A bor szerepe a zsidó vallásban


2006. május 04., 17:44


Az Ószövetség szerint az első borász Noé volt, aki az özönvíz elöl megmentette a szőlőtőkét, majd az első erjesztett alkoholos italt a szőlőből állította elő vagyis a bort is neki tudatosítják. És a mámorító hatását is ő érezhette először a sátra közepén.
A bor szerepe különbözö jelentéségű és erősségű az egyes vallásokban. Egy azonban bizonyos, hogy a bor valamilyen szerepet valamennyiben betölt. Ebben a fejezetben a zsidó vallásban betöltött szerepét vesszük a nagyító allá.
 
A kosher életnek nagyon komoly és szigorú szabályai vannak ami az étkezést illeti. Tiltja a vágott körmű patás állatok elfogyasztását, valamint minden olyan állat amely "tisztátlan" (pl.: túl közel van a teste a földhöz). Hús vért nem tartalmazhat és a tejterméket szigorúan el kell különíteni még a konyhában is. Valamennyi szabály megtalálható a Torában, Mózes könyvében.
Hasonló rendeletek vonatkoznak a kosher borra is. Elsőre ha kosher bort kóstoltunk (vakon) nem is tűnik talán fel, hogy ez különbözik a "nem kosher" bortól. Bár nem volt ez mindig így, de az utóbbi időben sokat javult a minőségük. Alapjában véve ugyanazokról a szőlőfajtákról van szó, a vitis vinifera családról, amiből a kosher bor is készül. A lényeges különbség az előállításban található.

Kosher bornak a következő szabályoknak kell eleget tennie:
  • A szőlőnek a negyedik évében kell lennie, mielőtt bort készítenek belőle
  • A termőterületet minden 7.évben parlagon kell hagyni (a Bibliai szőlőterületekre hivatkozva)
  • A dűlőben csak szőlő legyen megtalálható, vagyis semmilyen más termés ne legyen a szőlőn kivül a földben
  • Csak szombat tartó zsidó végezheti a munkálatokat, amiután a szőlő megérkezett a pincébe, valamennyi eszköznek "tisztának" kell lennie, vagyis a megfelelő anyagokból kell felszentelve készülnie.
 
A szüretet tehát lényegében bárki végezheti, de ahogyan a szőlő bekerül a pincébe onnantól fogva már csak a szombat tartó rabbi és avatott személyzete kezelheti. Nem csak a vallási ünnepekre, hanem hétköznapokra is készülnek kosher borok. Alapvetően kettő csoportot különböztetünk meg.
A mevushal vagy meshuval (főzött), amit felforralnak és úgy sterilizálnak. A nem mevushal, amelyet csak szombat tartó zsidó szolgálhat fel és ihatott, lényegében a zsidó húsvétra, ünnepre-szertartásra készült.
Mi történik, ha valaki aki nem tartozik bele ebbe a körbe "megfogja" a kosher bort? Tréfflivé vállik. Ismerős név a magyar bor piacról? Egy nagyon könnyű édes (hűtéssel leszabályozott) vörösbor - a pincészetben még régebben készítetettek kosher bort.
Ma a kosher bor készítéséhez inkább a villám pasztörizálást (a sterilizáció modern formája) alkalmazzák.
Számos helyen lehet már kosher borral találkozni, a cimkén erre utaló jelet könnyedén fel lehet fedezni. Olyan híres pincészetek is készítenek kosher bort, mint a Lafite-Rotschild. Izraelben minden bizonnyal a leghíresebb és legjobb termőterületek a Golat fennsíkon és Carmel hegyen találhatóak.
Shalom és Leháim.

Kielmayer Kristian
Winelovers borok az olvasás mellé