Ismét ragyogó szereplés Brüsszelben!


2011. április 08., 10:47


Csak olyan bornagyhatalmak szerepeltek jobban a hazai borászatoknál a Monde Selection borversenyen, mint a franciák, spanyolok, portugálok, Dél-Afrika, de Olaszországot, Chilét, Németországot, Ausztriát, Ausztráliát már magunk mögé utasítottuk 4 arany és 9 ezüst érmünkkel! Külön érdekesség, hogy vörösboraink voltak sikeresek!
Ismét ragyogó szereplés Brüsszelben!
 
Alaposan ránk cáfoltak a hazai pincészetek igen sikeresnek mondható brüszeli vendégszereplésükkel. Míg néhány napja a Chardonnay du Monde és a Vinitaly kapcsán sajnálkoztunk a nagy borversenyek iránti hazai érdektelenségről, ezúttal tizenhárom magyar bor kapott érmet, köztük négy aranyat a Monde Selection 2011-es nemzetközi borversenyen! Közülük is a szekszárdi vörösök szerepeltek a legjobban.
 
Az utóbbi két év eredményeit sajnos így sem sikerült megismételnük, hiszen az egyedülálló év volt, mely talán megmutatta a magyar borokban rejlő potenciált. A 2010-es (12 arany)és 2009-es (8 arany) versenyeken ugyanis valóságos aranyeső hullott ránk, és közvetlenül a franciák, illetve spanyolok, portugálok mögött voltunk.
Az eredménylistákból mindenesetre az kitűnik, hogy a korábban érmet nyert borászataink szívesen visszatérnek a "tett színhelyére" (Fritz, Bodri tavaly is "aranyosak voltak"), és hogy a szekszárdiak valamiért különösen szívesen látogatnak Brüsszelbe.
Aranyos magyar borok:
Az ezüst is szépen csillog:
  • Bock, Villányi borvidék, Capella Cuvée 2006 
  • Cezar Vinery, Balatonmelléke borvidék, Cabernet Sauvignon Grand Selection 2007
  • Koch és Társai Szőlőbirtok és Pincészet, Villányi borvidék, Villanyi Cabernet Sauvignon Premium 2007
  • Mészáros Borház, Szekszárdi borvidék, Szekszárdi Merlot Válogatás 2007
  • Fritz Borház, Szekszárdi borvidék, Szekszárdi Kékfrankos 2008
    Szekszárdi Medicina Cuvée 2008
  • Vylyan Pincészet,  Villányi borvidék, Dobogó 2006
    Villányi Pinot Noir 2008
  • A hazai borok közül egyedüliként a Pannonhalmi Borház nyert ezüstöt fehér borral, a 2009-es évjáratú, chardonnay dominanciájú Pannonhalmi Hemina nevű házasítással.
A rangos nemzetközi versenyen ezúttal is a francia boroknak ítélték a legtöbb, összesen harminc érmet. Nagy aranyérmet egy francia, egy dél-afrikai és három spanyol bor kapott.
A Monde Selection, az 1961-ben Belgiumban alapított független minőségértékelő intézet célja, hogy megtalálja és elismerésben részesítse a világ legkiválóbb minőségű termékeit - vagyis nem csak borversenyről van szó. A versenyen 2000 óta szerepelnek magyar borok.
Winelovers borok az olvasás mellé