Hazai borválasztási szokások: a fajta és a pincészet a lényeg

Agrárszektor
2011. április 26., 00:19


Borvásárláskor a szőlőfajta és a pincészet játsszák a legfontosabb szerepet, míg a csomagolásra csak kevesen figyelnek - derült ki a KutatóCentrum és a Marketing&Media közös villámkutatásából.
Hazai borválasztási szokások: a fajta és a pincészet a lényeg
 
A felmérés kimutatta, hogy a magyarok kedvelik a bort: a 18-64 évesek 85 százaléka legalább alkalmanként iszik valamilyen bort, közülük is elsősorban a férfiak, a felsőfokú végzettségűek és a fiatalok.
Annak ellenére, hogy a hazai vásárlók jellemzően árérzékenyek, borvásárláskor ez csupán a harmadik legfontosabb tényező, a szőlőfajta és a pincészet is megelőzi a sorban. A válaszadóknak a csomagolás számít a legkevésbé, mindössze a megkérdezettek 15 százaléka tartotta lényegesnek a külcsínt, közülük is elsősorban a fiatalok és az alacsony végzettségűek figyelnek erre. A piaci adatok is ezt igazolják: a GfK Hungária felmérése szerint ugyanis az elmúlt évben nőtt a közvetlenül a kistermelőktől vásárolt, valamint a műanyagpalackos kiszerelésű borok forgalma is.
Legtudatosabban a felsőfokú végzettségűek válogatnak – állapítja meg a kutatás. Náluk a szőlőfajta mellett a régió és a pincészet is kiemelt szerepet játszik, ugyanakkor ők az árra és mások ajánlására is jobban odafigyelnek. A korosztályokat vizsgálva is láthatunk eltéréseket a fogyasztási szokásokban: a legtöbb szempontot a 18-24 évesek mérlegelik, a szőlőfajta, az ár, az évjárat, a csomagolás és az ajánlás is nagyobb szerepet játszik választásuk során, mint az idősebbek esetében.
A válaszadók legszívesebben otthon vagy vendégségben fogyasztanak bort, emellett a férfiak 42 százaléka pincészetekben és borászatokban is előszeretettel kóstolgat. A megkérdezettek egynegyede emellett étteremben, illetve boros rendezvényeken is poharazgat. A szórakozóhelyeken már kevésbé népszerű a borozgatás, ha mégis, inkább a 18-24 évesekre, valamint a férfiakra jellemző.
A kulturális borfogyasztók – akik pincészetben, borászatokban, illetve a kapcsolódó rendezvényeken is kóstolgatnak – választanak a legtudatosabban: a szőlőfajta, a pincészet, az évjárat, a régió és az ajánlás is náluk játssza a legfontosabb szerepet, míg az árra kevésbé figyelnek. Ez utóbbi tényező a csomagolással együtt a szórakozóhelyen borozgatók körében nagyobb hangsúlyt kap
 
Winelovers borok az olvasás mellé