor a Ptk. 211. § szerint köteles azt az eladótól, a licitben megadott áron átvenni és pénzügyileg teljesíteni.
Az ellenérték üdülési csekkel nem egyenlíthető ki.

Leütött termék vagy szolgáltatás ellenértékét az aukció lezárultát követő 10 munkanapon belül kell kiegyenlíteni. 10 000 forintot meg nem haladó nyertes licit esetén a Borászportál által kiállított 1000, 2000 és 3000 forint értékű kuponok nem használhatóak fel.

Nyeremények átvétele:
Az aukción leütött nyeremények átvételére az alábbi lehetőségek vannak:

 • postai úton utánvéttel
 • adsfutárcég közreműködésével, utánvéttel
 • személyesen a Borászportál szerkesztőségében

Az átvételi módok közül az aukció nyertese szabadon választhat.
A nyerteseket munkatársunk a regisztrációkor megadott elérhetőségeken keresi meg a részletek egyeztetésével kapcsolatban.

Kérdés esetén az info@boraszportal.hu e-mail címen adunk felvilágosítást.

A "Licitálok" gomb:
Ha a "Licitálok" gombra kattint, Ön az aukción felkínált termékért vagy szolgáltatásért azt az árat ajánlja, amely "Az Ön ajánlata:" felirat mellett található. Ez rendszerint 1000 Ft-tal (kisebb értékű aukciók esetén 500 Ft-tal) magasabb, mint az előző ajánlat.
Amennyiben az aukció nem éri el a leütési árat, és az aukció lejáratának időpontjában Ön kínálta a legmagasabb árat, Ön nyeri az aukciót. 
Ha ez az ár megegyezik a leütési árral, szintén Ön nyeri az aukciót.

A "Licitálok" gombon minden esetben ki van írva, hogy Ön mekkora összeget ajánl az adott termékért/szolgáltatásért. Ezt az összeget a rendszer a más licitálóktól érkezett licitek figyelembe vételével 3 másodpercenként frissíti. Ha ön már licitált az adott termékre szolgáltatásra, a "Licitálok" gomb fölött kiírásra kerül, hogy az adott időpontban Ön áll-e nyerésre.

Az "Elviszem azonnal leütési áron" gomb:
Ha az "Elviszem azonnal leütési áron" gombra kattint, Ön a Leütési árat ajánlja az aukción szereplő termékért vagy szolgáltatásért. 
Ebben az esetben az aukció azonnal lezárul, és Ön nyeri azt a leütési áron.

Az aukció záró időpontja

Az aukció a Licit határidőnél megadott időpontban zárul (kép alatt jelölve). Abban az esetben, ha az aukció határidejét megelőző 5 percben érvényes licit érkezik az adott termékre/szolgáltatásra, az aukció határideje automatikusan meghosszabbodik 5 perccel.

Szómagyarázat

Licit: A licitáló az aktuális ár alapján - abból kiindulva - tesz egyszeri ajánlatot az adott szolgáltatásra vagy termékre, azaz az aukció tárgyára. Az egyedi licit mindig 1 licitlépcsővel magasabb, mint a legutoljára tett ajánlat.

Vevő: A vevő az a licitáló, aki az aukció lejártakor a legmagasabb összeggel licitált az aukció tárgyára vagy az a személy, aki a leütési árat ajánlotta a termékért, szolgáltatásért.

Leütési ár: Amennyiben a licit a licit határidő előtt eléri ezt az értéket, az aukció lezárul. A leütési árat ajánló licitáló nyeri az aukciót.

Kikiáltási ár: A kikiáltási ár az az ár, amelyről az aukció indul.

Eredeti ár: Az az ár, amelyért a szolgáltatás vagy termék az eladótól (pl. szállodától, fürdőtől) megvásárolható.

Licit határidő: Az az időpont (év, hónap, nap, óra, perc formában megadva) amikor az adott termékre vonatkozó aukció lezárul. Ha ezt megelőzően az aukció nem éri el a leütési árat, az a licitáló nyeri az aukciót, aki a legmagasabb összeget ajánlott a felkínált termékért vagy szolgáltatásért. A licit határidő meghosszabbodik, ha az azt megelőző 5 percen belül licit érkezik az adott termékre/szolgáltatásra.

Licitlépcső: A licitlépcső mindig a legutoljára tett ajánlat (aktuális ajánlat) összegétől függ, mértéke az alábbi táblázat szerit változik:

1 Ft-tól 100 Ft-ig 10 Ft
100 Ft-tól 1.000 Ft-ig 50 Ft
1.000 Ft-tól 2.000 Ft-ig 100Ft
2.000 Ft-tól 5.000 Ft-ig 200 Ft
5.000 Ft-tól 10.000 Ft-ig 500 Ft
10.000 Ft-tól 100.000 Ft-ig 1.000 Ft
100.000 Ft-tól 500.000 Ft-ig 5.000 Ft
500.000 Ft-tól 1.000.000 Ft-ig 50.000 Ft
1.000.000 Ft-tól   100.000 Ft

Ajánlja a cikket ismerőseinek!

Feladó neve:*
Feladó e-mail címe:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Magamnak is elküldöm:

Megjegyzés:

* a csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!