A legtöbbet telepített fajta Bordeauxban
Sokszor csak a jobb parttal hozzák összefüggésbe, de az egész területen szép számban van, csak Medocban kisebb jelentőséghez jut. Hamarabb virágzik, mint a Cabernet, ezért jobban ki van téve a fagyveszélynek. A fürtje közepesen tömött, a héja vékonyabb, ezért fennáll a rothadás veszélye. Több odafigyelést (például több permetezést) igényel. Előnye azonban, hogy nem árt neki annyira a nyirkos vagy hideg talaj. Nemhiába Észak-Olaszországban is előszeretettel ültetik. A fő talajtípusai a mészkő, a homokkő (St-Émilion), az agyag (kis mértékben kavics Pomerolban), ezek kedveznek neki. Képes nagy hozamokra is, ám ha hagyják elszaladni ebbe az irányba akkor legtöbbször "el is tolják" a minőséget. Amire még fontos nagyon odafigyelni a terméskorlátozás mellett, az a szüret megfelelő időpontjának a kiválasztása, mert a savakat feltétlenül meg kell őrizni - ha túl alkoholossá válik és a savak csökkeni kedzenek: elpuhulhat a bor. Mivel a Cabernet-vel sok mindenben éppen ellentétes, úgy tartják jól kiegészítik egymást a házasságuk során. Más tulajdonságaikban pedig éppen hasonlítanak egymásra - nem egyszer mondták már a Merlot-ra, hogy „Cabernet fájdalom nélkül". (A fájdalmat az asztringenciára - a húzó érzésre a szájban, amely elsősorban a csersavtól ered - értik.)
Milyen bort adhat
A könnyen érthetősége előnyére válik, ettől független olykor mégis csak nagyon nehezen tudják meghatározni teljes pontossággal, amikor beszélnek róla.
Enyhe klímán elsősorban piros húsú gyümölcsök (eper, szeder, málna, szilva, cseresznye), közepes savak és test mellett közepes vagy közepesen magas alkohol, és legtöbbször alacsony, de közepesnél nem magasabb tannin jellemzi.
Meleg klímában a piros gyümölcsök inkább sötétebbé vagyis fekete gyümölcsökké változnak (feketeribizli, ribizli, fekete olíva, párolt szilva, főzött gyümölcs), közepes vagy alacsonyabb savak, telt test és magas alkohol mellé remélhetőleg jól beérett tanninok is párosulnak. Ilyenkor sokszor nagyon alkoholos és dzsemmes, csokis, gyümölcskenyérre emlékeztető ízeket is hordozhat - nem feltétlen mindenki kedvence.
Természetesen meghálálja az okos fahasználatot is, ilyenkor komplexebb, toast-os, vaniliás, mogyorós (mindenféle mogyoró), de toffee-t, kókuszt és esetleg egyéb aromákat is felvehet. Egy jó Merlot is tud palackban fejlődni, persze ehhez már fiatalon meg kellett lenniük a megfelelő feltételeknek. Ilyenkor tabak, föld, cédrus jelenhet meg benne, de akár vegetális is lehet. (Ha a vegetális jegyek túl fiatal korában jelentkeznek, akkor valószínűleg túlterhelték a szőlőt). Bőrös, szalonás illat- és ízvilág is megmutatkozhat benne. Színben általában nem annyira mély, mint a Cabernet, de selymesebb struktúrával rendelkezik.
Hollywood itt-ott és mindenütt...
A Merlot szőlő szinonímái: Merlot Noir, Bigney, Crabutet Noir, Petit merle, Vitraille, Médoc Noir (nem azonos a Kékmedoc-al - vagy korábban Medoc noirral - Egerből, ez valószínűleg a Mondeause-sal azonos).
A
Sideways című film a Pinot Noir-t magasságokba emelte, a Merlot-t pedig a földbe döngölte.
El sem tudjuk képzelni, hogy egy film hatására ekkora divat válik az egyikből, míg a másik lezuhan a pincébe... Sok borász, aki Pinot-t csinált, meggazdagodott, míg sokak az átoltás mellett tették le a kalapjukat a "film utáni érában". Elképesztő, hogy egy film és ennyi félreinformáltág hatására ez történik egy szőlővel. Mert a filmbeni főszereplők, ha a Merlot szőlőt nem is szerették, de azért a Chateau Petrus-ről rossz véleményük biztosan nem volt. Egy palack Petrus ára pedig átlagosan 1000 Euro felett mozog, és sosincs problémája monsieur Mouiexnek az értékesítéssel. Ez pedig általában 100% Merlot Pomerol-ból.
Merlot a világban és Magyaroszágon
Bordeaux-t már említettük - mint a leggyakrabban telepített fajta fontos szerepet játszott a borvidék kiemelkedésében. Franciaországban gyakran lehet még találkozni vele Bordeaux mellett Bergeracban (amely majdnem St-Émillion folyatatása), délen a Languedoc – Roussiloni vidéken, de délnyugaton sem idegen. Olaszországban észak mellett (Friuli, Veneto) és a Toszkán borvidéken is megmutatkozik nem egyszer, részint önmagában, de a Szuper Toszkánok fontos elemeként is. Svájcban Ticino vidéken készülnek szép példái. Az újvilágban Chile az egyik fontos hazája, sokáig tévesen úgy hitték, hogy a Carmenera: Merlot. Amikor a tévedés kiderült, megfeleződtek a Merlot ültetvények (mivel eredeti nevükön jegyezték őket ezután), de még így is szép számban „maradtak"... Maipo és Rapel környékéről igen szépek a tételek, de Acongagua sem szégyenkezhet. Sem árban, sem pedig minőségben. Az Egyesült Állámokban pedig nem csak Kaliforniában (Sonoma, Napa) lehet szép Merlothoz jutni, hanem Washingtonban (Yakima völgye) is.
Magyarországon elsősorban Balatonbogláron, Szekszárdon, Villányban, Egerben és az Alföldi borvidékeken találkozhatunk a szőlővel.
És - ahogy már a bevezetőben is említettem - magyarföldön is készülnek szép tételek. Nemrégiben kóstoltam Szekszárdon a Vida pincészettől a La Vida Merlot 2003-ast - és igaz az ára is magas volt, de a bor minősége is! Megállná helyét a legtöbb nemzetközi klasszis mellett is. Az ár pedig csak a végén jutott újra eszembe, de akkor már mellékes volt. Szekszárdon kívül Egerben is nagyon jól érzi magát, de ugyanúgy a Dél-Balatoni borvidéken és Villányban is nagyon korrekt Merlot-kal lehet találkozni.