A rozé marad rozé

Hradszki Róbert szövegésfotó
2009. július 24., 13:24


Az Európai Bizottság visszavonta javaslatát, hogy fehér és vörös borok keverésével lehessen rozé bort előállítani. A rozé hagyományosan kékszőlőből készül, a rá jellemző saját eljárással.
A rozé marad rozé
 
Brüsszelben idén tavasszal azt javasolták, hogy azokat a borokat is rozéként lehessen forgalmazni, amelyek fehér- és vörösbor összeöntéséből készülnek. A "pancsolás"  (a fehér és vörösbor keverése valójában un. kupázs eljárás) ellen Magyarország szólalt fel elsőként. Az elnevezésben sikerült is distanciát biztosítani a hagyományos és az új rozé között, végül azonban mások tiltakozására annyira felpuhult a brüsszeli álláspont, hogy elvetették a tervet.
Az Európai Bizottság azután volt kénytelen visszavonni ajánlását, hogy Franciaország, Olaszország és Magyarország is felléptek a tervezett borkészítési eljárás bevezetése ellen. Így mégsem fog megváltozni a jelenlegi rozé készítési gyakorlat - továbbra is csak kékszőlőből készülhet.
 
Különösen a franciák ellenezték a tervet, álláspontjuk szerint a keverés tönkretenné a hagyományos rozék imázsát a világban.
Magyarország és a nagy rozé hagyományokkal rendelkező országok számára tehát kedvező döntés született, ám bizton állíthatjuk, hogy a fogyasztók sem jártak rosszul. 
A kevert rozé a tiltakozók szerint minőségben, ízvilágban messze elmaradt volna a valódi rozéktól.
Winelovers borok az olvasás mellé