Magyarország legjobb sommelier-je!


2010. szeptember 07., 14:07


Augusztus 27-én eldőlt, hogy ki Magyarország legjobb sommelier-je. A sommelier (pohárnok) a csúcsgasztronómia főszereplője, aki a borok és ételek párosításának nagymestere. Az augusztus 26-27-én lezajlott XVII. Sommelier Magyar Bajnokság döntőjén Cseke Gábor (Hotel Great Fosters - Egham, Surrey, Egyesült Királyság) bizonyult a legjobbnak, ő fogja képviselni hazánkat 2010. évi Sommelier Európa Bajnokságon november végén Franciaországban, Strassbourgban.
Magyarország legjobb sommelier-je!
 
A megmérettetésen induló sommelier-knek komoly, nemzetközi szintű követelményeknek kellett megfelelniük. Az elődöntőben 90 perc alatt előbb egy 25 kérdésből álló tesztet kell kitölteni, 2 párlatot felismerni (származási hely, fajta, márka), valamint 2 bort írásban részletesen jellemezni. A gyakorlati feladatok során egy bort dekantálni kellett, majd a poharakba töltött bort egy választott idegen nyelven le kellett írni. A döntőben a színpadon berendezett kvázi-étteremben helyzetgyakorlat-szerűen kellett helyt állni. A versenyző éttermi szituációban, mint az étterem fősommelier-je fogadta a vendégeket, akik „nem beszéltek magyarul”, tehát angolul kellett pezsgőt ajánlani és felszolgálni nekik. A továbbiakban adott ételsorhoz italsort kellett ajánlani, az italok között szerepelnie kellett három külföldi tételnek is. Ezután bort kellett dekantálni a következő asztalnál, ezt egy hibás borlap szóban történő kijavítása követte, majd felkészülés nélkül, az igen nagyszámú néző előtt rögtönözve kellett 3 bort 5 párlatot minél pontosabban leírni-felismerni. Ezt szivargyújtás követte, majd a három döntősnek egyszerre egy 1,5 literes palack Moet et Chandon pezsgőt kellett kitöltenie 12 pezsgőpohárba úgy, hogy ne maradjon a palackban illetve hogy minden pohárba ugyanannyi jusson. A 3 versenyző az utolsó számot kivéve egymás után szerepelt. A döntőn a versenyzőknek a rendelkezésre álló tiszta idő 50 perc volt, amely a feladatonként meghatározott időkorlátokból adódódott össze. Mindhárom versenyző munkájáról videofelvétel készült a zsűri munkájának megkönnyítésére, a nézők így nemcsak a nézőtérről, hanem a vászonra kivetített közelképen kinagyítva is követhették a versenyzők mozdulatait. Ritkán látni ilyen jól szervezett, gördülékeny és látványos bor-gasztronómiai rendezvényt.

fotó:Kisalföld
A Sommelier Magyar Bajnokság 2010 versenyzői
  • Angerman László –  Budapest
  • Cseke Gábor, Hotel Great Fosters-Egham, Surrey – London
  • Csitkovics Bence, Peter Schandl Weingut und Buschenschank – Rust
  • Faragó Dorottya, Spirit Hotel Thermal Spa Sárvár
  • Klemens Ádám, Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. –  Budapest
  • Molnár György, Déryné Étterem és Bisztró – Budapest
  • Németh Ágnes, Hamu és Gyémánt Kiadó Kft. – Budapest
  • Sutus Attila, Corus Hotel Hyde Park – London
  • Varga Norbert, Prímás Pince – Esztergom
  • Waller Zoltán, Déryné Étterem és Bisztró
A győztes Cseke Gábor 28 éves, a Vendéglátóipari Főiskolán végzett a vendéglátó és szálloda szakon, majd a londoni WSET-en (Wine and Spirit Education) tanult, most végzi a diplomakurzus utolsó évét. Angolul és németül beszél, itthon a Lou Louban dolgozott, 2007-től a surrey-beli Hotel Great Fosters kastélyszálló pohárnoka.

fotó: Borravaló
A második helyen Molnár György (Déryné Étterem és Bisztró), a harmadikon Sutus Attila (Corus Hotel Hyde Park –  London)  végzett. Megjegyzendő, hogy Németh Ágnes, a magyar Decanter főszerkesztője, aki azért jelentkezett a versenyre, hogy belülről írhassa meg a történetet, profikat maga mögé utasítva az ötödik helyen futott be. Negyedik helyezést ért el Varga Norbert, az esztergomi Pírmás Pince sommelier-je.
 
A zsűri elnöke Kozma Kálmán, a Magyar Sommelier Szövetség elnöke volt, tagjai: Fabók Mihály, a Gundel Étterem sommelier-je, örökös magyar bajnok, Ferenczy Zsolt soproni sommelier magyar bajnok, Jakabffy László gasztronómiai szakértő,  Kecskés Péter szlovák sommelier bajnok, a Szlovák Sommelier Szövetség alelnöke, dr. Kosárka József borakadémikus, Kovács Gábor a szövetség titkára, dr. Rohály Gábor nemzetközi borakadémikus és Voleszák Zoltán Schnitta-díjas éttermi mester, a Soproni Vendéglátóipari Szakközépiskola igazgatója.
A Sommelier Bajnokság döntőjének moderátora volt Kovács Antal örökös sommelier magyar bajnok és a legutóbbi magyar bajnok, a soproni Lukács Szabolcs a rendezvény szervezőjeként, illetve moderátoraként nem indulhatott az idei bajnokságon.
A professzionális verseny mellett az amatőr borszeretők is számot adhattak tudásukról az I. Pannon Borkedvelő Kupa keretében. Itt Dobos Tamás végzett az élen Somfalvi András és Fekete Zoltán előtt.
Winelovers borok az olvasás mellé