A mexikói gasztronómia


2011. március 01., 14:31


Mexikó egyik nemzeti étele a kukoricalisztből készített tortilla. A lisztből lapos lepényt sütnek, ezeket készítik el különböző töltelékekkel. Ha a tortillat és a tölteléket maga a vendég válogatja össze, akkor ezt hívják tacosnak. A töltelék lehet akár sajt, bab, vagy akár hús is. Ezeket csipős szószokkal, az úgynevezett salsaval öntik fel, melyeket chiliből, avokádóból, paradicsomból, de akár hagymából is készíthetnek, végezetül zöld citrommal öntözik meg.
A mexikói gasztronómia
 
A tortillanak ezerféle variációja létezik, mindenhol máshogy csinálják. Emellett szinte mindenhez használnak chilit és citromot (utóbbi kiváló fertőtlenítő, melegen ajánlott Mexikóban). Népszerű étel a quesadilla, melyet sajttöltelékkel megtömött tortilla lapok közé burkolva sütik ki. Nem szabad kihagyni a tamales-t, mely gőzölt kukoricalepény banánlevélbe göngyölve.
 
A leves- és főzelékféléket nem nagyon ismerik, a lapostányér eléggé ismeretlen fogalom. Ugyanakkor a főételek között számos gulyásszerű étel található, illetve a híres chili con carne, vagyis chilis bab.
Mivel Mexikóvárosban lényegében mindenki főz (ezzel párhuzamosan mindenki eszik is), az ember szinte állandóan éhesnek érzi magát. Ugyanakkor a szolid magyar menzához szokott emésztésünk érdekében erősen ajánlott, hogy ne álljunk meg minden utcai árusnál enni, válasszuk inkább a nagyobb éttermeket, vendéglőket. Ezeken a helyeken biztosan adnak a higiéniára, nem fenyeget minket semmi, legfeljebb az ételek csípősége...
Winelovers borok az olvasás mellé