A Balatonfelvidék kézművese

Hradszki Róbert szövegésfotó
2008. november 11., 17:29


Tóth Sándor a nagytestű borok híve. Borai a bortermelő keze nyomát őrzik magukon. A fehérboroknál hazánkban szokatlan 3-4 éves érési periódussal dolgozik, borai ez alatt az idő alatt hozzák elő szépségüket.
A Balatonfelvidék kézművese
 
Két termőhelyen, 33 hektáron (nagy családi gazdaság) gazdálkodik a Káli-medencében, a misztikus hangzású Táltos-hegyen (innen származik olaszrizlingje) és törzsgyökeres monostorapátiként az Áldozó lankáin, ahol a Scheller szőlőbirtok pincészete is található. A névválasztásban a régóta e helyt gazdálkodó ősök játszottak szerepet. A Scheller Szőlőbirtokot 1722-ben alapította a Goríziából (az akkori Osztrák, Illir tenger-mellék tartományból) erre a vidékre érkező patrícius család sarja, Scheller Károly. A Scheller Szőlőbirtok mai tulajdonosa a Pannon Bormíves Céh (a csúcs minőségű magyar borokat termelő szőlőbirtokosok szűk körű egyesületének) alapító tagja.
Tóth Sándor kézjegyét olyannyira őrzik borai, hogy nemhogy a fajtajelleg, de még a terroir sem érződik annyira rajtuk, mint a borász ízlése. Mindamellett az ásványiasság jellemző jegye borainak, csakhogy nem ez a fővonulat. Szó mi szó: igen összetett, nehezen megfejthető borok ezek! Személyesen, a fehérborok kedvelőjeként örömmel tölt el, hogy érett gyümölcsből szüretelt, a vörösökhöz hasonlóan készülő (héjon tartás), és hosszan érlelt, a seprőn tartást és más borászati technológiákat, furfangokat is alkalmazó, ezáltal kivételesen szép, komplex fehérek is születnek hazánkban. Szegényebbek lennénk Tóth Sanyi bácsi borai nélkül.  
 
A Balatonfelvidéki borvidéken található Káli medence (ma a  Balatonfelvidéki nemzeti Park területe) már a középkorban a magyar királyok udvari bortermő helye volt.

Áldozó - a Káli medence misztikus tája
A Sceller szőlőbirtokon a hozamok erősen limitáltak (30-40 hl/ha), hajtás és fürt-válogatással dolgoznak. A szüret jellemzően nagyon kései, 10 éves átlagban a leszüretelt szőlő cukortartalma 19,8 Kl˚.
Nem csak a hagyományokra építenek, hiszen számítógépes francia csúcstechnikára alapozott szőlőfeldolgozó rendszer - amelyre az áztatás és a rendkívül alacsony nyomású lé-elválasztás a jellemző - segíti a borász munkáját. a 18 ˚C alatti irányított erjesztést, minden esetben malolaktikus erjesztés követi, és hosszú seprőn tartás, hosszú időtartamú (gyakran fahordóban történő) érlelés. Ezzel a nem könnyű technikával egyre több borász kísérletezik-játszik mostanában, ám Tóth Sándorhoz hasonló következetességgel senki más.
A Káli medencében - az Áldozóban és a Táltoshegyen - a vulkáni eredetű talajok ásványi anyagokban – különösen magnéziumban és vasban – rendkívül gazdagok, ez a borok íz-zamatvilágában is megjelenik. A vidék geológiailag és talajszerkezetileg a Somló ikertestvére.
A birtok központjában a föld mélye egy római villa romjait őrzi, míg a pincét az északi szelektől egy 3 évezredes földvár maradványai óvják. A szomszédos domboldalon egy 1117-ben alapított bencés monostor romjai romantikus hangulatot teremtenek a középkori búcsújáró helyként számon-tartott forrás finom, illatos vizének csobogásával. Ismerjük e hírneves borokat is termelő monostor egyik XIII századi pincemesterének – János mesternek – a nevét is. A közelben számos vár- és kolostorrom, mellettük a Kőtenger, a Hegyestű és még sok más érdekesség található.
Winelovers borok az olvasás mellé