Máshol is szabad a szesz a parlamentben


2011. július 12., 20:33


A képviselők Magyarországon legálisan fogyaszthatnak alkoholt a Parlamentben. A brit kollégáik is, ők ráadásul jelentős árengedménnyel vásárolhatnak szeszt munka közben. Az egyszerű munkásembert viszont kirúgják, ha a munkahelyén alkoholt iszik.
Máshol is szabad a szesz a parlamentben
 
Az fn.hu tudósítása szerint, a munkára képes állapot azt jelenti, hogy megfelelő szintű egészségi, fizikai és szellemi állapotúak vagyunk a munkanap elejétől a végéig – áll a munka törvénykönyvében. De mi a teendő akkor, ha valaki részegen érkezik, vagy munka közben italozik?
A munkáltató kötelessége az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeinek megteremtése. Köteles rendszeresen meggyőződni arról, hogy az alkalmazottak betartják-e a szabályokat, így például általában joga van megszondáztatni dolgozókat. Ha valaki ittasan végzi a munkáját, akkor akár el is lehet bocsátani, fegyelmivel. Amennyiben a dolgozó egy ilyen vizsgálatot megtagad, akkor a munkaviszonyával kapcsolatos kötelezettségét vétkesen megszegi. Vannak olyan munkakörök – például a sofőrök, az egészségügyi dolgozók vagy a tanárok –, ahol külön jogszabály írja elő a józanságot. Ha kiderül, hogy alkoholt fogyasztott a delikvens, akkor eltilthatják a munkavégzéstől az adott napon.
 
A munkavédelemről szóló törvény szerint a munkavállaló csak akkor dolgozhat, ha biztonságos munkavégzésre alkalmas állapotban van. Emellett a munkaterületén a fegyelmet, a rendet és a tisztaságot is köteles megtartani.
Akik a szabályok fölött állnak
Mint arról az fn.hu már beszámolt: a parlamenti büfében legálisan árusítanak alkoholt, és az ott dolgozók vásárolnak is belőle rendesen. A képviselők viselkedését nem szabályozza olyan törvény, amely meghatározná, hogy a Parlamentben töltött „munkaidejük” alatt fogyaszthatnak-e alkoholt, avagy sem. A Házszabály sem tér ki arra, hogy mit szabad tenniük „munka közben”, és mit nem.
A munkahelyről hazafelé autózó képviselőket a mentelmi jog miatt például nem szondáztathatja meg a rendőr, ezt ugyanis csak tettenérés esetén teheti meg – például baleset okozásakor ellenőrizhetik az alkoholszintjüket. A mentelmi jogról rendelkező törvény szerint csak az Országgyűlés előzetes hozzájárulásával lehet bármilyen büntető vagy szabálysértési eljárást indítani vagy folytatni egy képviselő ellen.
 A teljes cikket itt olvashatjátok el.
 
Winelovers borok az olvasás mellé