Borfesztivál-szezon 2009 - tavasz

Hradszki Róbert szövegésfotó
2009. június 22., 18:04


Az utóbbi hetekben-hónapokban igencsak el voltak kényeztetve a borkedvelők. A borfesztiválszezon szokás szerint a Városháza parkban indult, majd a Gourmet-val és a Balatoni borfesztivállal, Etyekkel folytatódott, miközben beindultak a Borfalu rendezvényei is: Nyíregyházán, Szombathelyen.
Borfesztivál-szezon 2009 - tavasz
 
A Tavaszi borfesztivál a Vinum Essum Kft. (bor kis- és nagykereskedelemmel foglalkozó cég) szervezésében már negyedik alkalommal indította a borfesztivál-szezont április közepén, hiszen a Városháza parkban idén Húsvétkor is kóstolhattunk. A háromnapos program és egyben a fesztivál neve is változott idén: a hagyományos zenei programok a jazz irányába tolódtak el. Tavaszi Jazz és Bor Fesztivál néven futott a projekt - igazán színvonalas zenével és a már megszokott széles borválasztékkal. És még mindig beugró nélkül, csak egy borivásra kevéssé alkalmas poharat sóznak ránk pár száz forintért.
A Tavaszi borfesztivál kizárólag a hazai borokról (és pálinkákról) szól. Idén is sokan itt voltak a legnagyobb névvel rendelkezők közül: Szeremley, Gere, Polgár, Bock, Takler, Frittmann, Figula, Dúzsi… de már jelen volt a hazai boréletbe berobbant Merfelsz pince is. A szekszárdi pincészet boraira sok szakértő felfigyelt idén. A Tavaszira jobbára buliból megy ki az ember, nem jellemzők a kóstolójegyzeteket írogató borfanatikusok – avagy ők is inkognitóban bandáznak. Mint ahogyan borászt is ritkán látni a pult mögött. Ez a rendezvény kevéssé szól az ismeretszerző borivásról.
Sajnos ezt a pohár is pontosan tükrözi – a szervező bizonyára nem tudott ellenállni egy nagy volumenű, olcsó ajánlattételnek. Nem az archaikus dugóhúzós logó a fő probléma. A pohár formája nem alkalmas rá, hogy normálisan megpörgessük benne a bort – túl „hegyes” a feneke. Ám az illatzónát azért sem tudja rendesen produkálni, mert a szája sem szűkül.
Valószínűleg jövőre még ebből kell innunk, aztán a fővárosi önkormányzat átrendeződésével feltehetőleg mások szervezik nekünk a fesztiválokat is. Reméljük a Városháza téren még sokáig ihatunk bort-sört-pálinkát – mindig a megfelelő pohárból. Hiszen ne feledkezzünk meg róla, hogy tavasztól őszig itt gyakorta váltják egymást a fesztiválok. Butaság lenne ezt a hagyományt sutba dobni – nem is fogják. A magyar bor marketingje szempontjából sem lenne utolsó, ha egész nyáron át várná itt legalább néhány prominens hazai borászat standja a turistákat, hiszen rengeteg külföldi megfordul itt tavasztól őszig.
Bár a  tavalyi Badacsonyi borfeszt újrázásáról egyelőre nincs szó, a Tavaszi borfeszt óta már volt itt Pálikafesztivál, Cseh sörfesztivál, s a napokban rendezik – először – a Fröccsünnepet. Aki gyorsítani akar, arra a Városháza parkban minden fesztiválon lehetőség, persze nem olcsón. Egy-két pálinkaház pavilonja ugyanis mindig megtalálható itt, legyen az bor-, vagy sörfesztivál.
 
Amit a borospoháron túl kritikaként felróhatunk, kissé más természetű. A főpolgármesternek a legutóbbi választásokra ugyan nagy nehezen sikerült  eltakarítani a városközpontba nem illő egyszintes boltsort a kiskörút elejéről, az örömünk mégsem lehet teljes. Kevés volt a jogaikhoz az utolsó pillanatig ragaszkodó bérlőket hibáztatni érte, hogy 2006-ig ezek a ronda bazárok foglalták el a teret. 150-ért kialakították ugyan a Városháza parkot, ám az önkormányzat a mai napig elfoglalja és parkolónak használja  a tér másik felét. Nem tudnának a Gödörnél lévő mélygarázsban parkolni? Vagy oldják meg ahogy akarják, az ő dolguk, de adják át a tér másik felét is! Vicc, hogy egy hatalmas kopár placc fekszik a belváros szívében pár autó kedvéért. Javaslom nézzenek a fal mögé, és láthatják Kelet-Németországot! Bontsuk le a falat, hogy még nagyobb borfeszteket lehessen rendezni!
A Gourmet helyszíne, a Millenáris összehasonlíthatatlanul kellemesebb és tágasabb környezet, mint a jelenlegi kis-Városháza tér. A Haris Kereskedőház Kft. ezt a fesztivált egy évvel korábban indította, egészen pontosan 2005-ben. Még nem a Millenárison, csupán a környező utcákban zajlott az első borfesztiváljuk. Az ötödjére megrendezett fesztivál időpontja a korábbiaknál előrébb került: a majálissal kötötték össze, nem a Pünkösddel. Vajon miért? Lehet hogy már a borfesztek is úgy figyelik egymást mint a kereskedelmi tévék? Hát, igen, ne feledkezzünk meg arról, hogy a borfesztivál üzlet is – nem csak szórakozás. De gondoljunk bele: ugyan mi az, amit a XXI. században nem a pénz mozgat?
A Gourmet-n már belépődíjat kell fizenünk (1500 per nap), tehát nem csupán a kóstolópohárért kell fizetni. A koncertek itt nem jellemzőek – ebben sem hasonlít a Városháza tér legtöbb fesztiváljára, de ezúttal kárára – a Millenáris szabadtéri színpada kihasználatlanul marad. Kár, a belépti díjba beleférne… Persze aki még nem volt borfesztiválon, ne gondolja, hogy csak a belépőt kell kifizetni: egyúttal felhívják a figyelmünket, hogy izibe vásároljunk kóstolójegyeket. Ez persze meggyorsítja a standoknál a kiszolgálást, hiszen a jegy eleve tartalmaz ÁFÁ-t, a számlaadást tehát ezzel kiküszöbölték. Ám nem esküszöm meg, hogy valaki valamikor nem készíttetett egy olyan pszichológiai tesztet arról, hogy a „játékpénzzel” sokkal könnyedebben bánunk. Arról nem is beszélve, hogy amennyit váltottunk „el kell költeni”…
A pohár viszont egy szép formájú Schott& Zwiesel, már több éve, embléma nélkül – nekem ez sem hiányzik róla. Telitalálat. Fehér-, és vörösbort egyaránt kiválóan ihatunk belőle.
Bár minden borfesztiválon megjelennek a borok mellet az „étkek” is, a Gourmet ennek különleges szerepet szán. Nem teljes sikerrel, az idén visszatért a töki pompos is a placcra.
A Gourmet-n a borkínálat szélesebb mint a Városháza parkban, de hát ez a hely méreteiből adódóan el is várható. Pincészet ugyan nem sokkal több van jelen, de jelentős számban hívnak meg borforgalmazókat is, aminek következtében a nem magyar borok is jó választékban jelennek meg a fesztiválon. Sajnos pontosabb kiállítókról beszélni, mint bortermelőkről, a szakemberek ugyanis itt is kis számban jelennek csak meg. Ha egy pincészet bora megtetszik, egyáltalán nem biztos, hogy borásszal vagy legalább hozzáértővel beszélhetünk róla a standnál. A sajtos standok közül is azokat ajánljuk, melyeknél a termelő kínálja portékáját.
Szintén május elseje környékére időzítették szervezőik egy vadi új borfesztivált, a Balatoni Borfesztivált. Ez a hétvége valóban igazán kellemes időt hozott a fesztiváloknak, amik – valljuk meg – igencsak ki vannak téve az időjárás szeszélyeink. A szervezők korábban a Kárpát-medencei Borászok Találkozóinak megszervezésével szereztek gyakorlatot, ám az a program eleddig a szokásos Budafoki borfesztivál keretén belül létezett. A Balatoni borfesztivál Újbudán, a Feneketlen tónál, tehát egy teljesen új vállalkozás volt, színvonalas zenei programmal a népzene, folk, világzene kategóriájában. Valamikor a kilencvenes években megfordultam a Tószínpadnál, egy Padödö és egy Gerendás Péter koncerten is. Bevallom arra számítottam, hogy a kétnapos fesztiválon ezúttal is ott lép fel a Csík meg a Besh O’ Drom. Az 1200-es beugrót befizetve, szomorúan tapasztaltam, hogy a hajdani Parkszínpad bezárt, hiszen teljesen lepusztult. Igazán letaglózó látványt nyújt mindenkinek, aki valaha koncerten megfordult ott. A fesztiválra a létesítmény előtt ad-hoc elkerített téren került sor, nem igazán exkluzív helyszínen, de valljuk meg, a Városház térnél nem sokkal rosszabb.
Kóstolópoharat persze mindig adnak, ha van beugró, ami ebben az esetben a színvonalas koncertek miatt méltányolható. A decis pohár maga már kevésbé, bár… Arra a célra megfelel hogy féldeciket, kóstolónyi mennyiségeket igyunk belőle. De ezt kevesen teszik. Tulajdonképpen ha szórakozni akarunk, s közben jó borokat inni – és valljuk meg ezen a fesztiválon elsősorban erről volt szó –, azért a pohár nem tudja elrontani az élményt. Talán még praktikusabb is, hogy nem egy hatalmas öblös-talpast kell egész délután a kézben tartani. De azt akkor sem tudom megszokni egy pohárnál, ha olyan szűk a szája, hogy az orr minden kortynál hozzáér a pereméhez.
Tudták, hogy a huszonháromból hat borvidékünk is a Balaton környékén fekszik? Ebből a körből merített ez a fesztivál majd 20 termelőt, köztük nagyágyúkat is – akiket ugyan nem feltétlenül kell előnyben részesíteni. Ajánlott találomra kóstolni néha, kis családi pincéktől, főleg, hogy ezeknél mindig megtaláljuk magát a szőlősgazdát is. Ám ezen a borfesztiválon nemigen volt gond vele, hogy borászra, bortermelőre akadjon az ember, piros pont.
Az Etyek Pincefesztivál – melyet már hetedik alkalommal rendezett meg idén májusban a Rókusfalvy Pál korábbi médiaszemélyiséghez köthető Roxer Produkció –, igazi kuriózum a borfesztiválok között. Hangulata leginkább a kapolcsi fesztiválhoz hasonlítható. Rókusfalvy éppen 10 éve alapította borászatát az etyeki Újhegyen, ezt követően jött az autentikus környezetben zajló borfesztivál ötlete. Bár mindössze két napig tart, ezalatt a kis etyeki pincefalut keresztbe-kasul lepik el a borbarátok. Szinte megszálljuk ilyenkor ezt a kedves kis települést, miközben a gépkocsiforgalmat szinte teljesen kirekesztik. Leginkább az Etele térről induló fesztiválbuszokkal érdemes Etyekre menni, hiszen ugyebár: iszik vagy vezet… A buszok a falun belül tesznek le minket, és persze parkolójegyet sem kell fizetnünk. Nem így aki autóval érkezik. Ám kisbuszokkal a falun kívüli parkolókból ők is bejuthatunk a rendezvényfaluba.
A fesztivál 2003-ban robbant be a bor-közéletbe, és már az első fesztiválra tizenötezren voltak kíváncsiak. Ma már igazi hagyománya van a Politikusok – Borászok focimeccsnek, a BorÁszok idén végre újra érezhették a győzelem ízét. Évről-évre egyre színvonalasabb programok: koncertek, kulturális-, és gyermekprogramok színesítik a borkínálatot – mely korántsem csak az etyeki borokat mutatja be. A mérsékelt megjelenési árai okán a borászok közt is közkedvelt fesztivál minden hazai borvidéket bemutat, mégpedig a legelismertebb bortermelőkkel. Idén több mint 50 pincészet vett részt a Pincefesztiválon. A borászok személyes megjelenésükkel is növelik a fesztivál presztízsét!
A bor mellett a hangulathoz hozzátartozik az etyeki gezemicelángos, a hazai kistermelők sajtkínálata, a kürtöskalács és még sok, többnyire autentikus népi étel kínálata. A pálinkaházak sem maradnak otthon portékájukkal. Népi iparművészek, kézművesek is színesítik a programot. Az etyeki kavalkád szavakkal nehezen leírható, az embernek magának kell megtapasztalnia a varázsát! A borkóstolás itt is kizárólag kóstolójegy ellenében, üvegpohárból lehetséges, 800 Ft-ért egy igazán szép, öblös talpas poharat kapunk kézhez.
A program szakmailag erősödött az indulás óta. Borversenyeket rendeznek, elindították a Borászok borásza-választást és  újabban rangos szakmai konferenciákat is szerveznek a nulladik napon. A rendezvény központi témája idén a Tokaji Furmint volt. Számos előadáson, borkóstolón vehettek részt azok, akik behatóbban akartak megismerkedni a témával – s nem utolsó sorban neves somlói, tokaji furminttermelőkkel koccinthattak, találkozhattak. Természetesen ezt már külön jegyek ellenében, ám belépti díj magára a Pincefesztiválra nincsen! Egész napos programra számítsunk, ha a számtalan hangulatos helyszín mindegyikét érinteni akarjuk igazán extra kóstolópoharunkkal kezünkben. Kecskegödör, Újhegy, Körpince ma már jól ismert etyeki helyszínek több ezer borkedvelőnek. Tudják ezt a fesztivál támogatói is, hiszen jelentős számú és komoly cégek patronálják a rendezvényt. Nem kell tehát félnünk, hogy Kapolcs sorsára jut Etyek is.
A Borfalu a 2005-ös fővárosi indulás után rövidesen hazánk kisebb-nagyobb városaiban is megjelent. Pécsett, Nyíregyházán, Miskolcon, Veszprémben, Százhalombattán, Csopakon, Balatonfüreden, Tatán – és Óbudán a Főtéren. A belépés a Borfalu rendezvényeire (a budapesti kivételével) mindenütt ingyenes! Idén a Budapestivel együtt öt helyszínen vártek-várnak minket évek óta megbízható borkínálattal és koncertprogrammal. A nyíregyházi, szombathelyi, óbudai fesztivál már lezajlott, Balatonfüreden július 10-től 10 napon át a balatoni turizmusra építve bizonyára sok vendéget fogadnak majd – a budapesti rendezvény dátuma még kérdéses. A fogyasztás mindenütt a jól ismert emblémázott, üvegpoharakban történik, mely idén 300Ft-ért vásárolható meg a kiállító borászoknál illetve az információs pultnál.
Ne feledkezzünk meg azokról a tavaszi borfesztiválokról sem, melyek megyeszékhelyeinken vagy kisebb, de többnyire nagy hagyományú borvidéki településeinken, szintén jelentős számú borkedvelőt vonzottak, és vonzanak évről-évre. Ilyen volt például ezen a tavaszon is a Szegedi Borfesztivál, az Egri Bormajális, az Agárdi Hal-, Vad-, Pálinka-, és Borfesztivál, a Szentgyörgy heti Vigasságok Móron, a Somlói Tavaszi Fesztivál. Mindig értesülhet a közelgő borfesztiválokról a Borfesztivál.lap.hu oldalon!
Winelovers borok az olvasás mellé