Őrségi gombás flekken


2011. április 24., 09:43


Erdei gomba, sertéscomb a flekkenhez, a páchoz olaj, egy deci testesebb vörösbor (a maradék jó lesz a sülthöz) és kakukkfű - sütőben készül!
Őrségi gombás flekken
 
Hozzávalók
200 g erdei (pl. vargánya, róka-, kucsma-, őzláb-) gomba, 1 ágacska friss (vagy 1 evőkanál szárított) kakukkfű, 8 kisebb szelet sertéscomb vagy -tarja (kb. 1 kg), só, bors, 1 dl olaj, 1 dl testes vörösbor.
Elkészítése
A gombát durva szövésű vászonkendővel alaposan megtörölgetjük, eltávolítjuk a levélmaradványokat, nem túl vékonyan felszeleteljük. A kakukkfűágat megmossuk, levélkéit letépkedjük. A hússzeleteket megmossuk, papírkendővel felitatjuk róluk a vizet, gyengén kiverjük. Egy jól záródó edénybe öntünk 1 evőkanál olajat, beleforgatunk egy szelet húst, ízlés szerint borsozzuk, meghintjük kakukkfűvel, megrakjuk 4-5 szelet gombával, a tetejére tesszük a következő szelet húst, a fenti módon fűszerezzük stb., amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejét megöntözzük a maradék olajjal és a borral, lefedjük. Egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük. Másnap a sütés előtt 1/2 órával kivesszük a hűtőből a húst. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A páclé felével kikenünk egy tűzálló tálat. A hússzeleteket a gombával együtt a sütőtálba fektetjük, megöntözzük a maradék páccal, lefedjük, és a sütőben kb. 45 percig pároljuk-sütjük. Levesszük róla a takarót, és további 15 perc alatt készre pirítjuk. A sütőedényben tálaljuk, tetejét megszórjuk vágott petrezselyemmel. Sült burgonya, burgonyakrokett, párolt zöldségköret illik hozzá. Szárított gombával - mindössze 20 g kell hozzá - szabad tűzön, roston is süthetjük, de a gombát külön edényben kell pirítani, mivel könnyen megég vagy belepottyan a parázsba!
 
Winelovers borok az olvasás mellé