Demeter Endre bora kapta a JuniWine címet

Németh Richárd
2011. szeptember 06., 10:57
Címkék:


Fennállása negyedik – buliba hajló – kóstolóját rendezte meg idén a fiatal magyar borászokat tömörítő közösség az etyeki Rókusfalvy teraszon, ahol a Junibor Egyesület tagjai Demeter Endre Furmintját találták az est legjobb borának.

Demeter Endre bora kapta a JuniWine címet
 
Szakmai közösség „juniborászokból”. Ingben, pólóban, tornacipőben, lazán. Időnként összeverődnek Etyeken Rókusfalvy teraszán, hoznak két-két bort, meg egy dj-t, és hadd szóljon. Borozgatnak, boroztatnak. Búcsúznak a nyártól, köszöntik az őszt, a szüretet. (A cikk a hirdetés után folytatódik!)
 
Későn érkeztünk. A fene gondolta volna, hogy ezek ilyen hamar, este kilenckor már elpakolják a borokat. Mi meg komótosan végig akartunk ballagni a fehéreken, majd a vöröseken. Ebből aztán az lett, hogy megkóstoltuk ifj. Dúzsi Tomi első borát, egy fehér 2010-es Pinot Noirt, Demeter Endre 2009-es Furmintját, ifj. Szepsy 2009-es Hárslevelűjét, meg Árvay Angelika beleöntötte az Édesem utolsó nyitott palackjának maradék 2 decijét a poharamba, mondván: „kezdődik a buli”. Ennyi.
Demeter Endre bora kapta a JuniWine címet
Szerencsémre legyen mondva, épp e fenti tételek egyike, a mádi dr. Demeter Endre bora lett az est befutója. Hogy ez pontosan mit is jelent? Azt, hogy egy éven át az ő 2009-es száraz tokaji Furmintja viseli a JuniWine címet, amelyet Hernyák Tomi etyeki borásztól, a vándordíj korábbi birtokosától vehetett át.
Mert ez a fiatal magyar borász csapat az évi rendes etyeki buliján kiválasztja azt a bort, amelyet ők maguk, így huszonhatan, a legjobbnak vélnek a saját zárt körükben.
Nem lehetetlen közéjük bekerülni, de azért vannak elvárások. Hogy ezek pontosan milyenek, arról remélhetőleg a villányi Pécsi-Szabó Dénest faggathatjuk hamarosan. A Janus Borház ifjú borásza ugyanis aspiráns.
Persze, ha már itt tartunk, arról se feledkezzünk meg, hogy van ennek a juniboros csapatnak egy komoly elhivatottsága is. Nemcsak arról szól ez az egész, hogy hébe-hóba összejárogatnak, elpoharazgatnak egymáséiból, megajándékozzák egymást különféle elismerésekkel, aztán kalap, kabát. A Junibor Egyesület célja, hogy eljuttassák a bor üzenetét a saját generációjukhoz. Teszik ezt főként úgy, hogy a leendő szőlész-borász hallgatóknak lehetőséget biztosítanak szakmai gyakorlatra a saját borászatuk háza táján.
Demeter Endre bora kapta a JuniWine címet
A mesterséget így egyenesen, Gerééktől, Bockéktól, Árvayéktól, vagy Frittmanéktól (hogy csak pár nevet említsek) tanulhatják a diákok. Emellett a Junibor víziója az, hogy rövidesen a külföldi gyakornoki programokat is elérhetővé tegyék a pályájukon most indulók számára. Részletek az oldalukon.
Visszatérve a bulira, végülis nem maradtunk vörös nélkül, hála Takler Andrisnak. Az utolsó tiszta képem, hogy egy üveg 2008-as Cabernet Franc-t a kezembe nyom, meg hogy Gál Helgát, a magyar eu elnökség hivatalos sommelier-jét látom „cool elegant”-ban (értsd: gyöngyvásznas sportcipőben) csörögni Chromeora.
Winelovers borok az olvasás mellé