Újvilági vörösöket kóstoltunk

Hradszki Róbert szövegésfotó
2009. december 22., 19:52


Grand Vins - ezzel a címmel fut egy nem mindannapi kóstolósorozat a Pasaréti úton. Egy novemberi este újvilági csúcs vörösökkel ismerkedtünk. Hogy mit tapasztaltunk? Intenzívek, pikánsak, gazdag aromatikával, finom tanninstruktúrával - főleg ebben verik a magyar vörösöket. Hogy mindig megérik-e a pénzüket - na az egy más kérdés.
Újvilági vörösöket kóstoltunk
 
Stellenbosch Laibach, South Afrika, Pinotage 2005
Rubin szín, mahagóni árnyalatokkal. Illatában a fajta tipikus animális illatát hozza, leginkább érlelt sajtra hasonlít, de kitöltve élvezhetővé szelídül ez a kezdetben túlzottan pikáns illat. Tüzes bor, leginkább ez határozza meg a struktúrát. 14,5 alkoholfok, mégsem bántó. Kellő savai, nem tolakodó tanninjai megvannak. Szép, szűretlen Pinotage. 84 pont
Familia Schröder, Patagonia, Pinot Noir – Malbec 2004
A 14 hónapig hordóban érlelt halvány rubin színű bor 54 %-a Pinot, valamivel kevesebb tehát benne a Malbec, az „argentin bor”. Igazán intenzív illatok: tipikus újvilági vörös. A meleg, édes illatban marcipán, rumosdió, vanília, fahéj, és némi gyümölcsösség is tetten érhető: érett alma, konyakmeggy. Még a földes illatjegyek is jellemzik, vagyis igen komplex. Struktúrájában az alkohol dominál, ez nem is csoda, ha a címkén szereplő 14,5-et nézzük. Emellett azonban jó savai, szép, a háttérben meghúzódó tanninjai is vannak. Viszonylag kis testű bor, mely többet mutat illatban, mint ízben. 82 pont
Eberle, Paso Robles, Cabernet Sauvignon selection 2005
A rubin színű kaliforniai bor szintén animális illattal köszönt be, a pikánsságban némi friss mentás jelleg is érződik. Ahogy a szellőzéssel illan az animális illat, a fűszeresség, a vanília, a kókusz jön – utóbbi tipikusan az amerikai tölgyből érkező illatjegy. A fából jókora adag tannin is került a borba, mely a karaktert is meghatározza. Savai is felzárkóznak ehhez, az alkohol itt elbújik. Kissé vékonynak tűnik a cabernet, tanninjai sem szépek. 80 pont
Shafer, California, Napa Valley, Merlot 2005
 
Rubin szín, halvány széllel, igen fiatalnak tűnik. Animális illatokkal indít, mellette idővel fekete csokoládé, cigánymeggy. Mintha már illatában előlegezné markáns tanninjait, melyek csöppnyi kesernyét is hordoznak. Tüzes bor, szintén 14,5-es alkohollal, mégis a tanninjai dominálnak, ám szépen belesimul a struktúrába, leginkább utóízében karakteres. Savai is rendben vannak. Ízvilágát a földes jegyek jellemzik. 84 pont.
Francis Coppola, Diamond Collection, Cabernet Sauvignon 2005
A „legeurópaibb” borokat készítő amerikai pincészet Cabernet-je igazi nagy bor! Rubin színét már mahagóni árnyalatok színezik, ez már érettségére utalhat. A négy éves bor animális illattal nyit, lassan enged teret az érett feketebogyós, meleg, fűszeres illatoknak. Egy harmonikus bort nehéz hosszan elemezgetni, hiszen minden bor e felé a jelző felé törekszik. Coppola bora bár tüzes (13,5 alkoholfokos) bor, sem az alkoholérzete, sem savai, tanninjai nem ragyognak ki a karból. Ízvilágában is gazdag, pirosbogyós gyümölcsös (cseresznye), marcipános remineszcenciákat kelt. 90 pont
Encierra, Peralillo, Chile – Colhugua Valley, bordeaux blend 2005
A kétharmadrész cabernet-t és durván egyharmad merlot-t némi petit verdot egészíti ki, szerencsésen. Hiszen ez egy újabb újvilági nagyágyú! Rubin szín, mahagóni árnyalattal érettséget sejtet már színében. Kis animalitás az orrban, majd áradó feketeribizli (vagyis cassis, ami a cabernet sajátja, legfőképp újvilági borokban). Érdekes élmény, hogy közel áll az illat az egres, a bodza élményéhez is. Nagyon szép savai dominálnak benne, ez sokak szerint a chilei borok egyik fő erénye. Emellett tüzes bor. Tanninjai sem hiányoznak, ezúttal azonban a savak mögött elbújnak. Azoknak, akik –  mint én – nem a csersav-élményre vágynak: tökéletes. 90 pont
Allora, Cielo, California bordeaux blend 2005
Rubin alapszínének élénkségét szintén mahagóni jegyek tompítják. Egy igazán portóis tétel. Tüzes, de harmonikus tétel. Aromavilágát a rumosmeggy jellemzi. Aszalt gyümölcsök: meggy, szilva is a képzettársítás részei. Jó savak, túlérett, mazsolás, aszaltgyümölcsös ízek. Szép! 88 pont
Vaider, Napa Valley, Cabernet Sauvignon – Franc 2002 – vendéglátónk No.1 bora ezen az estén!
Fele-fele arányú kaliforniai cuvée. Mély mahagóni szín, a rubin itt már csak árnyalatokban van jelen. Intenzív illata animalitással indul, furcsamód citrus is, talán a dolog pikánsságából adódóan. Szintén nem lehet túlbeszélni, mert semmi nem lóg ki belőle. Harmonikus bor, s ez a legtöbb ami egy borról elmondható. Bár  a bordeaux-i fajták általában nem szűkölködnek benne, itt a tanninok is elbújnak kicsit, csak búcsúzásként köszönnek nagyot. Tüzes, szép bor, 14-es alkohollal, de elbírja. 88 pont
Capaia, South Afrika bordeaux blend 2006
Még viszonylag fiatal, ám fucsamód mély mahagóni színnel. Már-már behízelgő, intenzív illat. Fűszeresség borssal, meggy, földes jegyek. Tanninhangsúlyos bor, de szép strukturált módon. Savai is szépek, nagyon rendben van ez a bor – és még lesz szebb is. 90 pont
Mentor Peter Lehmann, Barossa Valley, bordeaux blend 2001
Az ausztrál bor arányai: 63-21-16 – de utóbbi nem Franc, hanem Syrah! Mahagóni szín, illatban medvecukor (ánizs), rumosdió, keserűcsoki, mentol – after eight. Igazán különleges. Jó savak, korrekt, érett tanninok. Ízvilágában főleg rumosmeggy. 91 pont
Ventisquero Vertice Colchagua Valley, Carmenere-Syrah 2005
Rubin szín, mahagóni reflexekkel. Illatban rumosmeggy. Szép „chilei” savak, nem éppen romboló tanninok – igazán „ott van” ez a bor. Az illat ellenére az alkohol nem ugrik ki, de azért az is „ott van”. Harmonikus, de tüzes bor. Szép! 89 pont
Montes Alpha, Colcagua, Syrah 2006
Mély rubin színű chilei bor. Animális illatában ott vannak a gyümölcsök is (citrusok, cassis), a kávé és a karamell. Finomszemcsés tanninok. Tüzes bor szép savakkal. Több mint harmonikus! Igazán magas szinten megvalósuló egység! 94 pont
Pangea Apalta, Syrah 2005
Rubin színű chilei nagyágyú ez a syrah is. Friss, gyümölcsös, feketeribizlis illata inkább diszkrét mint intenzív. Kakaóbab, csoki is bejátszik, élesztős, földes jellegű is. Mondhatni elegáns, ám elég sokrétű az orrunkban. Tüzes bor, és ez is igen harmonikus, bár nem vagyok nagy tanninzabáló, itt még egy lapáttal elviselnék! 93 pont
Ben Schild Estate, Shiraz Reserve 2003
Ismét egy ausztrál bor a Barossából. Mély mahagóni szín, igazán sötét bor maggal – átláthatatlan. Dekantálásra szorult, szemcsés. Animális és cassisos illat egyszerre, úgy tűnik ezen az estén a feketeribizlit is a syrah-k hozzák, nem a cabernet… De van itt más is: fűszeres, borsos pikáns, amilyennek egy jó syrahnak lennie kell. Ízében is ezt a pikánsságot folytatja, igazán nagy érettséget mutat. Szép kerek bor, olajus, fűszeres, krémes, még kellő tanninnal, de jobb szerintem már nem lesz. Nem mai bor, mintha leszállóágban lenne már. Vagy csak nem gyere be ez a stílus? Ki tudja. A Barossából a mai estén a bordeaux blend jobban tetszett.  86 pont
Grange Penfolds, South Australia, Shiraz 2001
Nagyon mély mahagóni szín, mag, szemcsésség. Az ausztrál szurokbor nem csak külsejében, de illatában is a portói felé közelít. Érett, rumos, meggyes, kávés. És tényleg szinte mint egy avinált portói. Szép tanninok, de... már túl a csúcson? Vagy ez ilyen? Igen. Ez ilyen. Hiszen ez az a abor, ami szinte korlátlan ideig eláll. És nagyon drága. De talán egy 150 ajrós bortól többet vár az ember. Én legalábbis. Vagy csak nem értem a legendáját. Vagy egész egyszerűen még csak egy 8 éves kölyök. 86 pont
Peter Lehmann, Barossa Valley, Shiraz 2000
Mély mahagóni szín, szemcsés, dekantált. Pikáns, animális, de nem durva illat. Itt is érett, portóis, fűszeresen édes illat: kávé, szegfűszeg, édeskömény. Ízében is a pikáns jelleg folytatódik. Harmonikus, remek tétel. Ezeknek a Shirazoknak – és általában az este borainak – remek, érett, nem bántó, könnyen fogyasztható tanninjai voltak, a próbababa Vylyan bor ki is lógott közülük. 88 pont
ellenpróba
Vylyan Duennium 2000
Egy bordeaux blend, magyar bor kakukktojásként az újvilági vörösök közt. Nézzük, mit tud! Rubin-mahagóni színek, narancs-borostyánsárga széllel. Szemcsés, dekantálásra szorult. Kis animalitással nyit, de marcipán, rumosdió, pemetefű is színezi az illatot. Savai még viszik, a tanninérzet durvább az újvilágiaknál – noha majd kétszer annyi idős, mint a legtöbb kóstolt újvilági tétel. Kicsit durva, kicsit tanninos, de magyar... azért nem rossz: 80 pont
Winelovers borok az olvasás mellé