Pohárnok vagy sommelier?


2006. március 08., 15:53


Már az elején leszögezem, hogy én szigorúan ragaszkodom a POHÁRNOK kifejezéshez. Az írásomban hivatkozás gyanánt a 'sommelier' szót is alkalmazni fogom. De miért használjunk feleslegesen idegen szavakat, amikor magyar szavak is kitünően tudják helyetesíteni külföldi testvéreiket.
Pohárnok vagy sommelier?
 
A sommelier francia szó, és mint olyan sok minden a világ borászatában, adoptálva lett a franciáktól, hollott lenne magyar szó is rá, cuvée-házasítás, barrique-új kishordó, sommelier-pohárnok és még sokan mások. Itt van például a terroir szó, amit valóban nehéz egy szóval megmagyarázni, lefordítani, én erre röviden a 4T-vel hivatkozok. De miért hagyjuk a francia borimperalizmust egy nagy tradiciókkal rendelkező országra, mint Magyarország átterjedni - elég, ha az új világ 'esik áldozatul'.

A sommelier, mint foglalkozás, hivatás a franciák reneszánsz korszaka alatt alakult ki. A feladatuk volt a bor és étel tartalék felhalmozása a nemesek számára, és azok mennyiségére és minőségérért is ők feleltek. Továbbiakban az első harapás és korty is az övéké volt, amivel előkóstolt és ha mérgezet volt az étel vagy ital ök tudták meg először. Mátyás király udvarában is dolgoztak ilyan hivatású emberek, és minden bizonnyal nem sommeliereknek, hanem pohárnokoknak hívták őket.
 
Ma az USA-ban a pohárnokok inkább 'wine steward' vagy borvásárlóként (wine buyer)-nek szeretik magukat nevezni. Köszönhetően a 80-as években készült karikaturáknak, ahol a kóstolócsészéjükkel (tastevins) ábrázolták őket, ahogyan a nagyon drága bort probálják a vendégnek az éttermeben eladni. A pohárnok feladata az éttermen belül és kívül található meg. Az ital beszerzése, az étlaphoz igazítva, további különlegességek feltérképezése, személyes kapcsolattartás, az ital (nem minden esetben csak bor) karbantartása, felszolgálása, és még rengeteg más.

A pohárnokot én nagykövetként látom a bor (termelő) és a vendég között folytatott beszélgetéssel és munkájával. Ma Magyarországon számos iskola létezik (bár a pohárnok-oktatás nem megoldott kérdés), ahol el lehet sajátítani az alaplépéseket.

Bízom benne, hogy egyre többen lesznek majd, akik érdeklődnek a bor világa után és ezáltal a jobbnál jobb 'boriskolák' (nem borászat) létszáma is növekszik.

Kielmayer Kristian