Vezzessünk kóstolási naplót!

Kielmayer Kristian
2006. április 13., 17:38


Minden bizonnyal sok mindenkinek megvan a kedvenc bora és kitűnően ismeri. Termelő, évjárat(ok), borvidék, szőlő, dűlő és minden más ami még fontos, hogy azonosítható legyen.
Vezzessünk kóstolási naplót!
 
De a borban éppen az az egyik szép dolog, hogy sose lesz unalmas változhat évjáratról évjáratra, dűlő, a borász image alapján hozzá ad, kivehet (a jó értelemben) belőle. Ha részt veszünk borkóstolókon leggyakrabban a kóstolási sor előttünk van a legfontosabb adatokkal, amivel ha majd meglátjuk a polcon a bort be tudjuk azonosítani és sikerrel ki tudjuk választani a többi közül.

Gondoljunk bele őszintén, hogy hány bort ismerünk pontosan a világból amit kóstoltunk és megtetszett vagy fel keltette az érdeklődésünket fejből. Mert ugye az történik, ha nem jegyzünk le valamit elfelejtődik, eltűnik. Ez történt volna a történelemben is ha nem lettek volna könyvek, krónikák, írásos források, anyagok, információk vagy éppen tárgyi, kultúrális emlékek amiket felfedezzenek. Így van ez a borral is. Ha meg van az információ (palack/kóstolási jegyzet), akkor nem szál el, vagy a véletlenre kell bíznunk, hogy majd újra rábukkanunk és itt például az évjáratnak nagy szerepe lehet a különbségben (gondoljunk csak a nagyon meleg 2003 évjáratra és az enyhébb 2004-re, ugyanaz a termelő, dűlő, stb. stb).
 
Valamennyi borszakértő ajánlja, hogy vezzesünk kóstolási naplót valamilyen formában a legfontosabbakról. Mielőtt elkezdünk a borról írni a következő (előzetes) információkat érdemes lehet feltűntetni:
-Kóstolási dátum, hely, állapot
-Termelő, név, borvidék, szőlő, márka
-Évjárat
-Palackozás, alkoholtartalom, valamint minden további információ ami a címkére (hátcímke is) fel van tüntetve és érdemesnek tartjuk a lejegyzésre
-Ár
A legfontosabb, hogy a bort 100%-ig be lehessen azonosítani. Majd kezdhetjük a bor leírását:
-Látás (tisztaság, szín, mélység, stb.)
-Szaglás (aroma, mélység, állapota, stb.)
-Íz (száraz/édes, sav/tannin, összetevők, aroma, egyensúly, stb.)
Konklúzió: Eltarthatóság, minőség (esetleg ár - érték függvénye), összkép, érték.
Illetve minden mást érdemes lejegyezni amit fontosnak tartunk, vélemény meglátás, ételpárosítás, stb.

A lejegyzés történhet több formában kóstolási jegyzetbe, könyvbe, kártyarendszerbe (amit a kedvünk szerint alakítunk, rendszerezünk), számítógépes rendszerbe (itt már a legkomolyabb megoldásokkal lehet találkozni, mint például hordozható palm top rendszerű eszközbe), borbírálói lapra, ahol rögtön pontozhatjuk is a bort. Mindennek meg van az előnye és hátránya.

Ugye emlékszünk a pontok szubjektivítására és a számok világára? Mindenesetre írjunk szavakat is a pontok mellé, mert egy bort szavakban lehet a legszebben méltatni.
Winelovers borok az olvasás mellé