Libás receptek Márton napját kísérve

Piac & Profit
2008. november 17., 15:52


Márton napján, november elején az újbor és a libaételek kóstolása a sláger. Ezúttal a libán lesz a hangsúly. Fontos hangsúlyozni, hogy a liba nem találkozik feltétlenül az újborral az asztalon, hiszen jobbára nem a könnyű újborok a megfelelő kísérői Lúdas Matyi szárnyasának, amely inkább a testesebb, hordóban érlelt fehérborokat, a könnyű vörösöket szereti - elkészítéstől függően.
Libás receptek Márton napját kísérve
 
Libaaprólék leves
Hozzávalók: (4-6 személyre) 1 kg libaaprólék, 20 dkg sárgarépa, 15 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg zeller, 10 dkg karalábé, fél csomó zöldpetrezselyem, 10 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, fél dkg egész bors, fél dkg gyömbér, só.
Elkészítés: A libaaprólékot 3 liter hideg vízbe feltesszük főzni. Amikor a víz felforrt, szűrőkanállal a tetején lévő habot leszedjük, majd ezután csak takaréklángon, gyöngyözve főzzük. Sárgarépával, petrezselyemgyökérrel, zellerrel, karalábéval, zöldpetrezselyemmel bezöldségeljük. Beletesszük az egészben hagyott vöröshagymát és fokhagymát. Sóval, egész borssal, gyömbérrel fűszerezzük, és a hús puhulásáig főzzük. A tűzről levéve néhány percig pihentetjük, majd merőkanállal, finom szűrőn keresztül leszűrjük. A tálba tesszük a feldarabolt zöldségeket, a külön kifőzött lúdgége-, vagy csigatésztát, az aprólékot és rámerjük a sárgán gyöngyöző, tűzforró levest. Ha takarékosan gazdálkodunk az aprólékkal, készíthetünk belőle ludaskását is.
Ludaskása
Hozzávalók: 80 dkg libaaprólék, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg libazsír, 5 dkg zeller, 24 dkg rizs, 8 dkg sampinyon gomba, fél csomó zöldpetrezselyem, 12 dkg libamáj, egész bors, ételízesítő, őrölt bors, őrölt gyömbér.
Elkészítés: A kockákra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert és hagymát beletesszük a felhevített libazsírba, és gyakori keverés mellett az anyagokat pirítjuk. Őrölt borssal és őrölt gyömbérrel fűszerezzük. Hozzáadjuk a libaaprólékot, kevés csontlevet hozzáöntve, fedő alatt, gyenge tűzön pároljuk. Amikor a libahús már majdnem puha, a megmosott és jól lecsepegtetett rizst hozzákeverjük, a cikkekre vágott gombát hozzáadjuk, az apróra vágott zöldpetrezselyemmel megszórjuk, ételízesítővel fűszerezzük.
A rizs tömegének megfelelő, dupla mennyiségű forró vízzel felöntjük, és amikor felforrt, fedővel letakarva az előmelegített sütőbe tesszük. Amikor a rizs megfelelően megduzzadt, és az étel kásaszerűvé vált, a sütőből kivesszük. Közben a libamájat vékony szeletekre vágjuk, enyhén megsózzuk, kevés őrölt borssal meghintjük. Serpenyőben kevés libazsírt forrósítunk, ebben a májat mindkét oldaláról ropogós pirosra sütjük.
Az elkészült ludaskását tálra tesszük, a megsütött libamájszeleteket a tetejére rakjuk, és forrón tálaljuk.
Libamájas csirkemell
Hozzávalók: 4 szelet csirkemell filé, 30 dkg libamáj, 1 piros kaliforniai paprika, 12 szelet bacon, só, őrölt bors, 2 evőkanál olívaolaj, 2 teáskanál bazsalikom.
Elkészítés: A csirkemell filéket az oldalánál vágjuk be, nyissuk szét, mint egy könyvet. Tegyünk rá fóliát és kissé klopfoljuk ki. Őrölt borssal, bazsalikommal és sóval ízesítsük. A paprikát tegyük forró sütőbe és süssük addig, míg a bőre barnulni nem kezd, ha kihűlt, a bőrét húzzuk le, húsát osszuk négyfelé. A libamájat szeleteljük fel, bazsalikommal és őrölt borssal fűszerezzük. Serpenyőben forrósítsuk fel az olíva olajat, majd a májszeletek mindkét oldalát 1-1 percig süssük elő.
Tegyünk a csirkemell szeletek közepére az elősütött libamájból, tetejére helyezzük a sült paprikát. Göngyöljük fel, majd tekerjük be baconnel. Helyezzük tepsire, és előmelegített sütőben 180 fokon süssük 20 percig.
Ha elkészült, ferdén vágjuk háromfelé, tálaljuk, és párolt zöldségekkel körítsük.
 
Winelovers borok az olvasás mellé