Calimocho és Sangria készítése - házilag

Piac & Profit
2011. április 28., 21:51


Dúl a nyár, de van aki otthon tölti ideje nagy részét. Ha garden party szervezésre szánjuk el magunkat, és az elcsépelt sörözés helyett valami újjal akarunk kirukkolni, akkor íme két tipp: Sangria és Calimocho!
Calimocho és Sangria készítése - házilag
 
Még hátravan több hét a nyárból, így még javában dúl a garden partyk időszaka.  Az otthoni - de még koránt sem nyár sirató! - bulik elmaradhatatlan kellékei a könnyű koktélok. Minél könnyebb elkészíteni, minél olcsóbb, és minél kevésbé fenyeget a berúgás veszélyével, annál nagyobb vendégsereg számára ideális.
A Sangria nevezetű könnyű borral valószínűleg már mindenki találkozott. A puccos kávézókban, éttermekben felszolgált italt, aminek abszurd módon decije általában két-háromszáz forint, otthon egy csapásra elkészíthetjük. Nem kell hozzá semmi más, mint egy nagy adag gyümölcs, főleg banán, barack, szőlő, alma, körte, narancs, és jó pár liter vörös bor. A gyümölcsöket vágjuk apró kockákra, pakoljuk bele egy, vagy több nagy kancsóba, majd öntsük hozzá a bort, és tegyünk bele ízlés szerint némi cukrot. Az így keletkezett katyvaszt tegyük hűtőbe egy-két órával azelőtt, hogy a vendégek megérkeznének. Tálaláskor ne spóroljuk ki a poharakból a gyümölcsöt, hiszen a darabkák megszívják magukat alkohollal és így a lé felhörpintése után ezek elrágcsálása teszi a Sangriát istenivé. A tetejére, és a pohárrra díszként tehetünk citromkarikákat is, ahogy Spanyolországban tálalják.
 
 
A másik "tömeg ital" a Calimocho. Ez, a mind elkészítés, mind alkohol százalék szempontjából könnyű spanyol koktél narancsléből és vörös borból áll. A narancslevet, ami lehetőleg ne legyen se túl rostos, se szénsavas, keverjük össze a borral, ami lehetőleg legyen édes-félédes. (Száraz vörös borral is készíthetjük, s akkor tegyünk hozzá, ízlés szerint némi cukrot.) A "vegyületet" tegyük be a hűtőbe, és ezzel egy időben vegyük elő az összes háztartásunkban fellelhető jégkocka tartót, és némi vízzel feltöltve rakjuk be őket a mélyhűtőbe. Ha a kockák összeálltak és a lé lehűlt, nincs más hátra, mint a tálalás. Minden pohárba pakoljunk egy kis jeget és már kész is a hűs Calimocho. Az eredeti calimocho nem volt más, mint amit mi vörösboros colaként ismerünk, 50-50%-os elegyítésben. Ám a cola ellenzői, megalkották a narancsleves változatot, melynek népszerűsége egyre nő.
 
Winelovers borok az olvasás mellé