A bor és a pogácsa duója


2006. szeptember 05., 12:18


A 15. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál gasztronómia főszereplője a POGÁCSA lesz, úgyis, mint hungarikum, úgyis, mint a borozgatás elengedhetetlen kelléke. Tudják, hogy hazánkon kívül sehol a világon nem sütnek kelt pogácsát?
 
Ahhoz, hogy közkincs legyen, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Kht. pogácsarecept-versenyt hirdetett a Metro hírújság hasábjain, a Mindmegette.hu weboldalon, a radiocafé 98.6 támogatásával. A pályázatra rengeteg recept érkezett. A válogatást népszerű személyiségekből, szakemberekből álló zsűri végezte el. A zsűri tagjai voltak: Benke László mesterszakács, Borbás Mária, televíziós szerkesztő, Endrei Judit televíziós személyiség, Frank Júlia gasztronómiai szakíró, T. Dr. Bereczki Ibolya néprajzkutató. A zsűri alig-alig győzte az értékelést, még elolvasni is nagy munka volt, hát még a legjobbakat kiválasztani és megsütni! Mert a pogácsa "jóságának" próbája természetesen maga az elkészült pogácsa! Az értékelés szempontjai: milyen a recept leírása (vagyis a leírtakat el lehet-e készíteni); mennyire ízletes, milyen a külleme, van-e benne különleges, újszerű ötlet. Mennyire eteti magát. A beérkezett pályamunkákból úgy látszik, háziasszonyaink szeretik a pogácsát enni is, sütni is. Örömmel nyugtáztuk, hogy ezt az igazi, hamisítatlan hungarikumot sok férfi is szívesen süti, nem csak a hölgyek izzadnak a forró sütő mellett. A beérkezett receptek nagy része nem okozott meglepetést, vagyis ismert, hagyományos pogácsák elkészítésének leírásait tartalmazta, azonban számos olyan receptet is találtunk, amely összetételében valóban újszerű volt, és kimondottan egészséges alapanyagokat tartalmazott.

A próbasütéskor pontosan követtük a receptek előírásait, tehát pontosan azt és úgy sütöttük meg, amit és ahogy leírtak. (Pontosabban nem mi, hanem Szűcs Árpád, a Taverna Étterem mestercukrásza sütött.) Néhány sótlannak, íztelennek bizonyult, bár egyébként kitűnő állagú, jó nyersanyag-összetételű és gusztusos küllemű volt. Zsűri társaim nevében is mondhatom: a receptek beküldői túlontúl óvatosak voltak, amikor nem mertek fűszerezni.
A Borfesztivál budavári rendezvényén, a Borkiállítás és Vásáron szeptember 6-10. között a díjnyertes pogácsákat megkóstolhatják. Látványpékségben, az Önök szeme előtt sütik majd a dülöngélő tepertőst, káposztást, juhtúróst, krumplist és még jó néhányat, hogy a kemencéből forrón kikerülő, ínyt csiklandó, illatos, sós süteményeket frissen fogyaszthassák a legkiválóbb borok mellé. Szép bor és friss pogácsa együtt: a duó csodálatos gasztronómiai élményt fog nyújtani!

Frank Júlia
 
Winelovers borok az olvasás mellé