Fehér borok:
- erőteljes fajtajelleg, gazdag gyümölcsaromák
- a magas természetes alkoholtartalom mellett, harmonikus savak
- érett szőlő aromák megjelenése a bor illatában és ízében egyaránt
- Tokajban sok és jó minőségű, tiszta ízű. karakteres aszúszemek, kissé alacsonyabb cukortartalom mellett
- Összességében az előző évinél üdébb gazdagabb, jobb savharmóniájú borok
Vörös borok:
- mély színintenzitás
- erőteljes fajtajelleg, a borok elsődleges gyümölcs és erjedési aromákban való gazdagsága
- a termőhely karakterének hangsúlyosabb megjelenése a tudatosan termelt október közepe után szüretelt szőlő borainál
- magas, általában érett tannin tartalom, magasabb savtartalom (almasavbontás!)
- jó évjárat volt, jó néhány kiemelkedő minőségű vörösborral
- a kiemelkedő minőségű borok esetében hosszabb idejű érlelés
- „Kékfrankos évjárat”
- tudatos szőlőtermeléssel kiváló minőségű borok
Összefoglalás
Milyen is volt a 2008-as évjárat?
Embert próbáló, úgy nyáron a növényápolás és a növényvédelem során, mint ősszel a szüret és a szőlőértékesítés során. A termés mennyisége közepesnél jobb volt, minősége ennek ellenére sok esetben még a viszonylag nagy termés mellett is kiváló. Egyenletes jó borminőség, tudatos szőlőtermeléssel jó borászati technológiával kiváló fehér- és vörös borok évjárata. Tokajban sok aszú, alacsonyabb cukortartalommal, de tiszta, finom Botrytis-es aromákkal.
A borminőség tekintetében soha rosszabbat, a szőlő- és borértékesítés szempontjából csak jobbat kívánhatunk magunknak. (Olasz vörösbor tenger)